2024. április 19., péntek

Jó év, jó szüret

Jól termett a szőlő Kishegyes községben – Szüreti beszámoló Bácsfeketehegyről

Elérkezett az ősz és a szőlőszüret ideje. A szőlősgazdák igazán elégedettek lehetnek Kishegyes község területén, hiszen az időjárás az idén igen kedvezett a szőlőnek. A bácsfeketehegyi Fekete Andor szőlősgazda arról számolt be lapunknak, hogy maximálisan elégedettek a hétvégi szüret eredményeivel.

Fekete Andor szőlősgazda maximálisan elégedett az idei terméssel (Lakatos János felvétele)

Fekete Andor szőlősgazda maximálisan elégedett az idei terméssel (Lakatos János felvétele)

– Az idén végig reménykedtünk, és most eljutottunk oda, amikor a remény valósággá vált. Fogalmazhatok úgy is, hogy megtestesült álmunk, és az idén gyönyörű termést tudunk betakarítani. Személy szerint 2006-ban volt ehhez hasonló évjáratom, amikor szép volt a szőlőtermés, és nagyon jó minőségű bor készült belőle. Az idén sikeresen vettük fel a harcot a betegségekkel szemben, egészséges volt a szőlő, egy beteg tőkét sem találtunk az ültetvényen. Az sem mellékes, hogy igen szép mennyiségben termett a szőlő. Egy hatalmas kő esett le a szívünkről, amikor a virágzástól eddig eljutottunk. Az időjárás kimondottan kedvezett nekünk. Amikor kellett, akkor pont annyi eső esett, amennyi a szőlőnek kellett, és amikor kellett, akkor sütött a nap és kellemes meleg volt. Mindenféleképpen meg vagyunk elégedve, mind a minőséggel, mind a mennyiséggel – fogalmazott Fekete, reményei szerint a jövőben is sok hasonlóan sikeres szüretjük lesz.

Minden generáció részt vett a szüreten (Lakatos János felvétele)

Minden generáció részt vett a szüreten (Lakatos János felvétele)

A múlt hétvégi szüretet megelőzően több kisebb szüretet is tartottak, amikor a kevés tőkeszámú, korai szőlőfajtákat szedték le. A mostani nagy szüret hagyományos módon, a család és a barátok bevonásával zajlott, számolt be a szőlősgazda.

– A szüretnek egy közösség-összekovácsoló ereje is van, amely összehozza az embereket. Ez mindig egy ünnep a szőlőtermesztő emberek számára, és ennek a napnak az örömét szeretném másokkal is megosztani – mondta Fekete, majd arról is szólt, hogy Kishegyes községben, de azon túl is, kb. két hete kezdődött a szüret. A mostani szüret alkalmával a szőlő nagyobb részét betakarították, de a merlot fajta még a tőkén maradt. Ezt a fajtát még két hétig nem szüretelik le, mert szeretnék, hogy tökéletesen beérjen, mondta a szőlősgazda, majd hozzáfűzte, hogy hosszú évek után az idén van ismét lehetőségük arra, hogy kiváló minőségű borokat állítsanak elő.