2024. április 19., péntek

Lelkesen fogadták a gyermeklapokat a muzslyai diákok

A muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolába is megérkeztek a gyermek- és diáklapok, a Mézeskalács és a Jó Pajtás, ugyanakkor a nagybecskereki középiskolákban is hamarosan kiosztásra kerül a Képes Ifjúság legújabb száma.

(Fotó: Kónya-Kovács Otília)

(Fotó: Kónya-Kovács Otília)

A népszerűsítő körút egyik állomásán a gyerekek nagy örömmel, lelkesen vették kezükbe a kiadványokat, sokan már ismerték a lapokat.

Kovács Patrícia elmondta, hogy ő rendszerint a népmesét olvassa el, majd azután színezésbe kezd, végül a matematikai feladatokat is megoldja. Nagyon tetszett neki az összeállítás a régi játékokról, amelyek közül ő csak néhányat ismer, a bújócskázást, a zavarócskázást, talán csak ezek azok, amelyek manapság is élő játékok a gyerekek körében. Bacsó Letícia szerint nagyon szép fogalmazások is vannak a lapokban, de a rajzokat is mindig végignézi. A fiúk közül többen is jókat kacagtak, Bodó Zalánt a repülő csiga nevettette meg, ehhez fűzte hozzá Budai Balázs, hogy ő bizony szabadidejében sokat rajzol, és szerinte egyes alkotásai meg is állnák a helyüket a lapokban.

Monić Lídia tanítónő rendszeresen el is küldi a diákjai jól sikerült rajzait, mert amikor megjelenik egy-egy munka a kiadványokban, nagy a büszkeség, és az öröm határtalan. A Mézeskalácsot rendszeresen használják a tanórákon is, és azért is külön élvezettel forgatja, hiszen ez az egyedüli lapocska, amely még az ő gyermekkorát is végigkísérte, és szép emlékeket kelt benne.

Molnár Attila, a Magyar Nemzeti Tanács tagja, a muzslyai iskola igazgatója a lapok kiosztásakor azt tapasztalta, hogy a gyerekek körében nagy az érdeklődés, egymásnak mutatták, hogy mire bukkantak, bizonyára többen is, akik még nem ismerik, azok pedig megkedvelik ezeket a kiadványokat.
– A gyerekek nagyon keveset tudnak a történelem azon mozzanatáról, hogy mit is fed Trianon, nagyon fontos, hogy tudatosodjon bennük, miért is élünk itt, a Vajdaságban kisebbségben, és ehhez nyújt megfelelő olvasmányokat a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság is. Természetesen ezzel a témával a nemzeti összetartozás évében külön kiemelten kell foglalkozni, fejtette ki az igazgató a két tematikus lapszám kapcsán.