2024. április 19., péntek

Újabb beruházások Kispiacon

Vízvezetékkel és szivattyúállomással bővül a vízhálózat a Magyarkanizsa községbeli településen

A magyarkanizsai önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően újabb beruházásról számolhattak be a község elöljárói, akik szerdán Kispiacra látogattak, hogy megtekintsék az ott épülő vízvezetéket és szivattyúállomást. A beruházásnak köszönhetően a vízhálózat immár Kispiac teljes területét lefedi, és a munkálatok várhatóan szeptember legvégére, október elejére be is fejeződnek.

A beruházást szerdán délelőtt az önkormányzat illetékesei is megtekintették (Puskás Károly felvétele)

A beruházást szerdán délelőtt az önkormányzat illetékesei is megtekintették (Puskás Károly felvétele)

A Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság által kiírt pályázat sikerességének eredményeképpen mintegy 10,7 millió dináros projektumot tudhatnak magukénak és hamarosan maguk mögött, ami a kispiaciaknak a tiszta ivóvizet is jelenti. A helyi vízhálózat 430 méter vízvezetékkel és egy szivattyúállomással bővül, aminek köszönhetően a víznyomásnövelés mellett Kispiac és Nosza összekapcsolása is létrejöhetett.

Fejsztámer Róbert magyarkanizsai polgármester örömének adott hangot annak kapcsán, hogy épül a szivattyúállomás, továbbá a Kispiac–Nosza vízhálózat kiépítése révén új vízvezetékcsövek kötik össze Magyarkanizsa községet Szabadka községgel, a közeljövőben pedig az azbesztcsövek cseréjét tervezik, illetve a szennyvízhálózat fejlesztése is a tervek között szerepel.

– Az önkormányzat sikeresen pályázott a Tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárságnál, mégpedig ivóvízcsövek lefektetésére és pumpaállomás kiépítésére Kispiac területén. Ez egy 10,7 millió dináros projektum, amelyből 45 százalékot az önkormányzat, 55-öt pedig a titkárság finanszírozott. Ennek a munkának most már a végénél tartunk, és bízom benne, hogy szeptember végére, október elejére teljesen el is készül, és át is lehet adni a rendeltetésének ezt a hálózatot. Ezzel Kispiac teljes területét lefedjük ivóvízhálózattal, és egyben rá fogunk csatlakozni Szabadka község részéről a noszai helyi közösség vízhálózatára is – mondta a polgármester, aki újságírói kérdésre válaszolva, miszerint a közeljövőben terveznek-e hasonló beruházást, esetleg van-e a község területén probléma az ivóvízzel, illetve annak minőségével, elmondta, a jövőben is folytatni szeretnék a megkezdett munkát.

– Ami a községek találkozását illeti, valamint azt, hogy valami ennyire specifikus lenne, mint a Kispiac–Nosza közötti vízvezeték, ilyen községünk területén több nincs, de természetesen a jövőben is folytatjuk a megkezdett munkát, ahogyan az elmúlt négy évre, az elkövetkezendőkre is több olyan beruházást tervezünk, amelyek vagy a régi azbesztcsövek cseréjére vonatkoznak, vagy pedig teljesen új vízhálózat kiépítésére, ezzel kapcsolatban felsőbb szintekkel folynak az egyeztetések – tette hozzá Fejsztámer Róbert.