2024. március 29., péntek

Sajtóról és oktatásról

Ökrész Rozália marad a Magyar Szó igazgatója, Varjú Márta pedig a főszerkesztője – Új igazgatója van a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumnak

A Vajdasági Magyar Médiaház stúdiójában tartották meg pénteken a Magyar Nemzeti Tanács 16. ülését, amely alkalommal a tanács tagjai 16 napirendi pontot vitattak meg. Többek között jóváhagyták Ökrész Rozáliának a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójává történő kinevezését és Varjú Márta főszerkesztői kinevezését is támogatták.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

Az MNT mai ülésén 30 tanácstag vett részt. A tanácskozás elején Hajnal Jenő, az MNT elnöke beszámolt az MNT és a Magyar Szó közös akciójáról, amelynek keretében Magyarország kormánya jóvoltából a tanévkezdés alkalmából minden vajdasági magyar diák ingyen hozzájut a lapkiadó vállalat ifjúsági kiadványaihoz. Az első napirendi pont a 15. ülés jegyzőkönyvének elfogadását foglalta magába, majd Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke felterjesztését követően a Magyar Szó igazgatójának és főszerkesztőjének kinevezésével kapcsolatos véleményüket mondhatták el a tanácsnokok. A felszólalások során szóba került a Magyar Szó fejlécének jövőbeni módosítása, a Közéleti napilap helyett az elkövetkezőkben A vajdasági magyarok lapja alcím lesz olvasható. Hajnal Jenő szavai szerint ez a teljes közösségünk felkarolásának szándékát illusztrálja. Emellett az MNT elnöke szót ejtett a teljes magyarsággal való kapcsolattartás megújításának, valamint a lap világhálón való megjelenése folyamatos fejlesztésének fontosságáról, de szóba került az EBESZ közelmúltban ismertetett jelentése is, amely szerint a nemzeti tanácsok befolyásolják a kisebbségi sajtóorgánumokat. Az ellenzék részéről Kucsera Géza fejtette ki, hogy nem támogatja egyik jelölt kinevezését sem. A tanácsnokok végül 28 támogatói szavazattal és 2 ellenszavazattal döntöttek Ökrész Rozália, valamint Varjú Márta kinevezéséről is.

A Hét Nap esetében főszerkesztőváltásra került sor. A pénteki ülésen ismét a jelenlegi igazgatónak, László Editnek szavaztak bizalmat, míg a főszerkesztői poszton Talpai Lórántot Baráth Tóth Lívia váltja.

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén harminc tanácstag volt jelen (Gergely Árpád felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanács ülésén harminc tanácstag volt jelen (Gergely Árpád felvétele)

Az ülés következő részében több oktatási témában döntöttek a tanácsosok. Többek között kinevezték a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatóját is. A posztot az elkövetkezőkben Takács Izabella magyartanár tölti be.

Az ülés végén Jerasz Anikó, De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Petkovics Márta, az MNT Oktatási Bizottságának tagja, valamint Szlákó József tanácstag tartott beszámolót, amelyek az oktatás több területét is érintették. A beszámolókból többek között megtudtuk, hogy folyamatban van az elsősöknek szánt Digitális Világ tantárgy munkafüzetének fordítása, és hogy szeptember végéig minden általános iskolás diák hozzájut a hiányzó tankönyvekhez. De Negri felszólalásában a távoktatással kapcsolatos tapasztalatokat osztotta meg a jelenlévőkkel, és elmondta azt is, hogy az MNT távoktatási platformját folyamatosan fejlesztik. Eddig 572 tanórát vettek fel, és ebben 57 általános és 29 középiskolai tanár vett részt. Jerasz Anikó felszólalásában a felsőoktatási ösztöndíjakról, valamint az Európa Kollégium pályázatairól ejtett szót.