2024. március 28., csütörtök

Lassan, de haladunk

Emelkedik a minimálbér, a nyugdíj, folytatódnak az infrastrukturális beruházások
Beograd, 14.09.2020. - Konferencija za novinare nakon sednice Socijalno-ekonomskog saveta, na kojoj je bilo reci o utvrdjivanju minimalne cene rada odrzana je danas u Palati Srbija u Beogradu. Na fotografiji govori ministar finansija Sinisa Mali. (BETAPHO

Szerbia gazdasága egyre szilárdabb és fejlődőképes. A stabil ország a külföldi beruházók számára is vonzóbb. Erről és Szerbia általános gazdasági kérdéseiről beszélt Siniša Mali pénzügyminiszter a Prva televízió péntek reggeli műsorában.

– A nyugdíjak folyósításának stabilitása megkérdőjelezhetetlen, ez az eredmény elsősorban Szerbia felelősségteljes gazdasági politikájának köszönhető – jelentette ki a pénzügyminiszter a televízió reggeli adásában.

Mali azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia a legnagyobb gazdasági válság közepette is megőrizte a stabilitását, emellett a munkanélküliségi szintet sikerült 7,3 százalékon tartania a második negyedévben is. Ezekhez a kedvező eredményekhez természetesen az 5,8 milliárd euró értékű gazdasági intézkedések is hozzájárultak.

– Minden dinárról felelősségteljesen gondoskodunk. Minden hónap 15-én figyelemmel követjük az adók és járulékok beáramlását az államkasszába. Kedden végeztük el a szükséges számításokat, és elmondhatom, hogy a bevételi eredmények kedvezőbbek a tervezett 1,6 millió dinárnál. Ezt azt mutatja, hogy az ország gazdasági helyreállása folytatódik, amit már július és augusztus folyamán megjósoltunk. A gazdasági tevékenységek nem álltak le, egyre inkább fokozódtak, ami biztonságot nyújt mindannyiunk számára – nyilatkozta a pénzügyminiszter.

Szerbia a tervezett fejlesztési projektumoktól sem áll el, mert ezek is hozzájárulnak az ország bruttó hazai termékének növekedéséhez.

– A Szerbia 2025 nevű beruházási terv részletei már megvalósulni látszanak. Folytatjuk a Preljine–Požega autóút kiépítését, a munkálatok már elkezdődtek a Morava-korridoron, a Belgrád és a nagybecskereki közút építése is hamarosan elkezdődik. A befektetések folyamatosságának a megőrzésén teljes erővel dolgozik az állam, hogy a gazdasági növekedés megmaradjon, a nyugdíjak és fizetések tovább emelkedjenek – mondta Mali.

A pénzügyminiszter szerint a jövőbeli befektetők számára igen vonzó lesz az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) megérkezése az országba, aminek költségvetése 60 milliárd dollár lesz. Ez Mali szerint biztosítékként is szolgál a beruházók számára, de emellett az ország több közös projektről is megkezdheti a tárgyalást velük.

– Azon az állásponton vannak, hogy fontos a vállalkozási szellem ösztönzése Szerbiában, és ezen elsősorban a mikro- és közepes vállalkozásokat értik. A mezőgazdaság támogatása is a terveik között szerepel, a női vállalkozások elindításának ösztönzésére pedig különösen nagy hangsúlyt fektetnek. A küldöttség négy hétig marad egyelőre Szerbiában, ennyi idő alatt jobban megismerkednek az itteni lehetőségekkel, a jelenlegi fejlesztési tervekkel, és felmérik a befektetési lehetőségeket – nyilatkozta Mali.

A pénzügyminiszter elmondása szerint Szerbia jelenleg is dolgozik az idei és jövő évi költségvetési egyensúly helyreállításán. A következő évben az államkasszának stabilnak kell maradnia, de a szükséges juttatásokat is biztosítani kell.

– A költségvetési terveinket a Nemzetközi Valutaalappal is egyeztetjük az október 5-e és 16-a közötti időszakban. Nincs szükségünk újabb hitelre, az országnak jelenleg tanácsadói megállapodást tart fenn az intézménnyel. Igen jó visszajelzés érkezett három hete, mikor elismerték, hogy a szerbiai intézkedések időszerűek, átfogóak voltak, nagy hatással bírtak a foglakoztatás és a gazdasági élet megőrzésére – jelentette ki Mali.

A pénzügyminiszter kitért a nyugdíjak jövő évi, svájci modell szerinti, 5,6 százalékos növelésére is.

– A nyugdíjak növekedését 50 százalékban a fizetések emelkedése, 50 százalékban az infláció mértéke befolyásolja. Az utolsó 12 hónap során az átlagfizetés növekedése Szerbiában 10,4 százalékos volt, az infláció pedig 1,4 százalékos. Becslések szerint ez a nyugdíj 5,9 százalékos emelését jelenti – jelentette ki Mali.

A pénzügyminiszter beszélt a minimálbér 6,6 százalékos növeléséről is.

– A jövedelem nem adózott részét 16 300 dinárról 18 300 dinárra emeltük. Ezzel az állam átvállalt bizonyos mértékű terhelést a munkaadóktól, amit további növekedéshez vezet a bérek alakulásában. Csökkentettük a bérek terhelését is, két évvel ezelőtt ez 63 százalékos volt, most pedig 61,2 százalékos – jelentette ki Mali a műsorban.

A pénzügyminiszter arra is emlékeztette a nézőket, hogy szeptember 21-én várható az államilag támogatott minimálbér utolsó részének a kifizetése, valamint kiemelte a két héttel ezelőtt elindított gazdasági intézkedések jelentőségét is a szállodaipar számára.