2021. október 20., szerda

Nem minden számít testmozgásnak

A metabolikus egyenérték segít mérni a mozgás szervezetre gyakorolt hatását

Sokak számára ismeretes a szakemberek ajánlása, hogy már napi harminc perc sétával vagy egyéb, mérsékelt intenzitású testmozgással ellensúlyozni lehet a mozgásszegény életmód kedvezőtlen következményeit, illetve elejét venni az úgynevezett civilizációs megbetegedéseknek. A képlet egyszerűnek tűnhet, már csak azért is, mert a szakemberek mellett a média is aktívan bekapcsolódott a testmozgást népszerűsítő kampányba, mégis az emberekben feltehetőleg több kérdés is megfogalmazódik a fizikai aktivitással és különböző formáival kapcsolatban.

Kérdések sora

A séta tekintetében feltehetőleg kevesekben merülnek fel kétségek, noha ez indokolt lenne, hiszen mint arra az orvostudomány és egyéb kapcsolódó tudományágak képviselői igyekeznek rámutatni, egyáltalán nem mindegy, hogyan vagy milyen intenzitással sétálunk. A legújabb orvosi javallatok szerint hetente legalább 150 perc mérsékelt intenzitású sporttevékenység végzése javasolt, ami heti ötszöri aktivitás esetén napi 30 perc mozgást jelent. Ilyen mérsékelt intenzitású sporttevékenységnek minősül egyebek mellett a séta. Utóbbi tekintetében egy amerikai kutatócsoport 2009-ben megállapította, hogy ha az ember legalább száz lépést tesz meg percenként, az már kielégíti a mérsékelt intenzitású testmozgás feltételét. Ez azt jelenti, hogy ha 30 perc alatt 3000 lépést teszünk meg, azzal már teljesítettük a javasolt napi „penzumot”.

Az egyéb mozgás- vagy edzésformák tekintetében még több kérdőjel jelenik meg. Mi számít valójában testmozgásnak? Az internetet böngészve ellentmondásos tartalmakra bukkanunk. Egyes írások szerint ebbe minden további nélkül beleszámíthatjuk például a házimunkával töltött időt, vagyis már akkor jót teszünk szervezetünkkel, amikor porszívózunk, ablakot mosunk, vasalunk, port törlünk, vagy éppen az udvarban szorgoskodunk, esetleg „elszaladunk” a sarki önkiszolgálóba. Más szakemberek viszont azt az álláspontot képviselik, hogy az egészség megőrzését szolgáló testmozgást az említett tevékenységek mellett kellene végezni.

Futás (Pexels)
Futás (Pexels)

Mi az a MET?

A dilemma megoldását, hogy mi számít fizikai aktivitásnak, illetve milyen mércék alapján lehet értékelni egy-egy mozgásforma minőségét, egyebek mellett az úgynevezett MET (metabolikus egyenérték) besorolás segíti – emelte ki a Gyógykalauznak nyilatkozva dr. Halasi Szabolcs, a testnevelés- és sporttudományok doktora, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának docense. A MET keretében több értékkategóriát határoztak meg a szakemberek, ezeknek a segítségével mérhető a mozgás intenzitása és a szervezetre gyakorolt hatása. Egy metabolikus egyenérték a szervezet által nyugalmi állapotban elfogyasztott oxigén mennyiségét jelképezi (1 MET = 3,5 milliliter oxigén/testsúlykilogramm/perc). Minél intenzívebb a fizikai aktivitás, annál több oxigént fogyaszt a szervezet, ezért az oxigénfogyasztás nyomon követésével egyszerűen értékelhető a sporttevékenység intenzitása.

Halasi Szabolcs azt az álláspontot képviseli, hogy bizonyos munkatevékenységeket minden további nélkül a szervezet mozgás iránti igénye kielégítésének a módjaként minősíthetünk.

– A megterhelő fizikai munkát végző egyéneknél (kőműveseknél, ácsoknál), akik például nehéz elemekkel is dolgoznak, a munkából eredő MET-érték is nagyobb, mint azok esetében, akik könnyebb fizikai munkát végeznek, esetleg kizárólag egy íróasztal mögött üldögélve. A háztartási munka szintén fizikai aktivitásnak minősül, ám ne feledkezzünk meg arról, hogy mozgás szempontjából az ebbe a kategóriába sorolható tevékenységek igencsak egyhangúak, azaz egyoldalúan terhelik meg a testet. A házimunka nem mozgatja át az egész testet, ezt jól szemlélteti a vasalás példája. Ezt a tevékenységet állva, de ülve is lehet végezni, ám az egyén mindkét estben aszimmetrikus mozgást végez, hiszen vagy csak a jobb keze, vagy csak a bal keze mozog. Ennek okán azoknak, akiknek az életében rendszeresen megjelenik valamilyen aszimmetrikus testmozgás, a testük másik felét is erősíteniük kellene. Az aszimmetrikus testmozgás a testnek csupán az adott felét erősíti, így az izmok azon az adott felén húzódnak össze, majd egy idő után az izmok elkezdik lassan abba az irányba húzni a gerincet. Ezt úgy lehet ellensúlyozni, hogy a testnek azt a felét, amelyet megerőltet az egyén, nyújtással lazítja el, míg a másik felét, amellyel nem dolgozik, erősítést végez. A porszívózás az említett szempontokból összehasonlítható a vasalással, ám ennek során már az is sokat segít, ha az egyén váltogatja a kezét a tevékenység közben. Mindez banálisnak tűnhet, ám érezhetően enyhíthet bizonyos gondokat – részletezte Halasi Szabolcs.

MET-értékek

Ha a különböző hivatások, foglalkozások jellegéből indulunk ki, a hivatalos besorolás értelmében az üléssel eltöltött idő MET-értéke óránkénti 1. Az autóvezetés, habár ülő helyzetben végezzük, besorolása 1,2 MET, a buszvezetésé pedig még ennél is több: 1,5 MET.

Az állómunka besorolása 2,5 MET, a takarításé 2,7 MET, afutószalag mellett végzett munkáé 3,5 MET, a kőműves munkaé 4 MET, az ács tevékenysége 5 MET-et ér, a favágóé 5,7 MET-et, a rakodómunkásé pedig 7,1 MET-et. 

Ami a szabadidős tevékenységeket illeti, kényelmes tempójú kerékpározással egy óra alatt 3,5 MET-et teljesíthetünk, kutyasétáltatással 3 MET-et, lassú gyaloglással 2,5 MET-et, gyors sétával 3–5 MET-et, tánccal 3–5 MET-et, úszással 5–7 MET-et, gyorsúszással 7–9 MET-et, futással pedig 9 vagy annál több MET-et.