2024. április 19., péntek

Fiatalok, idősebbek és a film

A palicsi filmfesztivál különböző korosztályú alkotók találkozóhelyévé is vált

Mira Banjac, a szerb filmművészet egyik legismertebb színésznője kilencvenéves. Vajdaságban, Erdővégen született. Évekig a palicsi filmfesztivál tanácsának elnöke volt, idén pedig kiemelt vendégként érkezett. Tulajdonképpen minden évben jelen van a fesztiválon, ezúttal is figyelemmel kíséri a rendezvény programjait, a sajtótájékoztatókat sem hagyja ki, mert érdekli, mit mondanak a filmesek. Tegnap Mira Banjaccal is zajlott beszélgetés:

Mira Banjac (Fotó: Lukács Melinda)

Mira Banjac (Fotó: Lukács Melinda)

– Először is a médiának mondanék köszönetet, amiért kutatnak, felfedezik a filmes értékeket. Amik utánunk megmaradnak, azok az írások, a jegyzetek és a felvételek. Szerintem én már itt a palicsi filmfesztiválon olyan vagyok, mint egy kabalafigura. Ehhez a fesztiválhoz érzelmileg kötődöm, bármikor eljövök, úgy érzem, itthon vagyok, és része egy családnak. Nem csupán ami a fesztivált illeti, hanem ezt a környezetet, az itt élő embereket is, hiszen már megismerjük egymást az utcán. Nagyon örülök, hogy a rendezvény nem vesztette el a kontinuitását. Értékesek számomra az itt szerzett ismeretségek, hogy amikor bárkivel leültünk társalogni, mindig a filmekről beszélgettünk. A fesztiválról minden évben új tapasztalatokkal, új élményekkel gazdagodva tértem haza. Sajnálom, hogy idén kevesebb vendég érkezhetett – hallottuk Mira Banjactól, akinek a főszereplésével készült Koncentriši se, baba című film nemrég a Szarajevó Filmfesztivált nyitotta meg, ami közönség nélkül zajlott le.

A sajtótájékoztatón az idősebbik korosztályhoz tartozó Zoran Simjanović zeneszerző, a fesztiváltanács egyik tagja is jelen volt:

– Az elmúlt időszakban semmit sem lehetett biztosra venni, ezért örülök, hogy a palicsi filmfesztivált sikerült megtartani. Annál inkább, mert az információt adó, filmnézős oldalán túl a fesztiválokon sokat lehet tanulni is. Azért jó élesben, közönség előtt bemutatni a filmeket, mert a reakciókból azonnal levonhatjuk a következtetéseket, megláthatjuk azt is, hol rontottunk el valamit, és azt a hibát többé nem követjük el – mondta egyebek közt Zoran Simjanović.

A palicsi filmfesztiválon fiatalok is tevékenykednek. A Szerbiai Filmközpont támogatásával filmműhelyre is sor került fiatal kritikusok részére. Ezt a műhelymunkát 2015 óta szervezik meg, nemzetközi összetételű résztvevőkkel, a célja pedig az, hogy tapasztalt kritikusok, filmes szakemberek megosszák egymással a tudásukat és tapasztalataikat, valamint hogy tanácsokkal lássák el a fiatalokat. A járványhelyzet miatt idén korlátozták a résztvevők számát: tíz jelenlevővel zajlott. A filmműhely mentora Saša Radojević rendező, forgatókönyvíró, kritikus volt, tőle többet is megtudhattunk a munkafolyamatról és a résztvevőkről:

– A mentortársam Neil Young, a Fiatal európai szellemiség programrész szelektora, valamint a Párhuzamok és átfedések társszelektora, a résztvevők pedig Újvidékről, Belgrádból és Mostarból érkeztek. Időközönként kritikákat jelentetnek meg helyi, országos és nemzetközi magazinokban is. Néhányan közülük közvetlen kapcsolatban állnak a filmezéssel, filmes szakokat fejeztek be. Ez a műhely remek alkalmat nyújt arra, hogy ütköztessük a meglátásainkat, mentorokként különböző filmes megközelítéseket és elemzéseket mutassunk be, ugyanakkor meghallgassuk az új generációk nézeteit, hogy ők mit gondolnak a mai filmes alkotómunkáról. Nagyon jó, hogy itt a palicsi filmfesztiválon, úgymond, élesben tevékenykedhetünk. A résztvevők megtekinthetik a programon levő európai filmeket, és egyenrangúan beszélgethetnek róla, mert együtt nézték meg. Meglátásom szerint a filmkritikákat illetően paradoxon helyzet áll fenn. Elhanyagolt műfajnak számít, hiszen elvesztette korábbi pozícióját a kulcsfontosságú médiumokban, a napilapokban és a televízióban, ugyanakkor pedig különféle intézmények vagy egyetemek online platformjain lenyűgöző filmes írások jelennek meg. Sohasem lehetett jobb filmelemzéseket olvasni, mint a mostani korban, az interneten. Ami még megfigyelhető, hogy a reakciók a filmekre villámgyorsan érkeznek, a kritikák nyelvezete sokkal szabadabb, mint régebben, a mai időkkel összhangban pedig az írások kevésbé szubtilisak, inkább cinikusak és kíméletlenek. Ha azt mondjuk, hogy a kritikák elveszítették a funkciójukat és a fontosságukat, gondoljunk arra is, hogy rengeteg film és sorozat jelenik meg, amelyek javarészt hozzáférhetőek is – fejtette ki Saša Radojević.

Mint Neil Youngtól korábban már hallhattuk, a Fiatal európai szellemiség programészben idén sok a fiatal elsőfilmes, de senkinek se néznek bele a keresztlevelébe. Az alkotásokban a fiatal európai szellemiséget keresik, az alkotók korosztályától függetlenül, a témákhoz való sajátos, egyedi hozzáállást, a kísérletező kedvet, a színvonalat, ezért ebbe a programrészbe sok minden belefér, a rövidfilmek, az animációs alkotások és a zenei videók is.