2024. április 24., szerda

Olvasóvá nevelés lépésekben

Szabadkán is bemutatták a Magyar Szó ifjúsági kiadványait
De Negri Ibolya, Varjú Márta és Benedek Miklós a bemutatón (Gergely Árpád felvétele)

De Negri Ibolya, Varjú Márta és Benedek Miklós a bemutatón (Gergely Árpád felvétele)

A Magyar Szó és a Magyar Nemzeti Tanács képviselői csütörtökön folytatták a lapkiadó vállalat gondozásában megjelenő ifjúsági lapokat népszerűsítő körútjukat. A rendezvény keretében többek között két szabadkai iskolában, a Bosa Miličević Közgazdasági Középiskolában, valamint a Széchenyi István Általános Iskolában mutatták be a Mézeskalács, a Jó Pajtás, valamint a Képes Ifjúság legújabb számait. Utóbbi két lap esetében tematikus számokról van szó, amelyek fókuszában a trianoni békeszerződés áll annak századik évfordulója apropóján. A tanulóknak De Negri Ibolya, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja, Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője és Benedek Miklós, a Képes Ifjúság felelős szerkesztője mutatták be a lapokat.

A Bosa Miličević Közgazdasági Középiskolában a Képes Ifjúság Trianon 100 címet viselő tematikus számát ismertették a jelenlévő harmadikos diákokkal. A bemutató elején Zombori Imre, az iskola igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd De Negri Ibolya fordult a diákokhoz. Felszólalásában az olvasás szerepét hangsúlyozta az anyanyelv megőrzésében, és kiemelte a nyomtatott sajtótermékek fontosságát az olvasóvá való nevelésben. Felszólalásában Varjú Márta reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az ifjúsági lapok a tanórák részei lehetnek, és egy-egy lapszám egy jövőbeni ilyen irányú együttműködéssel illeszkedhet a tananyag egyes részeihez.

A Széchenyi István Általános Iskola udvarában a tanintézmény alsós és felsős diákjai vettek részt a bemutatón. Közülük sokan a Mézeskalács rendszeres olvasói, illetve többen a Jó Pajtás előfizetői. Az iskola diákjai emellett írásaikkal, képzőművészeti alkotásaikkal rendszeresen szerepelnek az említett lapokban.

A bemutatókat követően De Negri Ibolya nyilatkozott lapunknak a projektumról.

– A szülők mellett a pedagógusoknak is feladata az olvasóvá nevelés. Magyarország kormányának jóvoltából a tanévkezdés alkalmából minden vajdasági diák ingyenesen jut hozzá ezekhez az ifjúsági kiadványokhoz. Ezzel a gesztussal arra szeretnénk buzdítani a diákokat, hogy minél többet olvassanak, hogy minél többször vegyenek a kezükbe nyomtatott folyóiratot, újságot, könyvet, hiszen azzal, hogy olvasnak, bővítik a tudásukat, a szókincsüket, az íráskészségüket, és nagyon sok ismeretet sajátítanak el, miközben szórakoznak és kikapcsolódnak. Nagyon örülünk annak, hogy mintegy 15 000 folyóiratot tudunk szétosztani a közoktatási intézményeinkben, 75 általános és 37 középiskolában – fogalmazott De Negri Ibolya.

Varjú Márta a nyilatkozatában szintén az olvasóvá való nevelés fontosságát hangsúlyozta.

– A Magyar Szó decemberben lesz 76 éves. Amikor az elődeink a lapeladásról gondolkodtak, megfogalmazódott bennük, hogy utánpótlást is kellene nevelni. Így fogant meg a gondolat, hogy a legkisebbeket, valamint az általános és a középiskolásokat is meg kell szólítani. Ennek köszönhető a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság megszületése. Abban az időben minden óvodába, iskolába, középiskolába eljutottak ezek a lapok. Ez sajnos az idők folyamán megszűnt, egyre kevesebben olvasták ezeket a lapokat, talán csak a Mézeskalács népszerűsége maradt meg. Mi ezen a helyzeten szeretnénk javítani, ezért ajándékoztunk már tavaly is az elsősöknek egy-egy Mézeskalácsot. Az idén már egy határozottabb lépésre szántuk el magunkat, és minden diák kapott a tanévnyitó lapszámainkból. Az a célunk, hogy a gyerekekkel megszerettessük a kiadványainkat, és hogy előfizetőinkké váljanak. Ehhez keressük az együttműködés lehetőségét a pedagógusokkal. Eddigi tapasztalataink szerint a gyerekek és a pedagógusok is lelkesen fogadják a lapokat, és én nagyon bizakodó vagyok a jövőt illetően – fogalmazott lapunk főszerkesztője.