2024. március 29., péntek

Tiszta vizet a csatornába!

A verbásziak abban bíznak, hogy a gyárak szennyvízhálózatra való csatlakozása csökkenti a háztartások díját

Terepszemlét és kerekasztal-megbeszélést tartott a minap a verbászi Ökológiai Mozgalom. Az összejövetel témái: a csatorna melletti élelmiszeripari üzemek és a verbászi szennyvíztisztítót üzemeltető cég műszaki együttműködésének továbbfejlesztése, valamint a szennyvíztisztító kapacitásának növelése.

A terepszemlém több környékbeli gyár képviselője is részt vett (Paraczky László felvétele)

A terepszemlém több környékbeli gyár képviselője is részt vett (Paraczky László felvétele)

Az összejövetel társszervezői: a Veolia Water Technologies Szerbia Kft., az ipari és kommunális víz- és szennyvíztechnológiák terén világelső Veolia Water Solutions & Technologies szerbiai leányvállalatának képviselői, valamint a verbászi szennyvíztisztító kiépítésével és működésével az EU által megbízott MISP cég belgrádi képviselői. A kerekasztal-megbeszélés résztvevői megtekintették a már működő szennyvíztisztítót, az üzemlátogatást követően pedig műszaki konzultációkat folytattak az élelmiszeripari szennyvíz tisztításának lehetőségeiről a csatorna Cservenka és Szenttamás közötti szakaszán. A megbeszélésen jelen volt a Carnex, a Vital, a cservenkai cukorgyár, a Medela, a cservenkai Pannon és a szenttamási Reahem cég, a cservenkai Vodovod Közvállalat, valamint a verbászi Bačka vízgazdálkodási vállalat képviselője.

Nebojša Grbušić, a Veolia igazgatója munkatársaival, valamint Ranko Mitrović, a víztisztító megbízott igazgatója a jelenlévőknek először bemutatták a hatalmas kapacitású berendezéseket, ismertették műszaki lehetőségeiket, majd több cég képviselője saját üzemi szennyvízelvezetési megoldásait ismertette. A cégek egy részének van saját szennyvíztisztítója, és van, aki már elkezdte a hálózat kiépítését. A legtöbben viszont még nem találtak megoldást a problémára.Valamennyien egyetértettek abban, hogy kölcsönös érdek fűződik az együttműködéshez, ennek megfelelően pedig további kétoldalú találkozókról is megállapodtak.

Elhangzott, a szennyvíztisztító jelenleg negyed kapacitással működik, vagyis az optimális víztisztítási kapacitás elérése, az üzem működési költségeinek és ezáltal a tisztítási szolgáltatások díjának csökkentése érdekében nagyon jó lenne összekapcsolni az érdekelt gyárakat. Leszögezték, a szennyvízcsatorna-hálózatra való csatlakozás iránti fokozottabb érdeklődés a vállalatok és a polgárok számára is sokkal kedvezőbb lenne, ugyanis a kapacitás növelésével jelentősen csökkenhet valamennyi felhasználó költsége. Cservenkán például olyannyira megnőtt az érdeklődés, hogy a tisztítóhoz vezető jelenlegi csatorna kapacitása kicsinek bizonyult, így hamarosan vagy vastagabbra kell cserélni a csöveket, vagy a meglévővel párhuzamosan még egy csőrendszert kell kiépíteni.

A találkozón olyan megállapodás született, hogy a gyárak a lehető legrövidebb időn belül felmérik azt a szennyvízmennyiséget, amelyet el tudnak vezetni a szennyvíztisztítóig, mert ezzel egyidejűleg könnyen ki lehet számítani az üzem kapacitását. Mindez pedig azért fontos, mert a 20 millió eurós szennyvíztisztító a gyárak és a polgárok megtisztított szennyvizét engedné a csatornába. Megszűnnének tehát a szennyezési források, ezzel egyidejűleg pedig megoldódna a több mint 100 éve fennáló (és húzódó) probléma.

A jelenlévők leszögezték, az üzem üzemeltetéséhez nyújtott támogatások a továbbiakban már nem tarthatók fenn külön kampány nélkül, hanem ösztönző intézkedésekkel be kell vonni a gazdaságot és a polgárokat is. Verbász községben a polgárok többsége hajlandó rákapcsolódni a szennyvízhálózatra, de a jelenlegi feltételek (túl magas költségek) nagyon sok embert elriasztanak a csatlakozástól. Mindenki abban bízik, hogy a gyárak egymásutáni rákapcsolódása a (közös) szennyvízhálózatra sokkal olcsóbb csatlakozási lehetőséget biztosít majd a háztartások számára.