2024. április 24., szerda
MAGYAR LABDARÚGÁS

Sportszerűtlenség vagy sem?

A Fradi nem engedett halasztást a Paksnak, a román sajtó Hagit vizionálja Fehérvárra

Egy hete még ódákat zengtünk a Puskás Akadémia fiataljairól, de aztán a Fehérvár elleni megyei rangadóra több minden kiderült. Például az, hogy nem lehet tartani a nyolc magyar játékossal való felállást (már csupán öten kaptak lehetőséget a kezdőcsapatban), és hogy a tavalyi ezüstérmes sokkal jobb formában van, és jobb kerettel rendelkezik, semmint hogy elbukjon.

A fehérváriak simán nyertek 3:1-re (az első gólt a zentai Nemanja Nikolić szerezte), és vezetik is az OTP Bank Ligát – bár a vesztet pontokat tekintve az egy mérkőzéssel kevesebbet játszott Ferencváros előnyösebb helyzetben van.

Örömteli, hogy hazai pályán megszereztük a három pontot, de számomra a mutatott játék is fontos. Talán ma játszottunk a leggyengébben a szezonban” – értékelt Márton Gábor vezetőedző, aki nincs könnyű helyzetben, hiszen ma a máltai Hibernians otthonában kell sikerre vezetnie tanítványait az Európa-liga selejtezőjében. De nem is a hazaiak számítanak a legnagyobb ellenfélnek, hanem a koronavírus: a hétfői kötelező tesztelések során egy pozitív és egy kétes eredmény született. Előbbi egy meg nem nevezett játékosé, aki így nem tarthatott a csapattal, utóbbi Mártoné, akinél ismételt tesztet kellett végrehajtani. Ennek eredménye negatív lett, az UEFA pedig jóváhagyta az utazását, így mégis ott lehet a Máltára tartó gépen.

Mondhatnánk, hogy a túra hatással lehet a hétvégi mérkőzésre is, de miután a magyar kupa első fordulójára kerül sor, meglepődnénk, ha a Fehérvár – akár erősen tartalékosan is – nem győzné le simán a megyei bajnokságban szereplő Tiszaföldvárt.

Ami érdekesség még, hogy a román sajtó értesülése szerint Orbán Viktor miniszterelnök személyesen kereste fel a román futball legendáját, Gheorghe Hagit, hogy évi kétmillió eurós fizetésért legyen a Fehérvár FC edzője. Sok mindent láttunk már a magyar futballban és politikában, de azért úgy érezzük, ez méretes kacsa.

A Fradi lapzártánk után fontos mérkőzést vívott a zágrábi Dinamo ellen, a horvátok tavaly úgy ütötték ki a magyar bajnokot, hogy a hazai 1:1-es döntetlen után 4:0-ra győztek a Groupama Arénában. Az biztos, hogy a zöld-fehérek nagyon készülnek a hosszú őszi menetelésre, ezért múlt pénteken nem egyeztek bele abba, hogy a koronavírus által sújtott Paks kérésére elhalasszák a bajnokit. Sőt, inkább jó alaposan elagyabugyálták a nyolc napig edzeni sem tudó kiscsapatot.

Mindenki karanténban volt. Mit tud csinálni, aki ötven négyzetméteren lakik egy panellakásban? Kérdem én, fordított esetben a ferencvárosiak mit játszottak volna? Ők lázadtak volna fel a legjobban amiatt, hogy futballozniuk kell. Van a három E betű a címerükben, erkölcs, erő, egyetértés, ebből most egyiket sem éreztem” – fakadt ki az exfradis, most paksi Böde Dániel az 5:0-s vereség után az M4 Sportnak.

A ferencvárosiak szombaton a lehető legkönnyebb ellenféllel találják magukat szemben, a Ráckeve VAFC ugyanis a megyei II. osztályban szerepel. Igaz, van neves játékosa: a 43 éves, 29-szeres válogatott csatár, Kenesei Krisztián ott futballozik.

Az eddig veretlen MTK nagyon simán elbukott hazai pályán a nyeretlen Zalaegerszeg ellen, a vendégek ugyanis Artem Favorov, Bedi Bence és Szánthó Regő góljaival 3:0-re győztek. A ZTE edzője, Boér Gábor ezzel első élvonalbeli sikerének örülhetett, bár ő szerényen csak annyit mondott: majd a századik már jelent valamit a számára.

Magyar kupa, 1. forduló, az NB I.-es csapatok párosításai: 43. Sz. Építők SK (megyei I.)–MTK, Ráckeve (megyei II.)–Ferencváros, Mohács (megyei I.)–Budafok, Mezőkeresztes (megyei I.)–Zalaegerszeg, Toponár (megyei I.)–Puskás Akadémia, Balassagyarmat (NB III.)–Diósgyőr, Kecskét (megyei I.)–Kisvárda, Tiszaújváros (NB III.)–Honvéd, Tiszaföldvár (megyei I.)–Fehérvár, Iváncsa (NB III.)–Újpest, Mándok (megyei I.)–Mezőkövesd, Hatvan (NB III.)–Paks.