2024. április 20., szombat

Az éttermi étel egyharmada a szemétben végzi

A közeljövőben módosítják a hulladékfelhasználást szabályozó törvényt

A vendéglők, éttermek nem dobnák szemétbe az el nem fogyasztott ételt, ha megfelelő törvényes rendelkezések állnának rendelkezésre. Így az éttermekben elkészített étel kb. egyharmada a szemétben végzi – állapítja meg a NALED, a lokális gazdasági fejlődés szerbiai egyesülete.

Az országban évi szinten mintegy 250 ezer tonna élelem kerül a szemétbe. Csak a vendéglátóiparban 120.000 tonna élelmet rendelnek meg a vendégek, aminek egyharmadát nem fogyasztják el, és kidobásra kerül. Ahelyett, hogy energiatermelésre, esetleg állati eledelként hasznosítanák, vagy komposztba dobnák, az eldobott élelem nagy mennyiségű káros gázt szabadít fel, ami környezetünkre nézve egy újabb csapás – tűnik ki a NALED, a GIZ – német nemzetközi együttműködési szervezet, és az Esotron cég közös tájékoztatójából.

Az ételhulladékhoz való felelős hozzállást szorgalmazók szerint a vendéglátóiparban egységenként naponta kb. 8 kilogramm hulladékot „termelnek”, míg az egészségügyi intézmények ennek három és félszeresét, 28 kilogrammot.

A szerbiai vendéglátóipariak 65 százaléka vallja, hogy tisztában van az élelemhulladékkal való gazdákodás módozataival. Ugyanakkor a vállalkozások, intézmények 19 százaléka vallja be, hogy a fennmaradt ételt egyszerűen kidobja a többi szeméttel. Az érintettek szerint megfelelő infrastruktúrával, kötelező törvényes rendelkezésekkel és ösztönző politikával (pl. adócsökkentéssel) el lehetne érni, hogy megfelelően kezeljék a hulladékot.

Slobodan Krstović, a NALED környezetvédelmi egységének főnöke szerint az érintetteken vélhetően segíteni fog az az utasítás, melyet a szóban forgó három szervezet készített és a helyes ételhulladékgazdálkodás rejtelmeiben kalauzol el.

– Először is azon kellene fáradozni, hogy megfelelően porciózzunk és ésszerűbban szerezzük be az élelmiszer alapanyagokat. Ha mégis marad felesleg, akkor azt a felhatalmazott operatőrrel kell úgy elkülöníteni, és lehetőleg hasznosítani, hogy ne legyen káros a környezetünkre nézve – magyarázta Bojan Gligić, a hulladékgyűjtő- és feldolgozó Esotron menedzsere.

Radmila Šerović, a szerbiai környezetvédelmi minisztérium szakmunkatársa ugyanakkor bejelentette, hogy a közeljövőben módosítják a hulladékfelhasználást szabályozó törvényt, ami külön szabályzatban rendelkezne az élelemhulladékról. A 021.rs értesülése szerint a NALED azt javasolja, hogy az élelem eldobásra került részét bejegyzett cégek vegyék át, melyek felkészültek a szakszerű kezelésre.