2024. április 25., csütörtök

Haftar bejelentette az olajblokád végét

Újra indulhat a nyolc hónapja szünetelő líbiai olajexport - jelentette be pénteken Halífa Haftar tábornok televízióban közvetített beszédében.

Halifa Haftar (fotó: AP/Beta archív)

Halifa Haftar (fotó: AP/Beta archív)

Az észak-afrikai ország keleti vidékeit uraló Líbiai Nemzeti Hadsereg parancsnoka szerint mindennek az a feltétele, hogy az olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket a felek igazságosan fogják szétosztani, s az így szerzett jövedelmet nem használhatják fel a terrorizmus támogatására, illetve saját meggazdagodásukra.

Haftar és csapatai a nyugat-líbiai Tripoliban működő egységkormány és a hozzá hű milíciák ellen harcolnak. A hadúr követői januárban állították le az olajkitermelést, hogy így fokozzák a nyomást Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök kormányára Tripoliban. Az olajkitermelés leállításának következtében a nemzeti olajvállalat, a NOC adatai szerint nagyjából 10 milliárd dollárra (3000 milliárd forintra) tehető veszteség érte a konfliktus sújtotta országot.

Szarrádzs most szerdán jelentette be, hogy október végéig távozni akar posztjáról. A kormányfő lemondása tovább fokozhatja a Tripoliban uralkodó politikai bizonytalanságot, és akár belharcokat is kiválthat az ország nyugati részét uraló koalíció rivális csoportjai között. Lépése ugyanakkor beleillik a nemrég megújult rendezési erőfeszítések keretébe, miután az egységkormány júniusban sikerrel verte vissza azt a hadjáratot, amelyet Haftar tábornok úgynevezett Líbiai Nemzeti Hadserege 14 hónapja folytatott Tripoli elfoglalásáért.

A hadban álló felek oldalán regionális és nemzetközi hatalmak sorakoztak fel. Míg Haftar erőit az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Oroszország támogatta a polgárháborús összecsapásokban, addig Tripoli hathatós katonai támogatást kapott Törökországtól, ahonnan harci tapasztalatokkal bíró szíriai zsoldosok ezrei érkeztek a hadszíntérre.