2024. április 20., szombat

Kortárstánc-fesztivál Újvidéken

Negyedik alkalommal szervezik meg Újvidéken a Tanz Platz elnevetésű kortárstánc-fesztivált, ezúttal az Egység Művelődési Állomáson. A rendezvény elsődleges célja, hogy teret adjon a fiatal művészeknek és párbeszédet kezdeményezzen a hazai és külföldi táncosok között.

A Koreográfiai krízis kerekasztal-beszélgetés résztvevői megpróbálták újraértelmezni a táncfesztivál, az előadóművészét és a performance kereteit. Szó esett arról is, hogy hogyan lehet formálni művészeten keresztül a testet és az elmét, valamint hogy milyen hatással volt a járványhelyzet az előadóművészetre.

A fesztivált megnyitó panelbeszélgetést Marijana Cvetković, a belgrádi Művészeti Egyetem oktatója moderálta. Részt vett továbbá Jelena Alempijević koreográfus, táncos, Jovana Rakić koreográfus, Sonja Pregrad koreográfus Antiseason, Dimitrije Kokanov dramaturg és Marko Milić koreográfus-előadóművész is.

Az előadások nagy része videó formában tekinthető csak meg a járványügyi szabályozások miatt. A szerbiai előadók mellett az idén Franciaországból, Norvégiából és Csehországból is részt vesznek vendégművészek.