2024. március 29., péntek

Nagybecskerek lélegezni szeretne

A hulladékfeldolgozó üzem ellen benyújtott petíciót 12 000 polgár írta alá

A Stop kafileriji nevű polgári egyesülés aktivistái tegnap petíciót nyújtottak be a város közigazgatási irodájába, Nagybecskerek lélegezni szeretne elnevezéssel. A kérelmet több mint 12 000 nagybecskereki lakos írta alá, követelve, hogy a városvezetés tartósan oldja meg a Prekon vágóhídi hulladékot feldolgozó üzem által kibocsájtott kellemetlen bűz problémáját.

Az aláírók azokra a szabályozásokra hivatkoznak, amelyek biztosítják a polgárok számára az egészséges és minőségi élethez és az egészséges környezethez való jogot.
– A Prekon gyárból eredő légszennyezés problémájával évek óta harcolunk. Úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy véglegesen megoldjuk ezt a kellemetlen helyzetet – áll a petíció szövegében.

Gojkan Stojinović, az egyesület egyik aktivistája a petíció benyújtása után elmondta, nem hivatalos bejelentések érkeztek arról, hogy az üzem szennyezésével kapcsolatos probléma ezúttal megoldódik.
– Kezdettől fogva az volt a célunk, hogy megakadályozzuk az üzem által kibocsájtott kellemetlen szagokat, amelyek évek óta keserítik életünket. A két és fél hónapos küzdelmet ezzel a szimbolikus cselekedettel fejeztük be. Úgy gondolom, ezúttal sikerül véglegesen megoldani a problémát – mondta Stojinović.

Čedomir Janjić, a városi képviselő-testület elnöke kiemelte, az önkormányzat több éve foglalkozik ezzel a problémával. Különféle módszerekkel próbáltak megoldást találni. Augusztus közepén a városi környezetvédelmi felügyelőség ideiglenesen leállította az üzem működését.

A város lakosai szeretnék, ha az évek óta fennálló probléma végre tartósan megoldódna. Információkat kértek azokról a lépésekről is, amelyeket az illetékes intézmények tesznek a továbbiakban.