2024. április 25., csütörtök
ADAI MŰSZAKI ISKOLA

Hagyományos és online oktatás együtt

Az adai Műszaki Iskolában 391 diák kezdte meg a tanévet (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Műszaki Iskolában 391 diák kezdte meg a tanévet (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Műszaki Iskolában szeptemberben az új tanévet 391 tanuló kezdte meg, köztük 103 első diák, ami azt jelenti, hogy nem csökkent a létszám az elmúlt évhez képest. A tanulók a kombinált módszer szerint tanulnak, vagyis az intézmény tanárai a hagyományos és az online oktatást együtt alkalmazzák a szülői nyilatkozatok figyelembevételével és a tantestület döntése alapján. A gyakorlati oktatás ugyanakkor teljes egészében a hagyományos módon zajlik az iskola tanműhelyében, illetve a cégeknél. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy minden diák a kombinált módszert választotta, amely a kezdeti nehézségek ellenére gördülékeny működik, a diákok pedig megértőek és közreműködőek, valamint elfogadták az új szabályokat az iskolában.

– Az adai Műszaki Iskolában tizennégy nagy létszámú osztályunk van. Ezeket a tagozatokat megfeleztük. Például, ha tizennyolc tanuló van egy osztályban, akkor kilenc diák jön egy héten át az iskolába, kilenc tanuló pedig a másik héten. Vannak viszont kis létszámú tagozataink is, hat osztály, ők állandóan jelen vannak az iskolában. Az intézményünk nagyon specifikus, mert nem lehet szigorúan elosztani az osztályokat, hogy kilenc gyerek jön az egyik héten, majd kilenc a másik héten, mert vannak olyan napok, amikor gyakorlati oktatásuk van, amelyben eleve csoportokba vannak osztva. Ezért ki kell számolni, hogy havonta hány napot fog jönni iskolába egy-egy diák, mert megtörténhet, hogy egyik héten öt napot van jelen, mert az ő csoportja van soron. A következő héten, amikor online oktatás van, akkor is két napot itt kell lennie, mert részt vesz a gyakorlati oktatáson. Ez minden nagy létszámú tagozatra jellemző – magyarázta Gilice Hilda.

– A jelenlegi rendszer egyelőre nagyon szépen működik, elfogadták a gyerekek és a kollégák is. Vannak olyan választott tantárgyak, amelyeknek az oktatása online zajlik, az iskola a Google Classroom platformot használja. A gyerekek ezen a platformon keresztül elektronikus formában is megkapják a tananyagot. Amennyiben látunk hiányosságokat, mindenképpen fejleszteni fogjuk a rendszert, így azonban könnyebben tudunk előrehaladni, és a tananyagot elsajátítani, mint csupán az online oktatás révén. Az iskolában a tanórák 30 percesek, az órarendet igyekeztünk a tanulók igényei szerint összeállítani. Két váltásban zajlik az oktatás annak érdekében, hogy minél kevesebb tanuló legyen egyidejűleg az iskolában. A délelőtti váltás 6.40-kor kezdődik, és 11.45-kor fejeződik be. A délután váltás 13.15-kor kezdi a munkát, és 18.20-kor fejezi be. Kétszer van félórás nagyszünet, hogy minél kevesebb tanuló legyen a folyosón, illetve amikor tömbösített blokkóráink vannak, akkor mennek a tanulók szünetre, amikor legkevesebb diák van az osztályon kívül. A gyakorlati oktatást is sikerült realizálni az építészet és a gépészet terén. A vállalatok elvállalták a tanulóink gyakorlati oktatását, természetesen ott is be kell tartani a megfelelő egészségügyi és egyéb előírásokat. A gyakorlati oktatás 60 perces a cégeknél. Ezt el is küldtük az iskolaigazgatóságnak, mert a fém- és építőipari cégek nem vállalták a 30 perces gyakorlati oktatást. Ez nincs összhangban a szabályzataikkal, mivel ez minimális óraszámot eredményezne, amely során nem tudnák lebonyolítani a gyakorlatot. A gyakorlati oktatás ezért a cégeknél ugyanúgy zajlik, mint a járvány előtt. Az adai Műszaki Iskolában egyetlen gyakorlati oktatás sem zajlik online. Minden gyakorlatot az iskolai tanműhelyben vagy a cégeknél valósítunk meg. A tanműhelyben 30 perces, a cégeknél viszont 60 percesek a gyakorlati órák – közölte az iskolaigazgató.

Nyitókép: Az adai Műszaki Iskolában 391 diák kezdte meg a tanévet (Csincsik Zsolt felvétele)