2024. április 19., péntek

A távoktatásról szülői és tanári szemmel

A VANCSESZ és a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete családi napot szervez a hétvégén

A Népesedési és családgondozási program 2020 keretében szervez családi napot szombaton 10 órától a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete társszervezésével Topolyán, a Kinga-tanyán. A rendezvény egyben a VANCSESZ beszélgetéssel egybekötött igazgatóbizottsági ülése is lesz – tudtuk meg Cservenák Kancsár Izabellától, a 3+ igazgatóbizottsági elnökétől.

– Sajnos a járványügyi helyzet teljesen átszabta a mi terveinket is, a 30-as létszámot nem léphetjük át, az egészségvédelem érdekében hozott biztonsági előírásokat tiszteletben kell tartanunk. Ezért csupán azon egyesületek képviselőjét tudjuk fogadni, amelyekkel együttműködünk. Az alkalomra érkező gyerekek részére kézműves foglalkozásokat szervezünk, a felnőttek pedig előadásokat is hallhatnak. Mi a távoktatás tapasztalatait dolgozzuk fel. Szülői, illetve pedagógusi szemmel osztjuk meg egymással az élményeinket, gondolatainkat – hallhattuk Cservenák Kancsár Izabellától, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogyan élte meg a szervezet az egyre inkább elköszönő nyarat.

– A helyzettel járó nehézségek ellenére a nyári szünidőben sikerült egy rendkívül tartalmas és felemelő honismereti kirándulást tennünk Aracsra és környékére, az aktív tagjaink bevonásával. Persze oda kellett figyelnünk minden biztonsági előírásra, ezért csak a szűk tagságunkat sikerült bevonnunk. A kirándulás keretében az Aracs turizmus szervezésében bebarangoltuk a környéket, a gyerekek szabadtéri előadáson vehettek részt, amelynek a témája a honfoglalás volt. Hogy mindezt a kikapcsolódást, feltöltődést jelentő kirándulást megélhettük, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatán, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem közreműködésével nyert támogatásnak köszönhetjük. Sokunknak ez a kirándulás helyettesítette a nyaralást az idén – hallhattuk a 3+ igazgatóbizottságának elnökétől, mint ahogy azt is, hogy a Bácska szívében, Topolya a XIX. század végén és a XX. század elején című, kedden (tegnap) bemutatott könyv szerzői az eladásból származó bevételt a topolyai családokat tömörítő két szervezet, a 3+ Nagycsaládosok Egyesülete és a Családfa Egyesület számára ajánlják fel. Cservenák Kancsár Izabella elmondta azt is, hogy a karanténnal terhelt időkben igyekeztek egymásnak támogatást, segítséget nyújtani a szervezet tagjai. Abban reménykednek, hogy az előttünk álló időszakban megoldódik a 3+ székház gondja is.