2024. április 19., péntek
VAJDASÁGI MAGYAR TUDOMÁNYOS TÁRSASÁG

Felhívás tudományos tanácskozáson való részvételre

A Vajdasági Magyar Tudományos Társaság értesíti a tagságát és minden érdeklődőt, hogy a Társaság a Magyar Tudományos Akadémia védnöksége alatt Újvidéken november 14-én (szombaton) nemzetközi tudományos tanácskozás keretében emlékezik meg a magyar tudomány napjáról.

A tanácskozásra Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának nagytermében kerül sor (Újvidék, Platon püspök u. sz. n.), a mindenkori járványvédelmi előírások és intézkedések betartásával. Amennyiben a járvány alakulásának fényében mégsem lesz lehetőség személyes jelenléten alapuló rendezvény megszervezésére, a tanácskozást videokonferencián keresztül tartjuk meg, erről a résztvevőket idejekorán értesítjük.

Az idei tanácskozás kerettémája: A koronavírus-járvány és társadalmi hatásai.

A tanácskozáson előadóként tudományos kutatók és publicisták vehetnek részt mind a társadalom-, mind a természettudományok területéről.

A tanácskozás alkalmat ad kutatóinknak időszerű csoportos és egyéni kutatásaik és azok eredményeinek bemutatására. A tanulmányoknak nem kell szükségszerűen a megadott kerettémához kapcsolódniuk. A tanulmányok témái érinthetik közösségünk sorsát és sorskérdéseit, délvidéki magyar tudományosságunkat és kutatásainkat, népünk itthoni helyzetét a múltban és a jelenben, jövőképünket, lehetőségeinket, anyaországi és nemzetközi tudományos és társadalmi kapcsolataink ápolását, illetve a természet- és műszaki tudományok bármely területét.

Mint eddig minden évben, a tanulmányok idén is külön tanácskozási kötetben fognak megjelenni.

Akik előadóként szeretnének részt venni a tanácskozáson, részvételi szándékukat a szalmajt@eunet.rs és office@vmtt.org.rs e-mail címekre jelenthetik be. A tanácskozásra való jelentkezésnek tartalmazni kell a tanulmány címét, a tudományterület megjelölését, valamint a tanulmány tartalmi összefoglalóját – áll a közleményben, amelyet dr. Szalma József, a VMTT elnöke írt alá.