2024. április 18., csütörtök
SPORTHÍREK

Hatósági karanténban a Pick Szeged!

KÉZILABDA

Hatósági karanténba került a Szeged férfi kézilabdacsapatának valamennyi játékosa, a szakmai stáb tagjai, valamint a velük érintkezésben lévő munkatársak egy, „a klub szűkebb környezetébe tartozó személy” pozitív koronavírustesztje miatt. Mindez kétségessé tette a Pick Szeged–PSG mérkőzés megrendezését, amely holnap lenne a csongrádi megyeszékhelyen a BL csoportkörének 1. fordulójában. A csapat honlapjának beszámolója szerint a felnőttcsapat és a szakmai stáb tagjai, valamint a munkatársak teszteléséről a klub gondoskodik. A történtek miatt a felnőttkeret edzéseit és egyéb hivatalos eseményeit felfüggesztették.

Kézilabda a teniszpályán?

A L’Équipe sportnapilap értesülése szerint a francia nyílt teniszbajnokság központi pályáján, a Philippe Chatrier Stadionban rendezik a 2024-es párizsi olimpia kézilabdatornáját. A beszámoló megemlíti, hogy a járvány miatt a négy év múlva esedékes nyári játékok szervezői vizsgálják a lehetőségeket, hogyan tudnak takarékoskodni a költségekkel. Ezek közé tartozik a Porte de Versaille metróállomás közelébe tervezett kézilabda-aréna felépítésének elvetése, ezt a hírek szerint a Chatrier-val helyettesítenék. A szervezők jelenleg azt szeretnék elérni, hogy az eredetileg tervezett kiadásokat 10 százalékkal, 400 millió euróval csökkentsék.

A francia nyílt teniszbajnokság legnagyobb, már tetővel is rendelkező stadionjában 15 ezer néző fér el, a teniszversenyek központja a helyszínmódosítás esetén a második legnagyobb pálya, a Suzanne Lenglen lenne a maga 10 086 fős befogadóképességével.

Magyar játékosnő halála

Daganatos megbetegedés következtében 28 éves korában elhunyt Selmeci Sarolta, a német Nürtingen kézilabdázója. Klubja január végén jelentette be, hogy az irányítónál méhnyakrákot diagnosztizáltak. A csapat honlapjának hétfői gyászjelentése felidézi, hogy Selmecit azóta megoperálták, és kemoterápián, valamint sugárkezelésen is átesett, ám a szervezetében áttétek alakultak ki. Selmeci korábban a Dunaferr, a Veszprém, a Kiskunhalas, a Szeged, majd a Borussia Dortmund, a Rödertal és a Werder együttesében kézilabdázott, mielőtt tavaly Nürtingenben igazolt.

SAKK

Holtverseny

A norvég világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura holtversenyes elsőségét hozta az a nemzetközi online gyorssakk-torna, amelyet az amerikai exvilágbajnok Bobby Fischer emlékének szenteltek, s amelynek 10 résztvevője között egy amerikai mecénásnak köszönhetően 150 000 dollárt osztottak fel. A viadalt körmérkőzéses rendszerben bonyolították le úgy, hogy a három nap alatt a Fischer-féle random sakk szabályai szerint mindenki játszott mindenkivel, s egy-egy parti alapjátékideje 20 perc volt. A néhai nagymester kitalálta változat lényege az, hogy a játszma kezdetekor a bábuk elhelyezése nem hagyományosan, hanem többféleképpen történhet, s összesen 960-féle megengedett alapállás létezik. A hétvégi torna két győztese egyformán 31 250 dollárral gazdagodott, a 6-6 pontos Carlsen és Nakamura mögött harmadikként 5,5 ponttal az örmény Levon Aronjan végzett, míg a sportág történetének 13. világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov meglepetésre csak a 8. lett a kilenc partiban szerzett 3,5 pontjával.

Kikapott az újonc Felsőhegy

Szabadkai Liga, 2. forduló: Potisje–Zenta II. 2:4, Felsőhegy II.–Aleksa Šantić 2:4, Gunaras–Szivác 4:2, Žednik–Polet II. 2,5:3,5. A pillanatnyi sorrend: Aleksa Šantić és Polet II. 6, Felsőhegy II., Zenta II., Gunaras és Potisje 3, Žednik és Szivác 0 pont.

Észak-bácskai Liga, 2. forduló eredményei: Pannónia–Prigrevica 3,5:2,5, Bezdán–Mladost 5:1, Verbász–Bački Breg 5,5:0,5, Ravangradske ajkule–Radnički 3,5:2,5. A pillanatnyi sorrend: Bezdán és Ravangradske ajkule 6, Verbász 4, Prigrevica és Pannónia 3, Radnički 1, Bački Breg és Mladost 0 pont.

Bácskai Liga – Szabadka, 2. forduló:Polet–Hajduk 3,5:2,5, Felsőhegy–VUK-MAT 2,5:3,5, Vulkan Protektor–Szegi Lajos 3,5:2,5, Penzioner–Omladinac 3,5:2,5, BTŠK–Zsáki József 3,5:2,5. A pillanatnyi sorrend: VUK-MAT és Polet 6, Penzioner 4, Hajduk, Felsőhegy, Vulkan Protektor és BTŠK 3, Szegi Lajos 1, Omladinac és Zsáki József 0 pont.