2024. április 16., kedd

Az igazi örömjáték

Megkezdődtek a De mi lett a nővel? című előadás próbái a Zentai Magyar Kamaraszínházban

Igazi örömjátékként jellemezték az alkotók a De mi lett a nővel? című előadást, amelynek próbái néhány héttel ezelőtt kezdődtek meg a Zentai Magyar Kamaraszínházban az intézmény színésze, Dévai Zoltán rendezésében. A Papp Arnold, Szilágyi Áron és Virág György főszereplésével készülő produkció bemutatóját október végére tervezik az alkotók.

Szilágyi Áron, Virág György, Dévai Zoltán, Papp Arnold és Wischer Johann a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

Szilágyi Áron, Virág György, Dévai Zoltán, Papp Arnold és Wischer Johann a sajtótájékoztatón (Máriás Endre felvétele)

– Az idei évadunk első bemutatójára készülünk. Színpadra állítjuk a Csehov novellái alapján, Kiss Csaba által készített De mi lett a nővel? című darabot, amely kiváló szerepformálási lehetőséget kínál a színészek számára, nem véletlen, hogy az elmúlt évek során egész Kárpát-medencében jó néhány színház repertoárjára tűzte, és mindenütt nagy sikerrel játszották. Reméljük, nálunk is így lesz majd! Az előadást a kamaratermünkbe tervezzük, ám a járványügyi rendelkezések módosulásától függően akár az is megtörténhet, hogy a nagytermünkben fogjuk játszani – hangsúlyozta az előadás kapcsán összehívott sajtótájékoztatón Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója.

– Kiss Csaba mindannyiunknak tanára volt Budapesten, Arnoldnak, Gyurinak meg nekem dramaturgiát és műelemzést tanított, Áronnak pedig a mesterségtanára volt, ezért nagyon örült annak, hogy éppen az ő szövegére esett a választásunk. A darab alapját Csehov-novellák képezik, amelyek kerek történetté kovácsolódnak össze – magyarázta Dévai Zoltán, az előadás rendezője, aki kifejtette, a darab középpontjában három színész áll, akik különféle történeteket mesélnek el a múltjukból, ami különösen izgalmassá teszi a produkciót. Úgy fogalmazott, annak ellenére, hogy a próbafolyamat elején járnak, minden lehetőségük megvan arra, hogy jó előadás szülessen majd.

– A darab színészileg hatalmas kihívást jelent számunkra, mégis igazi jutalomjátékként éljük meg. A szerepformálás igen sok munkát igényel, aminek nagyon örülünk, hiszen az elmúlt hónapok során nem nagyon volt lehetőségünk arra, hogy dolgozzunk. Arról nem is beszélve, hogy a darabban megvan a lehetősége annak, hogy igazán közönségbarát produkció szülessen, hiszen színészeket formálunk meg, akik az előadáson belül különféle szituációkat játszanak el, és ez igen izgalmas mind számunkra, mind a nézők számára – fejtette ki Papp Arnold.

– Az előadásban némiképp összemossuk a határokat annak érdekében, hogy a nézőknek picivel nehezebb dolguk legyen, ugyanis azt szeretnénk, ha minél több gondolatot, illetve kérdést tudnánk felvetni bennük. Ezen határok összemosásának a módját keressük immár két hete, amióta a próbafolyamat megkezdődött. Egyre nagyobb lépésekkel haladunk, és abban bízunk, hogy mindez előbb-utóbb úgy szólal majd meg a színpadon, ahogyan azt Kiss Csaba és Dévai Zoltán elképzelte – emelte ki Virág György.

– Nagyon jó dolognak tartom azt, hogy abban a helyzetben, amelybe a járványügyi előírások miatt kerültünk, éppen egy olyan produkciót készíthetünk, amelynek a próbafolyamatában csak kevesen veszünk részt, ugyanakkor annak is örülök, hogy bár még csak két hete dolgozunk az előadáson, már volt egy zsinórpróbánk is, ami arra enged következtetni, hogy igen jól haladunk, ami nem is meglepő, hiszen valamennyien kölcsönös bizalommal és nagy reményekkel veszünk részt a produkció elkészítésében – fogalmazott Szilágyi Áron.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá az is, hogy amennyiben a járványügyi rendelkezések lehetővé teszik, akkor október végén szeretnék megtartani az előadás bemutatóját, amelyet a tervek szerint további előadások is követnek majd annak érdekében, hogy minél többen megtekinthessék az igazán különlegesnek ígérkező produkciót.