2024. március 28., csütörtök

EBESZ-misszió indul az elnökválasztás körüli jogsértések kivizsgálására

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) független szakértői missziót indít a feltételezett emberi jogi jogsértések és választási visszaélések kivizsgálására az augusztus 9-i, vitatott fehérorosz elnökválasztással kapcsolatban - jelentette be csütörtökön a bécsi székhelyű szervezet.

A vizsgálatot tizenhét EBESZ-tagállam kezdeményezte (főleg észak- és kelet-európai országok), miután szerintük a fehérorosz hatóságok elutasították a szervezet korábbi közvetítői ajánlatát a kormány és ellenzéke között. Hozzátették, hogy "a fehérorosz hatóságok válasza az volt, hogy következetesen üldözni kezdték azokat, akik készek lettek volna a párbeszédre, és folytatta a békés tüntetők erőszakos elnyomását".
A szakértői jelentést várhatóan hat-nyolc hét múlva teszik közzé. A missziót Dánia, Belgium, Kanada, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Lettország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, Litvánia, Románia, Szlovákia, Nagy-Britannia, Csehország és az Egyesült Államok támogatja.
Az EBESZ úgynevezett moszkvai mechanizmusát utoljára 2018-ban alkalmazták az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldről jelentett jogsértések kivizsgálására.
Fehéroroszországban folyamatosak a megmozdulások az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Aljakszandr Lukasenka államfő a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok kezdetben könyörtelen brutalitással igyekeztek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.