2021. március 1., hétfő
FITTEN – HARMÓNIÁBAN

Csak saját határainkat átlépve tudunk fejlődni

Egészséges életmód egy kajakozó szemszögéből

Az egészséges életmód a legtöbbünk számára fontos, de ezért áldozatot is kell hoznunk. Megfelelő odafigyeléssel, sportolással mindenki számára megvalósítható a fitt külső. Kaszás Ákost, a zentai Tiszavirág Kajakklub tagját kérdeztük arról, hogyan tartja fitten magát, és milyenek egy kajakozó mindennapjai.

– Tizenhárom éve kezdtem kajakozással foglalkozni. Az edzéseink változatosak, nem csak a víz felszínén zajlanak, úszni és futni is szoktunk az edzések alkalmával, emellett edzőtermi súlyzós edzéseink is vannak. A kajakozás igen jó kondíciót igényel, mivel állóképességi sportág. Külső szemlélőként persze úgy tűnhet, hogy csak siklunk a vízen, de ahhoz, hogy ezt megvalósítsuk, igen nagy erőbefektetésre van szükség – mondta Ákos.

Megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel

A kajakozást érdemes már fiatal gyermekkorban elkezdeni, ha valaki élsportolóvá szeretne válni, de későbbi fiatalkorban sincs még senki elkésve. A zentai kajakklub edzői szerepét immár tíz éve Fehér Csaba tölti be, és elmondható, hogy a klubtagok elégedettek a munkájával, motiváló képességeivel.

– Rengeteget köszönhetek az edzőmnek, nélküle nem tartanék itt. Amikor átvette a klub vezetését, olyan odaadással dolgozott a fejlődéséért, hogy ez mindannyiunkat motivált. Tíz éve töretlenül minden edzésen jelen van és dolgozik azért, hogy mind az 50 versenyzőnk a legjobbat hozza ki magából. Ezzel pedig elérte, hogy az országban lévő harminc klub közül mi, zentaiak a harmadik helyre tudtuk feltornázni magunkat – mondta Ákos.

A zentai kajakklubban nem ritka, hogy naponta akár három edzést is tartanak, hogy a versenyzőiket felkészítsék egy-egy megmérettetésre. Ez megterhelő lehet, ugyanis a vízi edzés mellett napi egy futó- vagy edzőtermes edzést is tartanak. Ahhoz, hogy valaki ezt a tempót tartani tudja, fontos a megfelelő táplálkozás és folyadékbevitel is. Azonban ez nemcsak azok számára fontos, akik élsportolói babérokra szeretnének törni, hanem azoknak is ajánlott, akik szeretnének fittebbek lenni.

Kajakozás (Illusztráció/Pexels)
Kajakozás (Illusztráció/Pexels)

Piramisedzés

– Személy szerint az egyenletes fejlődés híve vagyok. Mivel nem mindig tudom előre felmérni, hogy melyik napokon tudok edzeni, így nem a hét napjaihoz igazítva állítottam össze az edzéstervem, inkább úgy, hogy az első három legyen edzésnap, ezt követi egy nap szünet, ismét három egymást követő nap edzés, és ezek ismétlik egymást. Úgy gondolom, arra érdemes törekedni, hogy egy izomcsoportot heti két alkalommal mozgassunk meg. Tehát nem kell minden nap minden izomcsoportot terhelés alá tenni – mondta Ákos.

Rendszeres edzés során érdemes odafigyelni a változatosságra is. Egy izomcsoport erősítését változatos módszerekkel is elősegíthetjük. Ákos erre is személyes tapasztalatokon alapuló példákkal szolgált.

Igyekszem minél gyakrabban úgy edzeni a kondícióm folyamatos erősítése mellett, hogy különböző módszereket alkalmazzak. Ilyen például a piramisrendszer, amely során fokozatosan csökkentem az ismétlésszámot, és ezzel arányosan emelem a súlyt. Ez alatt azt értem, hogy egy fekve-nyomás esetén először 12 ismétlést végzek 50 kilós súllyal, majd 10-et 60-nal, és így tovább egészen a két ismétlésig 100 kilós súllyal – magyarázta el Ákos.

Hogy jól érezzem magam a bőrömben...

A táplálkozással kapcsolatban is vannak bizonyos szabályok, amikhez nem árt tartania magát annak, aki formába szeretné hozni a testét.

– Az étrend szempontjából az úgynevezett flexible dieting programot tartom a legjobbnak. Ennek lényege, hogy szinte teljesen mindegy, mit eszel, az a lényeg, hogy jól érezd magad a bőrödben. Természetesen egyetértek abban, hogy a túlzott mértékű fogyasztás káros a szervezetre, de úgy gondolom, hogy senkinek sem kell megvonni magától egy szelet csokoládét, ha épp megkívánja. A lényeg az, hogy mindezt bele tudja kalkulálni az aznapi tápanyag-bevitelébe. Amióta magamra főzök, sokkal könnyebben oda tudok figyelni a tápanyagbevitelemre. A legfontosabb számomra a táplálkozásom során, hogy a napi fehérjebevitelem mindenképp meglegyen, de az is fontos, hogy, kövessem, milyen mennyiségű mikro- és makrotápanyagot viszek be a szervezetembe – mondta Ákos.

Az étkezés mellett nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel is. Tizennégy éves kor felett a felnőtteknek javasolt mennyiség az érvényes: egy felnőtt nőnek minimum napi 2 litert, egy felnőtt férfinak pedig 2,5 liter folyadékot kell elfogyasztania.

– Fontos leszögezni, hogy a kávé, a különböző cukrozott üdítőitalok, levesek nem minősülnek megfelelő folyadéknak. Tehát amikor valaki a folyadékbevitelét számolja, az elfogyasztott tiszta ivóvíz az, amit figyelembe kell vennie – magyarázta Ákos.

Ahhoz, hogy valaki változtasson az életén és fittebben, egészségesebben éljen, nem elég egy jól összeállított edzésterv és egy precízen összeállított étrend. Hatalmas mértékű kitartás kell ahhoz, hogy életvitelünkön tartósan tudjunk változtatni, ezenkívül az addigi komfortzónánkat is el kell hagynunk.

– Úgy gondolom, ha valaki egészségesen, fitten szeretne élni, ahhoz a kitartás mellett szükség van saját határainak átlépésére is. Időnként lemondásokkal és némi fájdalommal jár, ha valaki formába szeretné hozni magát, de úgy gondolom, mindenképp megéri. Személy szerint azt vallom, hogy kizárólag a saját határainkat átlépve, a fájdalomküszöbünk kitolásával tudunk fejlődni – mondta Ákos.