2024. március 29., péntek

A természet laboratóriuma

Újházi Adrienn mesterkiállításáról

Sokunkat foglalkoztatja a természet és az ember kapcsolata – mennyire alakítja át a világunkat a fejlődés? Az ételeinkben egyre több a tartósítószer és az egyéb, káros adalékanyag, a városokban egyre kevesebb a zöld terület, a levegő- és a vízszennyezés pedig rekordokat döntöget. Nem csoda, hogy a képzőművészek egy csoportja a természetes anyagok felé fordult.

Fotó: Komáromi Dóra

Újházi Adrienn munkáit már a kezdetek óra jellemzi a természetes anyagok iránti vonzalom, nem is csoda, hogy a mesterkiállítását is ezek köré építette. A Biofilija elnevezésű kiállítás két részből áll. Az egyik részben az alkotót találjuk az alkotófolyamat dokumentációját képek, valamint a kezdeti kísérletezgetést miniatűrök formájában. Mindemellett nagyobb alkotásokat is láthatunk, mindegyiket üvegbúra alatt, amely további mélységet és jelentést ad nekik. Az üvegbúra alatt az alkotások önmagukat gondolják tovább, ugyanis élőlények jelennek meg bennük.

A kiállítás másik része vörös fényben úszó, laboratóriumként kialakított terület, ahol az alkotások röntgenképként, hátulról megvilágítva lógnak a falon, aminek köszönhetően az anyag legapróbb részletei is láthatóvá válnak. A terem közepén lévő asztalon ready made alkotásokkal kiegészülve mutatja be a művész az alkotás folyamatát, a Scoby, vagyis teagomba készítését, amely a legtöbb műalkotása anyagául szolgál. Adrienn elmondta, hogy az alkotások mellett kutatja azt is, hogy milyen további formákban lehetne ezt az anyagot hasznosítani.

Fotó: Komáromi Dóra

Bosiljka Zirojević Lečić, a Művészeti Akadémia professzora szerint nem mindennapi képzőművészeti anyaghasználatról van szó. A fiatal képzőművészek számára fontos az, hogy egy saját művészeti irányt alakítsanak ki. Kiemelte továbbá, hogy komoly kutatómunka áll az alkotások mögött.

A kiállítás szeptember 19-éig tekinthető meg az újvidéki Šok zadruga központi galériájában, a Zmaj utca 22-es átjárójában.