2024. április 25., csütörtök

A masszázs nem luxus, hanem létszükséglet

Napjainkban egyre többen keresik fel a masszázsterapeutákat különböző problémákkal, de még mindig sokan gondolják úgy, hogy a masszázs csak egy bizonyos réteg kiváltsága. Ez azonban nem így van. A masszás nemcsak segít ellazulni egy stresszes nap után, hanem jótékonyan kifejti hatását különböző egészségügyi problémákra is. A témával kapcsolatban a palicsi Icić Adriana masszázsterapeutát kérdeztük.

– Három éve foglalkozom masszázzsal. Kozmetikus technikus szakot végeztem el Szabadkán a középiskolában, két évig kozmetikát tanultunk, majd két évig masszázst. A masszázst nagyon megszerettem és elhatároztam, hogy ezzel foglalkozom. Már a középiskolai tanulmányaim végére beszereztem egy masszázsasztalt, és elkezdtem itthon dolgozni. Eredetileg nővérnek szerettem volna tanulni, de nem úgy alakultak a dolgok, és utólag egy cseppet sem bánom, mert a masszázsban megtaláltam azt, amit hivatásomnak tekinthetek – mondta elöljáróban Adriana.

A masszázs hatására ellazulnak az izmok, a test úgymond relaxációs üzemmódba kapcsol. Emellett fontos kiemelnem, hogy fájdalomcsillapító hatása van, és megnő a test vérellátása. Serkenti a nyirokkeringést, ez azt jelenti, hogy elindul egyfajta méregtelenítés. Ezért fontos, hogy masszázs után sok vizet fogyasszunk és pihenjünk. A masszázs hatására felgyorsul a test vérellátása és a nyirokkeringés, s mindez jótékony hatást fejt ki a duzzanatokra, letapadt izmokra, rögzült izületekre, és ennek eredményeként csökken a fájdalom, könnyebbé válik a mozgás.

Sok esetben mondják, hogy a fiatalabb generációk nyitottabbak az új dolgok iránt. A masszázst ugyan már ősidők óta ismerik, de csak az utóbbi évtizedekben kezdték el jobban alkalmazni. Minél rohanósabb, stresszesebb világban élünk, annál többen igénylik a masszázsterápiát, de ez inkább csak a fiatalabb generációkra érthető, s ezt tapasztalja beszélgetőtársunk is.

– Hozzám általában fiatalok járnak, holott az idősebbek számára is fontos a masszázs. Az idősebb személyeknek a relax masszázst ajánlom, amely gyengéd, lassan végezhető, nagyjából egy óra hosszat tart egy ilyen terápia. Ilyenkor nem nyomunk csomókat, nem nyomunk meg semmit erősebben, csak az oldás, lazítás a cél. A sportolók számára is nagyon fontos a rendszeres masszázs, ugyanis nagymértékben hozzájárulhat teljesítményük növeléséhez, ezért ajánlom nekik. A svéd masszázs, más néven klasszikus masszázs, ezzel szemben erőteljesebb masszázstechnika, öt fogás kombinációját alkalmazzuk. Nagyon jó hatással van az ortopédiai, reumatológiai, mozgásszervi zavarokra. Egy törés után is javasolják a masszázst az orvosok. A svédmasszázs során a masszázsterapeuta az egész testét használja, nem csak a kezében lévő erőt. Csomók szétmasszírozása esetén is szükséges a megfelelő technika és a megfelelő erőnek a kifejtése, ugyanis a csomók valójában kisebb izomgörcsök, amik legtöbbször az adott izom túlerőltetése következtében jönnek létre. Ülő- vagy állómunkát végző személyekre ez különösen igaz, és igaz azokra is, akik rendszeresen emelnek nehezet. Ezek a masszázskezelések egy kicsit fájdalmasak, de ettől függetlenül mindenkinek ajánlom. A letapadt izmok esetében alakulnak ki azok a csomók, amik nagyon tudnak fájni, és lehet, hogy többre lesz szükség egy kezelésnél, hogy megfelelő hatást tudjunk elérni. Úgy gondolom, heti egy alkalommal mindenki megérdemel egy órát, amit magára fordít – mondta Adriana.

A masszázs nem csak az izmokra, ízületekre van jó hatással, hanem helyi hatást is kifejt például a bőrünkre.

– Masszázs közben a bőrről leválnak az elhalt hámsejtek, ezért szoktam javasolni a teljes test pillingjét. Ez nagyjából húsz percet vesz igénybe, a kliens ezt követően lezuhanyozik, majd megkezdjük a masszázst. Mindenkinek ajánlom a heti egy testpillinget.

Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy a masszázs nem minden esetben és nem minden problémára ajánlott, Adriana erre is kitért beszélgetésünk során.

– Nagyon fontos figyelembe venni, hogy nem mindenkinek ajánlott a masszázs. Olyan személy számára, akinek volt trombózisa, aki épp lázas, visszérgyulladás esetén, menstruáció idején, terhesség alatt, rosszindulatú daganatos megbetegedések esetén, műtét után, fekély és magas vérnyomás esetén kifejezetten nem ajánlott. Sokszor a masszőr erre nem kérdez rá, de fontos lenne tudni. Személy szerint, mindenkitől megkérdezem a masszázs előtt, hogy allergiás-e valamire, volt-e valamilyen műtétje a közelmúltban. Fontosnak tartom, hogy a kliens mindig azt érezze, hogy ő a legfontosabb. Emellett fontosnak tartom megemlíteni az izomhúzódásokat, abban az esetben inkább fizioterapeuta vagy gyógymasszőr segítségére van szükség, nem masszázsra. De ilyen esetben ajánlatos felkeresni egy orvost, és ő döntse el, hogy milyen kezelésre van szükség. Olyan izomgörcsöknél, amiknek nincs előzményük, egy masszázsterapeuta svédmasszázzsal is tud segíteni – magyarázza Icić Adriana. és hozzáteszi: – Szerintem szánnunk kell magunkra annyi időt, energiát és pénzt, hogy havonta egyszer ellátogassunk masszőrhöz, ugyanis ha a test és a lélek harmóniában van, később kevesebbet kell gyógyszerre költenünk.