2024. április 20., szombat

Hétfőn életbe lépnek az új védelmi intézkedések

Az országnak működnie kell, úgy, hogy közben fegyelmezetten, a szabályokat betartva védekezünk, ezért hétfőtől lépnek életbe az újabb, már bejelentett védelmi intézkedések – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken.

A közlemény szerint hétfőtől kötelező lesz a maszkviselés már nemcsak a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, hanem a bevásárlóközpontok, mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak közönség által látogatott területén, valamint az egészségügyi és szociális intézményekben, közszolgálati és postai ügyfélszolgálatokon is. Nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat.

A maszkviselési kötelesség be nem tartása szigorúbb szankciókkal fog járni. A tömegközlekedési eszközről leszállítható lesz az, aki nem visel maszkot, és emellett akár 50 000 forintra lesz bírságolható. A maszkviselés betartása az üzletek, bevásárlóközpontok, mozik üzemeltetőinek felelőssége is.

Hétfőtől a vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek 23 óráig lehetnek nyitva, és továbbra is érvényben marad az 500 fős létszámkorlát.

Ugyancsak hétfőn lép életbe az önköltséges PCR-tesztek 19 500 forintos hatósági ára. Magyarországon eddig mintegy 600 ezer PCR-tesztet végeztek, ezek döntő részét teljesen ingyenesen, az állam költségére. A potenciális koronavírus-fertőzötteknél a háziorvos, a kórházak és a járványügyi hatóság által elrendelt PCR-tesztek továbbra is ingyenesek. Fizetnie tehát csak annak kell a tesztért, aki saját maga úgy dönt, hogy szeretne tesztet csináltatni, vagy külföldről hazatérve két negatív PCR-teszttel mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól. Az egészségügyi szolgáltató erre legfeljebb 19 500 forintot kérhet, amely magában foglalja a mintavétel és a vizsgálat árát is. Ezen túlmenően semmilyen kiegészítő költség nem számolható fel.

Szintén október 1-jétől az óvodákba, iskolába, szakképző intézményekbe az ott dolgozók és a tanulók csak testhőmérséklet-mérés után léphetnek be.