2024. április 19., péntek

Árat emelne a Vodokanal is Óbecsén

A szemétszállítási díj szeptembertől drágább, a vízhasználatért pedig várhatóan októbertől kell többet fizetni

Mind a háztartások, mind az intézmények többet fizetnek októbertől a víz- és csatornahasználatért, ha az óbecsei önkormányzat jóváhagyja a Vodokanal Közvállalat áremelési kérelmét: előbbieknek ezek a szolgáltatások 10, a költségvetési intézményeknek pedig 5 százalékkal kerülnek többe. Azokon a településeken, amelyeken a lakosságot technikai vízzel látják el, az áremelés 17,05 százalékos lesz. Nemcsak a szolgáltatások díja növekszik, hanem a fix díj is növekedhet 30,91 százalékkal.

A szemétszállítási díj után a vízhasználati díj is emelkedni fog Óbecsén (Fehér Rózsa felvétele)

A szemétszállítási díj után a vízhasználati díj is emelkedni fog Óbecsén (Fehér Rózsa felvétele)

Ha az önkormányzat jóváhagyja az áremelést, akkor a háztartásoknak nettó 90,51 dinárba kerül majd a víz- és csatornahasználati díj, a fix díj pedig nettó 72 dinár lesz. Drágulhat a 25 m3 feletti vízhasználat is, és nettó 132 Din/m3 helyett nettó 145,20 Din/m3 lesz az ára. Jelenleg a fix díj nettó 55 dinár, a háztartási víz- és csatornahasználati díj nettó 82,80 dinár, a költségvetési intézményeknek pedig most még nettó 106,66 dinárt kell fizetniük a szolgáltatásért. A gazdasági szereplőknek nettó 201,13 dinár volt és marad is a víz- és csatornahasználati díj.

A Vodokanal Közvállalat legutóbb 2017-ben változtatott az árain, a háztartásoknak akkor is 10 százalékkal kellett többet fizetniük, miközben a költségvetési intézményekre rótt árak nem változtak, a gazdasági szereplőké pedig 5 százalékkal csökkent.

A közvállalat indoklása szerint a mostani díjnövelést többek között a költségek (energiahordozók, fertőtlenítők, szolgáltatások, alkatrészek árainak) emelkedése, a likviditás biztosítása, a beszállítók és pénzintézetek iránti határidős kötelezettségek, a rendszer fenntarthatóságának a biztosítása, a vízellátás javítására irányuló tevékenységek teszik szükségessé.

A szemétszállítási díj szeptembertől kezdve már csaknem 18 százalékkal megdrágult: a háztartásoknak a 120 literes szemeteskukák heti ürítése ezentúl 462 dinár helyett 543,40 dinárba kerül Óbecse község területén.