2024. március 29., péntek

A fertőzésszám növekedését jósolják

Fokozottan ellenőrzik a külföldről hazatérőket – A járványügyi szakértők szerint a jelenlegi stabil helyzet nem ad okot derűlátásra
Sokan siettek haza az új rendelkezés életbe lépése előtt (Ótos András felvétele)

Sokan siettek haza az új rendelkezés életbe lépése előtt (Ótos András felvétele)

Pénteken 18 órakor lépett életbe a köztársasági egészségügyi válságtörzsnek az a döntése, amelynek értelmében fokozottan ellenőrzik a külföldről hazatérőket. Azoknak az országoknak az esetében érvényes a döntés, amelyekben a számarányokat figyelembe véve több a fertőzött, mint Szerbiában. Az összes régióbeli ország ilyen, így a tengerről hazatérők esetében mindenképpen érvényes a rendelkezés, bárhol is nyaraltak az elmúlt napokban. A rendelkezés arra kötelezi a polgárokat, hogy bejelentkezzenek adataikkal az eZdravlje portálon (https://e-zdravlje.gov.rs/landing/), kitöltsék a betegséggel kapcsolatos kérdésekre adott válaszaikkal a kérdőívet, elmentsék vagy kinyomtassák azt. Amennyiben nem észlelnek a következő tíz napban semmilyen tünetet, akkor ennek az időnek az elteltével újból ki kell tölteniük a kérdőívet, s ezzel ki is jelentkeznek a rendszerből. Az oldalon, de a határ átlépésének pillanatában is, részletes információkat kapnak majd az eljárás módjáról. Tünetek esetén fel kell keresni a COVID-rendelőt.

A FELELŐTLENSÉG DRÁGA MULATSÁG

Mint ismeretes, a válságtörzs végül mégis amellett foglalt állást, hogy kötelező legyen a hazatérők számára ezeknek a műveleteknek az elvégzése, nem ajánlásól van szó, hanem rendelkezésről, hangsúlyozták pénteken az illetékesek. Arra is emlékeztettek, hogy 50 és 150 ezer dinár közötti bírsággal büntethető az, akiről kiderül, hogy nem tartotta magát az előírásokhoz és nemtörődömsége más személy(ek) megbetegedését okozta. Az intézkedéseknek azonban nem a bírságok kiadása a céljuk, hanem az, hogy ellenőrzés alatt tartsák a járványügyi helyzetet, olyan körülmények között, amikor hetente 50 ezren fognak külföldről visszatérni Szerbiába. Ezt Darija Kisić Tepavčević, a Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese jelentette ki. Mint mondta, nem azért kell bejelentkezni a nyilvántartásba, mert ellenőrizni szeretné bárki is, hogy ki utazott külföldre, s nem is a büntetések jelentik a célt.

HATIG ÉRJÜNK HAZA!

Pénteken délelőtt kocsisorok alakultak ki a Montenegró és Szerbia közötti határátkelőkön. Gostunnál és Jabukánál is lényegesen megnövekedett a forgalom, az emberek igyekeztek hazaérni még 18 óra előtt, ahogyan azt egyébként még korábban a válságtörzs is kérte a külföldön tartózkodóktól. Kilométeres sorok azonban nem alakultak ki a határon, mert a gépkocsik számának növekedésével újabb sávokat nyitottak meg, így a délutáni legnagyobb tumultus idején is 15–30 perc leforgása alatt át lehetett lépni Montenegróból Szerbiába. Aleksandar Maksimović, az užicei vámigazgatóság igazgatója közölte, hogy sikerült megoldani a Montenegróval közös átkelőkön a megnövekedett számú gépkocsik átkelését, s arról számolt be, hogy a 18 óra után érkezők már egészségügyi utasításokat kaptak kézhez az útlevél-ellenőrzés alkalmával.

Branislav Tiodorović „jóslata” szerint a bel- és külföldről hazatérők miatt a következő 10–15 napban növekedni fog a fertőzöttek száma (Fotó: Beta)

Branislav Tiodorović „jóslata” szerint a bel- és külföldről hazatérők miatt a következő 10–15 napban növekedni fog a fertőzöttek száma (Fotó: Beta)

AZ ENGEDETLENEK RÉTEGE

A hazatérők nagy többsége fel fogja ismerni annak szükségességét, hogy törődjön saját egészségével és másokéval is, mégis, mindig van egy olyan réteg, amely azt hiszi, nincs szükség semmilyen intézkedésre, nem fenyeget semmilyen veszély – ez a réteg jelenti magát a veszélyt, fogalmazott pénteki nyilatkozatában a közszolgálati médiának Branislav Tiodorović epidemiológus. Szerinte a következő 10–15 napban növekedni fog a fertőzöttek száma, de nemcsak a hazatérők miatt, hanem más belföldi üdülők miatt is. Úgy fogalmazott, nem ad okot optimizmusra annak ténye, hogy jelenleg hazánkban a legnyugodtabb a járványhelyzet Európa ezen szegletében, ennek az információnak inkább még nagyobb óvatosságra kellene buzdítania az embereket. Mint mondta, a hegyvidéken, tavak mellett dolgozó kávézók és éttermek telítettek, egyre több a rendezvény és a családi ünnepség is. Ez úgyszintén ki fog hatni a megbetegedések számának növekedésére az említett tíz napot követően. Európa-szerte az látható, hogy a lakosság nem tartja be kellőképpen az elővigyázatossági ajánlásokat, Tiodorović szerint ez Szerbiában is gondot fog jelenteni.

62 új fertőzött
Péntek délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 7411 koronavírustesztet végeztek el. A covid19.rs honlap 15 órakor közzétett adataiból az derül ki, hogy az egy nappal korábbiakhoz képest csökkent az új fertőzöttek száma, 62 polgárról bizonyosodott be a fertőzés jelenléte. A szóban forgó időszakban egy személy hunyt el, ezzel 739-re emelkedett a járvány szerbiai áldozatainak száma.
Az összes eddigi fertőzés száma az országban 32.757, a halálozási arány 2,26 százalékos; 20-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházban kezeltek száma 331. Az országban eddig összesen 1.063.667 koronavírustesztet végeztek el.