2024. április 24., szerda

Úszunk az adósságban

Szerbia még 20 év múlva is fizeti a 40 éves kölcsönök törlesztőrészleteit

Kedden reggel a szerbiai költségvetés 11 millió euróval lett szegényebb. Ez az összeg is azoknak a hiteleknek a törlesztésére vándorolt, amiket még a Jugoszláv Szocialista Szövetségi Köztársaság vett fel 40-50 évvel ezelőtt. Az előirányzott gazdasági ütemterv szerint Szerbia legkésőbb 2041-ig kifizeti az abból a peiódusból származó utolsó adósságát is – írja a Blic napilap.

Szeptember 15-én a Világbank számlájára átutalt 11 millió euró nem az egyetlen tetemes tartozás, amelyet Szerbia szeptember folyamán törlesztett. Ebben a hónapban már több mint 85 millió eurót folyósított az ország régi hitelek törlesztésére, az említett 11 milliót, további 75 millió eurót pedig a Párizsi Klub számlájára. Az említett összegből 13 millió euró csupán a kamat.

Mindez azoknak a kölcsönöknek a része, amiket még Milka Planinc és Veselin Đuranović, az egykori JSZSZK állami vezetői vettek fel a múlt század 70-es és 80-as éveiben. Az említett időszakban az ország 8,8 milliárd eurónak megfelelő összeggel adósította el magát. Ezt a pénzt az akkori állam elsősorban infrastrukturális és ipari beruházásokba fektette, amiből több iparág is részesedett, például a víz-, mező-, erdő- és a villanygazdaság.

A legtöbb pénzzel Szerbia a Párizsi Klubnak tartozik. Még mindig mintegy 1 milliárd euró körüli a tartozása abból a 4 milliárd euró kölcsönből, amit 40 éve vett fel a JSZSZK. Az ország régi hitelezői listájának a második helyén a Világbank áll, vagyis annak egyik leányvállalata, a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank, amely 1,8 milliárd euró értékű kölcsönt hagyott jóvá az akkori államformának. Ebből még 700 millió euró a hátramaradt tartozás.

A JSZSZK más országoktól is kapott hitelt. Szlovákiának az idén kifizette az utolsó részletet is, de Kína és Kuvait továbbra is rajta van Szerbia egykori kifizetetlen hitelezőinek listáján, még ha nem is olyan tetemes összeggel tartozik nekik, mint a fent említetteknek.

A több mint negyven éve felvett hiteleket 1983-ban átütemezték, idővel azonban a Párizsi Klub és a Londoni Klub leírta az adósságok egy részét. A 1992-től kezdődő háborús években az ország nem törlesztett, de a szankciók miatt kölcsönt sem kaphatott a nyugati világtól. Abban az időszakban „mindössze” 400 millió euró adósságot gyarapított az akkori államforma, a hitelt Kínától és Kuvaittól kapta. A tárgyalások a hitelek átütemezéséről és visszafizetéséről a Világbanknak, valamint a Párizsi Klubnak és a Londoni Klubnak, 2001 és 2005 között folytak.

A JSZSZK egykori tagállamai közül többen már letudták a régi hitelek törlesztését. Horvátország a Párizsi Klub számára 2008-ban fizette ki a 192 millió dolláros utolsó részletet, egy évvel később pedig a Londoni Klubnak is kiegyenlítette a 78 millió dolláros tartozását. A hitelek visszafizetésében Szlovénia volt a leggyorsabb. Az utolsó részletet 1995-ben tudta maga mögött az egykori tagállam, a hitel értéke 525 millió dollár volt.

A jelenlegi gazdasági tervek szerint Szerbia a JSZSZK idejéből származó kölcsön utolsó részletét 2041-ben fizeti ki a Párizsi Klubnak. Az ország időközben remélhetőleg kiegyenlíti a többi tartozását is. Előreláthatólag 2031-ig a Világbank, 2034-ig pedig Kuvait is megkapja az egykori hitel utolsó részletét.