2024. április 25., csütörtök

Amerika (is) Szerbiába költözik

Szakértők szerint a DFC belgrádi irodájának megnyitása nem veszélyezteti a kínai befektetéseket

Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) belgrádi irodájának megnyitása jelentősen megerősítheti Szerbia szerepét a Nyugat-Balkánon – vélik a hazai szakértők, akik szerint az Egyesült Államok Szerbiához fűződő gazdasági érdekei nem veszélyeztetik a kínai befektetők további érdeklődését a régió lehetőségei iránt.

Mint ismeretes, a Szerbia és Koszovó gazdasági együttműködésére vonatkozó washingtoni megállapodás aláírását követően bejelentették, hogy a 60 milliárd dollár alappal rendelkező DFC Belgrádban kívánja megnyitni a nyugat-balkáni képviseletét. A tervek szerint a kihelyezett irodából kezelik majd mindazon projektek megvalósulását, amelyek a Washingtonban aláírt gazdasági megállapodásban szerepelnek. A DFC elkötelezett az olyan befektetések megvalósulásában, amelyek által a régiókban helyreállhat a béke, új munkahelyek teremtődhetnek és egyenértékűen szolgálják a tágyalófelek gazdasági érdekeit – mondta Adam Boehler, az amerikai pénzügyi társaság képviselője a Niš–Pristina autóút támogatásáról szóló szándéknyilatkozat aláírásakor.

MIVEL KECSEGTETNEK A DOLLÁRMILLIÁRDOK?

A DFC egyébként egy olyan amerikai szövetségi ügynökség, amelyet az Egyesült Államok külpolitikai céljainak megfelelő gazdaságfejlesztési projektek megvalósítására alapítottak 2018-ban. Az ügynökség weboldalán közzétett bemutatkozásban kiemelik, hogy leginkább az energetikai és az egészségügyi ágazatokat támogatják, de jelentős infrastrukturális befektetéseket és technológiai fejlesztéseket is finanszíroztak már világszerte. Ugyanakkor támogatják az új munkahelyeket nyitó kisvállalkozókat és a női vállalkozásokat is, de hozzájárulnak a villanygazdasági, mezőgazdasági és pénzügyi tevékenységet folytató cégek projektjeihez is. Számos sikeres befektetés mögött állnak a megújuló energiaforrások hasznosítása terén is, de világszerte jelentősen hozzájárultak a rurális térségek, a főbb útvonalak és a kikötők fejlesztéséhez is. A DFC többek között támogatja az afrikai és a közel-keleti országok harcát a koronavírus-járvánnyal szemben is – áll a bemutatásban. Az amerikai szövetségi ügynökség egyik legfontosabb szerepeként emlegetik, hogy olyan innovatív pénzügyi szolgáltatásokat kínál a fejlődő országoknak, amelyek segítségével azok hatékonyabban be tudják vonzani a külföldi befektetőket.

A hazai szakértők egyetértenek abban, hogy a DFC nyugat-balkáni irodájának Belgrádban való elhelyezése pozitívan hat majd az ország gazdaságára. Ugyanakkor az ügynökség által az Egyesült Államok érdekeinek kiterjesztése is érvényesülhet a régióban, s ezáltal a területeinken megvalósuló kínai befektetéseket szeretnék ellensúlyozni – vélik egyes elemzők.

BEFEKTETÉSI HARCTÉR

Az amerikaiak az országos fejlesztési projektek megvalósításával és a kisvállalkozók támogatásával valóban megerősíthetik befolyásukat a régióban, ám ez nem azt jelenti, hogy veszélyeztetik a már megvalósuló kínai projekteket és az érkező további befektetéseket – mondta Dragana Mitrović, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának tanára.
– Geopolitikai és geogazdasági szempontból beszélhetünk arról, hogy az Egyesült Államok csökkenteni szeretné Kína gazdasági és politikai erősödését a Nyugat-Balkánon, gátolni azonban nem tudja a már folyamatban levő távol-keleti befektetéseket, mint ahogyan veszélyeztetni sem a kínai partnerekkel való együttműködés folytatását – fejtette ki véleményét a professzor a B92-nek. Kiemelte, hogy a DFC irodájának megnyitása inkább abból a szempontból jelentős Szerbia számára, hogy a külföldi befektetők a régió vezető pozícióját látják az országunkban.
– Az ügynökség megnyitásával az Egyesült Államok egyértelműen jelezte, hogy a régió gazdasági fejlődésének szempontjából kulcsfontosságú szerepet tulajdonít Szerbiának. Ennek pozitív hatása többszörösen is vitathatatlan, hisz a tervezett befektetések mellett jelentős üzenete is van. Azt közvetíti a világ felé, hogy Szerbiában érdemes fejleszteni a gazdaságot – tette hozzá Mitrović.

A DFC küldöttsége szeptember 21-én érkezik Belgrádba. A Fehér Házban megkötött megállapodás értelmében az amerikai szövetségi ügynökség 4 milliárd dollár értékű befektetés koordinálását folytatja majd le a szerb fővárosból.