2021. március 1., hétfő
A GYÓGYSZERÉSZ ROVATA

Fáj! Állj!

Cikksorozatomban olyan, gyógyszerekkel kapcsolatos jó tanácsokat és tévhiteket említek meg, amikkel nap mint nap szembe találjuk magunkat. A mai világban tárt karokkal vár minket az internet és az ott található temérdek adat, amely – mint ahogy már biztosan tapasztaltuk – lehet hasznos vagy haszontalan. Célom, hogy hiteles információval szolgáljak az említett témákról, ezzel pedig szeretném azt elérni, hogy ismerjük a házipatikánkban lévő, illetve recept nélkül kapható gyógyszerek tulajdonságait, mellékhatásait, előnyeit és kockázatait, pont úgy, mint egy igazi szakember. Ám ha mégis felmerülne bármilyen kérdés, keressük fel patikusunkat/orvosunkat, hiszen a cikk csak tájékoztató jellegű, és semmiképp sem helyettesíti a szakmai konzultációt.

Előző cikkemben általánosságban írtam a fájdalomcsillapító hatású molekulákról, illetve a hatásuk módjáról, és eloszlattam sok-sok tévhitet alkalmazásukkal kapcsolatban. Bármennyire is biztonságos és gyakran használt gyógyszerekről van szó, amelyek mindenkinél megtalálhatók a családi gyógyszeres dobozban (helyesen egyébként), jó, ha tudjuk, hogy egyik NSAID-gyógyszert (NSAID, azaz NonSteroidal Anti-Inflammatory Drug – nem szteroidos gyulladáscsökkentők) sem tekinthetjük tökéletesnek. Hogy miért? Erről szólnak a következő sorok.

Gyógyszerszedés (Pexels)
Gyógyszerszedés (Pexels)

Első és igen gyakori mellékhatáshoz lehet sorolni a gasztrointesztinális panaszokat, amelyek a diszpepsziától (emésztési zavaroktól) egészen a gyomor és patkóbél szintű vérzésig variálódhatnak – súlyosság szerint. Először is fontos megjegyeznem, hogy ezek a panaszok teljesen függetlenek a gyógyszerek használatának módjától. Gondolok most arra, hogy evés előtt, után vagy közben vesszük be, vagy egészen más úton, parenterálisan vagy kúp formájában használjuk a fájdalomcsillapítókat, hiszen nem a fizikai irritáció következtében alakul ki a gyomorégés vagy -vérzés, hanem ezeknek a gyógyszereknek a szedésével (mind akut módon, mind krónikusan) megállítjuk azoknak az anyagoknak a termelődését is, amelyek megvédik gyomrunkat saját magától, tehát az emésztés érdekében termelt gyomorsavtól. Ha ez a védő mechanizmus nem működik, akkor a gyomorsav kellemetlen tüneteket vagy léziókat alakíthat ki a gyomornyálkahártyán. Ha hajlamosak vagyunk a gyomorfekélyre, refluxra, illetve már diagnosztizált betegek vagyunk, vagy akár csak felfigyeltünk bármilyen kellemetlen hasi fájdalomra a múltban használt fájdalomcsillapítók következtében, mindenképp hívjuk fel erre a patikus figyelmét a gyógyszervásárláskor.

Másik nagy csoporthoz tartoznak a szív- és érrendszeri mellékhatások. Erről röviden csak ennyit említenék: ha tudjuk, hogy szívproblémánk van (legyen az múltbéli infarktus vagy „szívgyengeség”), mindenképp konzultáljunk orvossal vagy gyógyszerésszel, hogy akut, illetve krónikus fájdalomcsillapítás esetén milyen készítményeket javasolnak, hiszen ezek a gyógyszerek attól függően, hogy milyen dózisban, milyen gyógyszerek és betegségek gyógyítására használjuk, képesek rontani a szívre ható gyógyszerek hatékonyságán.

Magas vérnyomás esetén is ki kell emelni ezeknek a gyógyszereknek a káros hatásait. A NSAID-molekulák sok egyéb szervünk mellett a veséinkre is hatást gyakorolnak úgy, hogy csökkentik a nátrium és a víz kiválasztását a vizeletben. Azt pedig mindannyian tudjuk, hogy a nátrium (azaz a konyhasó) nagyobb mennyisége a szervezetben negatívan hat a magas vérnyomásra.

És ha már vese, akkor ugyanígy meg kell említenem a májat is. Vannak olyan, fájdalom csillapítására használatos készítmények, amelyek károsíthatják a májat, ezért is – és az előbb említett gyomorpanaszok miatt is – ajánlatos kerülni a szeszes ital fogyasztását ezen gyógyszerek szedésekor.

Az igazi, nem szteroid gyulladáscsökkentők mellett (mint az ibuprofen és a diklofenák) megemlíthetjük az acetilszalicilsavat és a paracetamolt is.

A mindenki által kedvelt acetilszalicilsav esetében számolnunk kell a vérlemezkék összetapadásának csökkenésével, ami szintén felvet negatív hatásokat, főleg olyan betegségek esetén, amelyek véralvadási problémákkal járhatnak.

A paracetamol igen biztonságos gyógyszer, az acetilszalicilsavval ellentétben (amelyet 16 éves kor alatt szigorúan tilos használni) gyermekek számára is alkalmazható, gyomorirritáló és vérnyomást növelő hatása minimális a kiváló fájdalomcsillapító hatás mellett. Viszont fontos megjegyezni, hogy gyulladáscsökkentő hatással nem rendelkezik, és nagy dózisban májkárosító mellékhatások jelentkezhetnek fogyasztása során.

Mielőtt mindenki kidobná házipatikája tartalmának a felét, azt is el kell mondanom, hogy ezeknek a gyógyszereknek a nagy része nem véletlenül kapható vény nélkül. Cikkem inkább arra hívná fel a figyelmet, hogy bátran forduljunk szakmai segítségért akár egy egyszerű „fejfájás elleni” gyógyszer esetén is, hiszen láthatjuk, hogy nem megfelelő alkalmazásukkal még ezek a készítmények is sok bajt tudnak okozni.