2024. április 20., szombat

Színes előadások kicsiknek és nagyoknak

Vasárnap nyitják meg a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált Szabadkán

Az idei XXVII. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztiválon a meghirdetett tizenegy előadás közül ötöt felvételről tekinthet meg a közönség. A hazai gyermekszínházi és bábelőadásokon kívül kínai, orosz, német, izraeli, ausztriai és szlovéniai társulatok produkciói is szerepelnek a programban. A kísérőrendezvények közül az érdeklődők két kiállításmegnyitót és három könyvbemutatót kísérhetnek figyelemmel. Az ünnepélyes megnyitóra vasárnap 17 órakor kerül sor a szabadkai Gyermekszínházban. Ekkor adják át a Kis Herceg-díjakat is, az idén Vladimir Andrić dramaturg és rendező, valamint Szlavcso Malenov bolgár rendező érdemelte ki. Ez utóbbi a járványhelyzet miatt sajnos nem tud jelen lenni a díjátadón. Ebben az évben először poszthumusz díjat is odaítélnek, amellyel a tavaly elhunyt Zoran Lozančić színész életművének állítanak emléket.

A fő program a To je Ernest című előadással indul, a szlovéniai Nebo bábszínház tolmácsolásában láthatjuk. A bábelőadás vasárnap 18 órakor kezdődik a Jadran Színpadon. A fesztivállal kapcsolatban tegnap sajtótájékoztatót tartottak. A részletekről elsőként Ilija Tatić, a szabadkai Szabadegyetem igazgatója tájékoztatta a jelenlevőket:

– A koronavírus-járvány miatt többször le kellett ülnünk, és át kellett gondolnunk, hogy miként fogjuk megvalósítani a fő- és a kísérőprogramokat. Az idén gazdálkodtunk a legkisebb költségvetéssel, és a szervezés közben felmerülő gondok miatt nem örülünk annak, hogy nem sikerül olyan formában megtartani az idei fesztivált, mint ahogyan azt évekkel ezelőtt elképzeltük. Másrészt elégedettek vagyunk, hiszen 2020-ban nagyon kevés színházi fesztivált sikerült megrendezni Szerbiában, és ez a rendezvény köztük van. A fesztivált az érvényben levő járványügyi intézkedéseknek  megfelelően szervezzük meg, tehát a szociálistávolság-tartás, a fertőtlenítés, maszkviselés és lázmérés kötelezettségének batartásával, így a résztvevők és a nézők is biztonságban érezhetik magukat. Hat előadást fogunk élőben látni, ötöt pedig felvételről. Ez utóbbiak eredetileg is szerepeltek a programban, de a járvány miatt a távolabbi országok társulatai nem tudtak eljönni a rendezvényre. A külföldiek közül csak a szlovéniai társulat kapta meg az engedélyt a beutazásra karantén nélkül. A fesztivál indiai, orosz és kínai vendégei az utolsó pillanatig vártak arra, hogy el tudjanak jönni, de nem sikerült – nyilatkozta a tegnapi sajtótájékoztatón Ilija Tatić.

A továbbiakban Zoran Đerić, a fesztivál igazgatója és szelektora ismertette a rendezvény fő programjait, előadásait.

– Kezdetben nagy optimizmussal vágtunk neki az idei fesztivál szervezésének, hiszen a felhívásunkra több mint száz társulat jelentkezett a világ több pontjáról, Amerikából, Indiából, Kínából, Argentínából… Igyekeztünk olyan módon összeállítani a programot, hogy a nézők betekintést nyerjenek a hagyományosabb bábszínházba, amelyet Kína és India képvisel. A fesztiválon modernebb gyermekszínházi előadások is lesznek/lettek volna. A kezdeti lelkesedést a koronavírus szakította meg. Több alkalommal kellett megváltoztatnunk a fesztivál koncepcióját és programját. A körülményekhez mérten igyekszünk bemutatni, hogy milyen a mai gyermekszínház, milyen bábozási technikákat, animációkat, megoldásokat használnak a világ különböző színpadain – emelete ki Zoran Đerić.

A rendezvény előadásaira és kísérőprogramjaira a belépés ingyenes. A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál jövő csütörtökön, szeptember 24-én zárul.