2024. április 20., szombat
SZÓFIGYELŐ

Gigabírság

Gazdasági, pénzügyi és egyéb büntetőjogi vétségek elkövetői olykor rendkívül nagy pénzbüntetést kénytelenek fizetni. A sajtónyelv erre a gigabírság szóval utal: Itt az idő, jönnek a gigabírságok. – Gigabírság vár az autógyártók többségére – A Denso és a Mitsubishi sem úszta meg a kínai gigabírságot. – Újabb gigabírságot kapott a Google. – Bírósághoz fordul a Google az eu-s gigabírság ügyében. – Megúszta az Apple a gigabírságot – A Facebook továbbra is fürdik a pénzben, és a közelgő gigabírság sem rengeti meg. – Önként és időben fizette be a gigabírságot a Facebook és a Booking.com. – Gigabírság a valaha volt legnagyobb olajkatasztrófáért. – Gigabírság a Nagy-korallzátony megrongálásáért. – Repkednek a gigabírságok: sorra akadnak fenn a boltok az országos razzián. – Gigabírság és bontás vár a szabálytalan építkezőkre. – A youtuberek pénztárcája érezheti meg a gigabírságot. – Gigabírságot kapott a szálláskereső portál. – Gigabírságot kapott a GVH-tól a Booking. – GVH: gigabírságot kapott az Alza.hu webáruház. – Magyar devizahitelesekre vadásztak, MNB-s gigabírság lett a vége. – A gigabírság befizetésére nincs halasztó hatálya annak, hogy a megbírságolt pénzintézetek bírósághoz fordulnak.

A cikkíró olykor a büntetés összegét is feltünteti, hogy hüledezzen rajta az olvasó: Nemrégiben csaknem 1,2 milliárd forintos bírságot rótt ki a Gazdasági Versenyhivatal a Vodafone-ra. – 1,6 milliárd forintra büntetett a GVH egy társkereső oldalakat működtető céget. – 2,5 milliárd forintos gigabírságot szabott ki a GVH a Bookingra. – Az Európai Bizottság újabb 1,5 milliárd euróra büntette a Google-t a versenyszabályok megsértése miatt. – 1,2 milliárd dolláros gigabírságot kapott az Apple. – A francia adatvédelmi hatóság 15 milliárd forintos gigabírsággal büntetett egy amerikai céget, mivel az semmibe vette a felhasználók adatainak védelmét. – 570 millió eurós gigabírságot kapott a MasterCard. – Öt nagybankra szabott ki több mint 1 milliárd eurós bírságot az Európai Unió a trösztellenes szabályainak megszegése miatt. – 950 millió eurós gigabírság a kozmetikai óriásvállalatoknak… – 870 millió eurós gigabírságot kapott a Daimler a dízelbotrány miatt. – Lépett az MNB: 111 milliós gigabírsággal sújtott egy pénzügyi tanácsadó céget.

A gigabírság szóösszetétel előtagja, a giga eredetileg az alapmérték milliárdszorosát jelzi a tudományos szóhasználatban, a konkrét esetben viszont inkább a gigászi melléknév (’óriási, hatalmas, roppant’) helyett áll, ugyanis óriási, hatalmas, roppant nagy bírságról van szó.