2024. március 28., csütörtök

Tengerparti zsákutca

Százmillió euró nyaralási előleg rekedt külföldön a szerb állampolgárok pénzéből – A legtöbb a görög vendéglátók zsebében maradt

Továbbra is bizonytalan azoknak a meghiúsult nyaralásokra befizetett előlegeknek a sorsa, amelyeket a szerb állampolgárok utazásainak biztosítására utaltak át külföldi bankszámlákra a hazai ügynökségek – mondta Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének (YUTA) igazgatója. Kiemelte, hogy hozzávetőleg 100 millió euró ragadt külföldön, amelynek jelentős részét görög szolgáltatóknak utalták.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

A szövetség már a hónap eleje óta intenzív tárgyalásokat folytat a görög nagykövetséggel az ügynökök és jogi szakemberek átutazásának lehetőségeiről – emelte ki az igazgató. A szerb idegenforgalmi ügynökségek ugyanis kérelmezték, hogy meghatározott feltételek mellett tegyék lehetővé számukra a beutazást Görögországba. Az üzleti látogatásokra azért lenne szükség, hogy eldőljön azoknak a nyaralásokra befizetett előlegeknek a sorsa, amelyek meghiúsultak a járványhelyzet miatt.

 Aggasztó ugyanis az a tény, hogy a jelenleg érvényben levő rendelkezések értelmében kifejezetten nehéz lesz visszaigényelni a foglalókat – mondta Seničić. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány gazdasági következményeinek enyhítésére meghozott görög intézkedések között szerepelt az előlegekre vonatkozó szabályozás mérséklése is. A döntés értelmében a szállodák és a vendégházak tulajdonosai a pandémia miatt nem kötelesek azonnal visszafizetni az előleget a megrendelőnek, így a szerbiai ügynökségek leghamarabb 2022 elején követelhetik a foglalók visszatérítését. Addig azonban csak a szállásadók jóindulatán múlik, hogy a pénzt visszautalják-e a megrendelőnek – részletezte a problémát Seničić.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

– A görög szolgáltatók többsége a rendelkezésekre hivatkozik, és hónapok óta halogatja az előlegek visszafizetését. Mindeközben egyrészt kihasználják az állami intézkedéscsomagok támogatásait, másrészt viszont előleg nélkül fogadják azon országok turistáit, amelyekre a görög vezetés nem vonatkoztatta a határzárat. Ez kellemetlenül érinti a szerbiai állampolgárokat. Sürgősen egyeztetnünk kell a görög illetékesekkel, hisz a mi dolgunk megvédeni a hazai turisták jogait – hangsúlyozta a YUTA igazgatója. Az utasok biztonságát szolgáló előlegek visszafizetéséről azonban mindaddig nem tudnak tárgyalásokat folytatni, amíg negatív PCR-teszttel sem engedélyezik a szerb ügynököknek a határátlépést a görög hatóságok – tette hozzá Seničić.

 A YUTA információi szerint jelenleg 75 ezer hazai turista tartózkodik külföldön. A legtöbb szerbiai polgár Montenegróban üdül, valamint azokban a környező országokban, amelyekbe feltételek nélkül el lehetett utazni: Törökországban, Bulgáriában, Albániában és Bosznia-Hercegovinában.

A görög határok szeptember 30-áig biztosan zárva maradnak a szerb állampolgárok előtt – hozta nyilvánosságra tegnap az ottani hivatalos közlöny. A döntéshozók ugyanis minden olyan ország esetében meghosszabbították a határzárat, amelyekre eddig is vonatkozott a korlátozás. Így jelenleg annak ellenére sem lehet Szerbiából Görögországba utazni, hogy a régióban pillanatnyilag épp minálunk a legkedvezőbb a járványhelyzet.

A görög döntéshozók nem vették figyelembe a szerb utazási irodák felhívását, így a hónap végéig a szerb ügynökségek képviselői sem léphetik át a határt – mondta Miloš Jovović, a Travelland turisztikai iroda munkatársa a B92-nek. Ennek következtében pedig továbbra sem tudnak tárgyalni a szerb állampolgárok által kifizetett, meghiúsult görög nyaralások előlegeinek visszatérítéséről – tette hozzá az ügynök.