2024. április 25., csütörtök

Éljenek a „tengerparti” zenészek!

A Kosztolányi Dezső Színház legújabb előadását szerdán mutatják be

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház az új évad első bemutatójára készül. A Szedjetek szét című előadás Domonkos István művein alapul – főként A kitömött madár című regényén. Emellett az alkotók a Via Italia című regényből és a szerző több novellájából is merítettek. A Mezei Kinga által rendezett produkcióban Búbos Dávid, Hajdú Tamás, Kucsov Borisz, Kőműves Noémi, Mészáros Gábor és Pálfi Ervin színészeket láthatjuk. Hangfelvételen közreműködik Süveges Eta. Az előadás dramaturgja Oláh Tamás és Mezei Kinga. A díszletet Ondraschek Péter, a jelmezeket pedig Janovics Erika tervezte. A zenét Mezei Szilárd szerezte. A bemutató kapcsán pénteken sajtótájékoztatót tartottak.

Búbos Dávid és Kőműves Noémi (Fotó: KDSZ)

Búbos Dávid és Kőműves Noémi (Fotó: KDSZ)

– Úgy gondolom, hogy számunkra, vajdasági magyar alkotók számára nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a saját költészetünkkel, amely rólunk szól – mondja Mezei Kinga. – Domonkos műveivel különböző élethelyzetekben találkozom, a versei gyermekkorom óta kísérnek. A Via Italia című ifjúsági regényével évekkel ezelőtt foglalkoztam, és most A kitömött madár című regény jött velem szembe. Olyan problematikákat fogalmaz meg benne az író, amelyek jelen pillanatban nagyon közel állnak hozzánk, vajdasági emberekhez, az elvándorlás és az itthonmaradás kérdése, az otthonhoz való viszonyunk, a vendégmunkáslét. A kitömött madár egy tengerparton játszódó regény. Ezt a helyszínt mi is kölcsönvettük. Erősen metaforikus és többjelentésű maga a tenger a műben. Domonkos figurái nagyon közel állnak hozzánk. Olyan karakterekről van szó, akik nagyon ismerősek a számunkra. A kitömött madár a vázát képezi a darab dramaturgiai szerkezetének. Beleemeltünk egyéb karaktereket is a Via Italia című regényből és más novellákból is. Igyekeztünk belevinni azt a sajátságos humort is, amely Domonkos műveit jellemzi. A helyzetre való tekintettel online kezdtük el a próbákat, aztán júniusban élőben folytattuk. A napokban fejezzük be, és mindenkit szeretettel várunk a bemutatóra – nyilatkozta a pénteki sajtótájékoztatón a rendező.

Kucsov Borisz színész szerint a közönség egy több szempontból érdekes előadást fog látni.

– Egy költői, érzékeny előadást láthatnak majd, tele sajátos domonkosi humorral. A próbákon a saját humorunkat is becsempésztük az előadásba. A szöveg sokat alakult a próbák alatt. Volt lehetőségünk improvizációból is építkezni. A történetben zenészek szerepelnek, akik a tengerpartra mennek idénymunkára. A cselekmény több szálon fut, hol a komoly, hol a humoros, hol az érzékenyebb világban haladunk át a történeten, és azt gondolom, hogy mindez egy izgalmas előadást fog eredményezni – emelte ki Kucsov Borisz.

Mészáros Gábor elmondta, hogy színészi szempontból érdekes kihívás volt számukra, hogy minden szereplő két figurát jelenít meg a színen, a női főszereplő pedig ötöt.

Pálfi Ervin az előadás egyik jelenetében (Fotó: KDSZ)

Pálfi Ervin az előadás egyik jelenetében (Fotó: KDSZ)

– Egy szórakoztató darabról van szó, amelyben a domonkosi életbölcsességek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a humor. Az egész színpadi tér, a díszlet egy hajóra vagy egy mólóra is asszociálhat, ami belehelyez bennünket egy igen kellemes, tengerparti hangulatba – tudtuk meg Mészáros Gábortól.

A Szedjetek szét című előadást szerdán, szeptember 23-án 19.30-kor mutatják be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A reprízre másnap, szintén este fél nyockor kerül sor.