2024. április 24., szerda

Két évre elegendő az élelem

Nem hatott ki jelentősen a koronavírus-járvány a szerbiai mezőgazdaságra, és nem voltak különösebb nehézségek sem – nyilatkozta a Pink televíziónak Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter. Mint elmondta, nincs ok aggodalomra, Szerbiának két évre elegendő élelme van.

– Az idén olyan jól termett a búza, a kukorica és a napraforgó, hogy attól félek, milyen lesz a következő év. Elmondhatjuk, hogy a növénytermesztés szempontjából az idei rekordév volt, a hozammal és az árral a gyümölcstermesztők is elégedettek lehetnek – közölte Nedimović.

Emlékeztetett arra, hogy áprilisban és májusban Szerbia mintegy egymillió tonna búzát exportált, mivel nagy raktárkészletekkel rendelkezett. Rámutatott azonban arra is, hogy néhány ágazat súlyos problémákkal szembesült a járvány miatt. A zöldségtermesztők például gondban voltak a piacok bezárása miatt, ezért nehezen tudták értékesíteni a korai zöldségféléket, probléma volt továbba a kis tejüzemekkel, valamint a szarvasmarha-tenyésztéssel is. A miniszter hangsúlyozta, hogy ezeket az ágazatokat külön segítette az állam.