2024. április 25., csütörtök

Családi napok több helyszínen

A Vancsesz októberben rendezné meg a nemzetközi népesedési konferenciát Péterrévén

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége a koronavírus-járvány miatt szeptemberben négy családi napot szervez több településen, ötven-hatvan személy részvételével.

Krizsán Vilmos, a Vancsesz elnöke elmondta, nagyon fontos számukra, hogy végre megtarthatják ezeket a családi napokat, mert a járvány miatt elszigetelődtek a családok, nem lehetett nyaralni, közös rendezvényeket tartani, nem tudták az országot elhagyni, emiatt már nagyon vágytak egy kis kikapcsolódásra, barátkozásra és közösségi élményre. A rendezvényeket jelentősnek nevezte azért is, mert hozzájárulnak a nagycsaládos-egyesületek és más partnerszervezetek közötti kapcsolatok építéséhez. A családi napokra a szövetség népesedési és családgondozási programjának keretében került sor, amelyet az anyaországi Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Magyar Nemzeti Tanács támogat.

– Az első családi napra Horgoson került sor szeptember 5-én a vadásztanyán, ahol a Fészek Nagycsaládos-egyesület volt a házigazda, és körülbelül ötven résztvevő volt. Majd szeptember 12-én Adán a Koós-tanyán szerveztük meg a következő családi napot, amelynek keretében szép és tartalmas napot töltöttek együtt a családok. Elég sok gyerek is részt vett, különféle gyermek- és játékos programok voltak, a felnőttek részére pedig beszélgetést is szerveztünk. Ebéd után Karlo bűvész lépett fel, és tette színesebbé a napot, utána zenével, barátkozással zártunk a találkozót, amelyen ötvenen vettek részt. Ezt a létszámot terveztük mindenhol, negyven–hatvan közötti résztvevővel – magyarázta Krizsán Vilmos. – A következő családi napunkat szeptember 19-én Topolyán a Kinga-tanyán tartjuk, ahol legalább hatvan résztvevőre számítunk. A találkozóra meghívtuk a tornyosi tájház képviselőjét, Szabó Magdát, aki foglalkozásokat tart a gyerekeknek és a felnőtteknek a nap folyamán. Emellett beszélgetést tervezünk, családi-gyermeknevelési kérdésekről. Topolyán terveztük megtartani a Vancsesz igazgatóbizottsági ülését, ezt azonban egy későbbi időpontra tettük, miután a népesedési és családgondozási programunk keretében egy felmérést készítünk az egyesületekről. Ennek az összegezését szerettük volna elvégezni az ülésen, de most készül el az anyag, így kicsit későbbre halasztottuk. Végül szeptember 26-án rendezzük meg a családi napot Péterrévén a nagycsaládosházban. Ez lesz a zárórendezvényünk, amelyen ugyancsak ötven-hatvan résztvevőre számítunk. Főként a helybeliek vesznek majd részt a találkozón, illetve nagycsaládosok a közelebbi egyesületekből Adáról és Moholról – közölte az elnök.

A Vancseszben a végéhez közeledik az egyesületekben végzett felmérés, amelyet októberben szeretnének összegezni. Krizsán Vilmos megjegyezte, ennek célja az, hogy hatékonyabbá tegyék az egyesületek és a szövetség munkáját, és ezáltal megerősítsék a vajdasági nagycsaládos-mozgalmat. Kiemelte, hogy októberben tervezik megtartani a járványhelyzettől függően Péterrévén a nagycsaládosházban a nemzetközi népesedési konferenciát, amely magyar–szerb vonatkozású lesz. Krizsán Vilmos közölte, hogy szeretnék, ha a magyarországi előadók tájékoztatnák a vajdasági nagycsaládosokat és a szerbiai politikumot mindazokról az intézkedésekről, törvényes előírásokról, segítségről és támogatásról, amelyeket Magyarországon nyújtanak a családoknak, illetve a határon túli magyar közösségeknek. Hozzátette, hogy harminc-negyven vendégre számítanak Belgrádtól Budapestig, akiknek szeretnék bemutatni a péterrévei nagycsaládosházat és a szövetség munkáját, illetve programjait is.