2024. április 25., csütörtök
MÉZESKALÁCS, JÓ PAJTÁS ÉS KÉPES IFJÚSÁG NÉPSZERŰSÍTŐ KÖRUTUNK

Olvasni jó!

Nyugat-Bácskában is kiosztásra kerülnek kiadványaink

A Magyar Nemzeti Tanács és szerkesztőségünk körútja keretében a bácskertesi József Attila Általános Iskolában is népszerűsítették a testület társalapításában működő Magyar Szó Lapkiadó Kft. legkedvesebb gyermek- és diáklapjait: a Mézeskalácsot, valamint a Jó Pajtás Trianon 100 és a Képes Ifjúság Trianon 100 című tematikus különszámait.

Nagy volt az öröm a kiadványok kézbevételekor (L. Móger Tímea felvétele)

Nagy volt az öröm a kiadványok kézbevételekor (L. Móger Tímea felvétele)

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. a 2020 a nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében Magyarország kormányának támogatásával megjelentette a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság különszámát, amelyek – életkortól függően – minden magyarul tanuló diákhoz ingyenesen a napokban eljutnak. A havonta megjelenő Mézeskalács szeptemberi számát az első osztályos tanulók a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási tanszercsomagjával együtt kapták meg.

A bácskertesi harmadik és negyedik osztályosok számára rendhagyó magyaróra keretében Turkál Marianna, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, a József Attila Általános Iskola tanítónője adta át az ajándékokat.
– A rendhagyó magyaróra keretében kiosztottam a harmadikosoknak a Mézeskalács, a negyedikeseknek a Jó Pajtás ajándékpéldányait. A cél az olvasás és az írás örömének megtapasztalása. Ugyanilyen ajándékokat juttatunk el Bácsgyulafalvára, Bezdánba, Gombosra, Doroszlóra, Nemesmiliticsre, Zomborba, a szilágyi gyerekek pedig itt, Kupuszinán kapják kézhez, hiszen ide járnak iskolába. A kupuszinai tanulók nagyon érdeklődőek, rendkívül kreatívak. Többüknek jelent már meg írása vagy rajza a Mézeskalácsban, meséket írnak, rendszeresen olvasnak is – hallottuk Turkál Mariannától.

Az olvasással és az írással kapcsolatos élményeikről a gyerekek is örömmel nyilatkoztak. Siplika Zsuzsanna már saját minimesekönyvét is megírta és illusztrálta is.
– Jelent már meg versem a Mézeskalácsban, a kutyámról írtam benne. Nagyon örültem, hogy az újságban láthattam a nevemet, az írásomat. Mindig elolvasom a társaim történeteit és szeretem a lapban megfejteni a rejtvényeket, megoldani a különböző feladványokat – mondta Zsuzsanna.

Szilagyev Zalán szeret olvasni és írni is.
– Jelenleg egy történeten dolgozom, az a címe, hogy Katika az Északi-sarkon. Amikor elkészül, lehet, hogy elküldöm a Mézeskalácsba, hogy mások is elolvashassák – újságolta Zalán.

Zsivu Teodor is írt már a Mézeskalácsnak.
– A kutyámról szóló mesém jelent meg a Mézeskalácsban. Szeretem olvasgatni a lapot, rendszeresen szoktam történeteket írni – mondta Teodor.

Domorád Vince negyedikes kisdiák.
– Az idén kezdtem olvasni a Jó Pajtást. Nagyon tetszik, sok érdekesség van benne, lehet tanulni a cikkekből. Egyébként is szeretek olvasni, szívesen forgatom a könyveket – ecsetelte Vince.

A rendhagyó kupuszinai magyarórán a gyerekek a tanítónő irányításával a Mézeskalács és a Jó Pajtás szövegeiből olvastak fel.