2024. március 28., csütörtök

Ha ránk tör a hasmars

Cikkeimben olyan gyógyszerekkel kapcsolatos tanácsokat és tévhiteket említek, amikkel nap mint nap szembetaláljuk magunkat. A mai világban tárt karokkal vár minket az internet és az ott található temérdek adat, amely – mint már biztosan tapasztaltuk – lehet hasznos vagy haszontalan. Az a célom, hogy hiteles információval szolgáljak az említett témákról, ezzel pedig szeretném azt elérni, hogy ismertessem az otthon talált, illetve recept nélkül kapható gyógyszerek tulajdonságait, mellékhatásait, előnyeit és kockázatait. Ám ha mégis felmerülne bármilyen kérdés, keressék fel gyógyszerészüket/orvosukat, hiszen a cikk csak tájékoztató jellegű, és semmiképp sem helyettesíti a szakmai konzultációt.

A nyár a kisebb-nagyobb hasmenések idénye. Mi is az a hasmenés, azaz diarrhoea?

A hasmenés, kezdve a lágy széklettől egészen a súlyosabb állapotokig nemcsak kellemetlen, de veszélyes betegség is. Miért? A sokszori és nagyobb vízmennyiségű székeléssel folyadékot veszít a szervezetünk, ami dehidratáltsághoz vezethet. Ám ami ennél is fontosabb, hogy a folyadékkal együtt nagy mennyiségű elektrolit, azaz só is távozik a szervezetből, ami nagyon-nagyon fontos ahhoz, hogy a szervezet megfelelőképpen működjön a szív és érrendszertől kezdve az izmokon át egészen a központi idegrendszerig. Épp ezért fontos minél előbb megállítani a hasmenést, illetve elcsípni a kórkép okozóját. Mint tudjuk, jobb az okot kezelni, mint a tüneteket.

Mik lehetnek a kiváltó tényezők?

Klasszikusként említeném a bakteriális fertőzéseket. Ha székletünk bűzös és sötétebb árnyalatú, akkor már gyanakodhatunk is arra, hogy baktériumok a baj okozói. Ám ha híg, világos színű és szinte szagtalan, akkor viszont valószínű vírusokkal állunk szemben. Ezek mellett a kiváltó okok mellett megemlítenék még néhányat, amikre az ember elsőre nem is gondol. Ilyen lehet például a laktóz-intolerancia, ami a tejcukor meg nem emésztése miatt kialakult állapot. Hogy mi is az a laktóz-intolerancia? Nagyon egyszerűen úgy tudnám elmagyarázni, hogy az a cukor (laktóz), amit az ember felhasználna a különböző tejtermékekből, egy enzimhiányos állapot miatt nem szívódik fel, hanem végighalad a bélcsatornán. A belekben lévő baktériumok bulit csapnak a nagy cukor láttán, és a többit, gondolom, említenem sem kell. Ha igen gyakran gyötör bennünket a hasmenés, ami görcsökkel és felfúvódással jár, próbáljuk megfigyelni, vajon a tejtermékek lehetnek-e a bűnösek.

Kiváltó ok lehet a különböző pszichés állapot is. Stresszhelyzetben a szervezet magas fokozaton működik, és a fokozott adrenalinválasz felgyorsíthatja a bélmozgást. Kisebb gyermekeknél jelentkezhet ez az állapot, mivel ők még nem tudják, vagy nem akarják elmondani, ha valamilyen stresszfaktor van az életükben, s emiatt alakul ki a szinte diagnosztizálhatatlan hasmenés. Ilyen esetben a szülői, pedagógusi-pszichológusi segítségnyújtás a legcélszerűbb.

Utolsó atipikusos tényező a helytelen táplálkozás. Ennek kapcsán az élelmi rostok jelentőségére hívnám fel a figyelmet. A magas fehérje- és zsírtartalmú étrend mellett nem ritka az időszakos lágy-zsíros széklet. Ha nem fogyasztunk elegendő zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélét, a bélrendszerünk homeosztázisa felborulhat, ami szintén elősegítheti ennek a kellemetlen betegségnek a kialakulását. Viszont azt is meg kell említenem, hogy a nagy mennyiségű, úgynevezett vízben oldódó rostokat tartalmazó ételek, mint a lenmag, útifűmag, chiamag, magas pektint tartalmazó lekvárok, zselék, gumicukrok, megdagadva a belekben igen nagy mennyiségű folyadékot vonzanak magukhoz, ami szintén diarrhoea-szerű tüneteket válthat ki.

Logikus, az atipikusos kiváltó okok miatti hasmenés kezelése, kevésbé a gyógyszerészet hatásköre. De akkor mi az eljárás egy bakteriális vagy vírusos hasmenés kezelése során? Az ilyen típusú hasmenések azok, melyekre léteznek gyógyszerek, különböző kezelési protokollok. Még mielőtt továbbhaladnánk, mindenképp arra hívnám fel a figyelmet, hogy abban az esetben, ha 2-3 napon belül a patikában szabadon megvásárolható készítmények és az általam felsorolt praktikák kipróbálása után sem javulna az állapotunk, illetve magas láz vagy kiszáradás tüneteit észlelnénk, mindenképp forduljunk szakmai segítségért.

Aktív szén

A mindenki által jól ismert anyaggal kezdeném, hiszen az aktív szén az, ami „tövestül” oldja meg a problémánkat. Hogyan? Az aktív szén, melyet tabletta vagy por formájában használunk, nagyon sok apró szemcséből áll. Ezeknek a szemcséknek óriási az összfelülete, mely mint egy mágnes magához vonzza a baktériumokat, vírusokat, vagy az általuk kibocsátott mérgeket, amik így a végbélcsatornán gyorsabban és könnyebben távoznak. Volt kórokozó, nincs kórokozó. Mindenképp ezt javasolnám kezdésnek egy terápiában, hiszen biztonságos és igen hatásos készítmény. Naponta 2-3-szor lehet ezeket a gyógyszereket szedni, egészen a panaszok megszűnéséig. Semmiképp se tovább, hiszen könnyen székrekedést válthatnak ki huzamosabb használat esetén.

Probiotikumok

Ha elvégeztük a széntablettás kísérletet, a következő lépés egy jól megválasztott probiotikumnak az elfogyasztása. Mi is az a probiotikum? Hasznos, az egészséges bélrendszerben egyébként is megtalálható, baktériumok-gombák egyvelege egy kapszulában. Természetesen egy probiotikum sem lehet annyira komplex, mint az emberi bélflóra, de abban az esetben, ha már az aktív szénnel kitakarítottuk a beleinket a „rosszfiúktól”, érdemes feltölteni ismét olyan baktériumtörzsekkel a szervezetünket, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges ember számára. Ugyanez a történet egy antibiotikumkúra esetén is. Ott azért pótolunk, mert az antibiotikumok nem tudnak különbséget tenni jó és rossz baktérium között, így elpusztítják a jókat is, előidézve a hasmenést. Mindenképp válasszunk olyan készítményt, amely minél több törzsből áll (legjobb, ha gomba – Saccharomyces boulardii – is van benne). Nagyon biztonságos készítmények, és épp úgy, mint az antibiotikumoknál, a probiotikumoknál is fontos, hogy végigszedjük a doboz tartalmát.

Rehidratáló porok/folyadékok

A legnagyobb veszélyforrás ennél a kellemetlen tünetekkel járó betegségnél a kiszáradás veszélye. A folyadékot legjobban patikában kapható, rehidratáló porok segítségével tudjuk pótolni. Megfelelő mennyiségű vízben oldjuk fel a készítményt, jól hűtsük le az oldatot, majd ötpercenként egy kortyot igyunk meg belőle. A porban található sók és cukrok elősegítik a víz felszívódását, illetve pótolják azokat az ionokat, amiket a gyakori székelés során elvesztettünk. Alkalmazásuk gyermekek esetében a legfontosabb.

Viszont ha bezárt minden patika, vagy hajnalban törne ránk a hascsikarás és nincs otthon rehidratáló por, erre is van megoldás: 1 liter vízben keverjünk el 6 kanál cukrot és 1 kanál sót. Az ízéért felelősséget nem vállalok, bár pár gyógynövénnyel fel lehet dobni.

És ha már gyógynövények…

Mint már említettem, a lassú folyadékpótlás igen fontos, ezt tehetjük különböző teákkal is, amik hozzásegíthetnek a javuláshoz. Beleink gyulladását kamilla- és körömvirág-forrázattal csökkenthetjük, a sokáig áztatott zöld, illetve fekete tea vagy lósóska, magas tannintartalmának köszönhetően jó antibakteriális hatású, épp úgy, mint a kakukkfű és szurokfű, vagy a cickafark. Csipetnyi cukrot és ugyanennyi sót ebben az esetben se felejtsünk el beletenni, illetve próbáljuk elkerülni a nagyon aromás, mesterséges, előrecsomagolt termékeket. Vigyázzunk arra, hogy a forrázat ne legyen túl forró, és hogy egyszerre csak kis mennyiséget vigyünk a szervezetbe, nehogy ellenhatást érjünk el.