2024. április 25., csütörtök
A GYÓGYSZERÉSZ ROVATA

Arcápolási tanácsok problémás bőrűek számára

Cikksorozatom következő részében a zsíros, pattanásokra hajlamos bőr kezelésével foglalkozom, azon belül is azokról a potenciális, természetes (eredetű) összetevőkről írok, melyek pozitív hatással lehetnek az ilyen típusú bőrre. De még mielőtt ennyire előreszaladnék, mindenképp visszautalnék az e témában írt első írásomra, amelyben hangsúlyoztam a natúrkozmetikumok véleményem szerinti helyét egy tudatos bőrápolási rutinban.

Bármennyire is inspirálóak és biztonságosnak tűnőek (!) ezek a természetes készítmények, fel kell hívnom rá a figyelmet, hogy nem megfelelő elkészítés, használat és tudás esetén ezek a termékek semmivel sem jobbak szintetikus társaiknál, sőt, egyes alapanyagok potenciálisan kockázatnövelő hatásis kifejthetnek. Bármelyik utat is választja a kedves olvasó, mindenképp javasolom a szakértői konzultációt.

A pattanásos bőr

Először is vegyük át azokat a mechanizmusokat, amelyek révén kialakulnak az apró, gyulladásos bőrelváltozások. Kialakulásuk oka többféle eredetű is lehet. Ezek közül említést érdemel a genetika, a hormonális változások és a különböző gyógyszerek. De hát kit érdekel az ok, ha már kialakult, főleg ha tinédzser az ember? Az első elváltozás leggyakrabban a faggyúmirigyek túltermelése. Ennek legvalószínűbb oka a magasabb tesztoszteronszint (férfihormonszint) lehet. Most menjünk egy szinttel feljebb, a bőrfelszínre. A kiáramlott nagyobb mennyiségű faggyú miatt a bőr felső, elhalt rétege nehezebben tisztítható. Ennek következtében a szőrtüszőbe belepotyognak ezek a sejtek, és eltömítik. Ezt hívjuk mitesszernek. A mitesszer zárt, levegő nélküli rendszer, ami elősegíti egy bizonyos baktériumfaj elszaporodását. Ez a kórokozó csak az oxigén nélküli környezetet szereti, sőt még táplálékot is biztosítunk neki, mert elkezdi feldolgozni a faggyúban lévő zsírmolekulákat. El is érkeztünk az utolsó fázishoz. A baktériumok végtermékei, a különböző zsírsavak, elkezdik irritálni a bőrt, ezzel utat adva a gyulladásnak. És ahogy az elején említettük, az akné a bőr egyfajta gyulladásos betegsége.

Most, hogy átvettük az alapvető kórélettani folyamatokat, amik hozzájárulnak a pattanás kialakulásához, már könnyű lesz megtalálni azokat a támadáspontokat, amelyekkel képesek leszünk megszüntetni a fent említett okokat.

Tisztítás

Első lépés, mint mindig, a bőr megtisztítása. Attól, hogy az ember lányának-fiának a bőre zsíros, még nem jelenti azt, hogy agresszív szappanokat, kíméletlen alkoholos lemosókat kell használnia. Múltkori írásomban már említettem a lúgos szappanok káros hatásait a bőrre, melyek közül most a baktériumok elleni védekezés csökkentését emelném ki. Az alkohol pedig köztudott, hogy szárítja a bőrt. A bőr attól, hogy zsíros, még lehet vízhiányos is, sőt az etil-alkohol a szárító tulajdonsága mellett képes a faggyúmirigyek aktivitásának fokozására is, tehát több szempontból is rossz választás problémás bőr esetén. De hogy milyen természetes megoldást javasolnék ilyen esetben? Olyan terméket válasszunk, ami gyengéd a bőrünkhöz, mégis szépen tisztít, hiszen a pattanásos bőr gyulladt, nem szabad agresszívan bánnunk vele. Ezek mellett pozitív hatása lehet annak is, ha a termék körömvirágot tartalmaz valamilyen formában. A körömvirágot igen erős gyulladáscsökkentőként ismerjük, de nem szabad megfeledkezni igen erős antimikrobás hatásáról sem, mely tulajdonságát kár lenne kiaknázatlanul hagyni egy arcápolási rutin kezdetén.

Hámlasztás

Következő lépésként hámlasztani érdemes, hiszen a pattanások vagy mitesszerek kialakulásának egyik fő oka a nem megfelelő deszkvamáció, tehát hámlás. Ebben az esetben  különleges gyümölcssavat javasolnék, mely a természetből eredeztethető. Ez pedig nem más mint a szalicilsav. A szalicilsav vagy BHA a fűzfában, azaz a kérgében és más növényekben megtalálható természetes sav, ami olajokban oldódó tulajdonsága miatt képes a zsíros pórusok mélyére is bejutni és ott oldani a felgyülemlett faggyút és bőrtörmeléket. A szalicilsav amellett, hogy zsírban oldódik, ellentétben a többi gyümölcssavval azért is jobb társainál, mert egyfajta gyulladáscsökkentő hatása is van. Gondoljunk csak az acetilszalicilsavra vagy eredeti gyári nevén Aspirinra®,mely az egyik legismertebb nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszermolekulája az emberiségnek.

Hogyan csökkentsük a gyulladást?

Megtisztítottuk a bőrt, a körömvirág által elértünk egyfajta baktériumölő hatást is, a szalicilsav segítségével pedig felszabadítottuk a pórusokat a túl sok faggyútól és felgyülemlett, elhalt hámsejtektől. Következő lépcsőfoka a rutinunknak legyen egy olyan tonik, könnyed állagú krém vagy krém-gél használata mely képes csökkenteni a gyulladást. Ebben az esetben sajnos nem tudtam dönteni, és megosztott helyet sorsoltam két növény számára is. Az egyik a tömjénfa, illetve az általa termelt gyanta, a másik pedig az édesgyökér és a belőle származó kivonatok. Mindkét növény hatóanyaga – az elsőnél a boszvelinsav, a másodiknál pedig a különböző glicirrhizin-származékok – olyan szupersztár összetevők, melyek bizonyítottan képesek a bőr gyulladásos folyamatainak megfékezésére.

Utolsó lépésként egy olyan természetes eredetű összetevőt kellene választanunk a természet patikájából, ami magát a faggyútermelést csökkenti. Természetesen a mindennapi gyógyászatban sok ilyen molekulát fel tudnék sorolni, de ebben az esetben egy kicsit jobban el kell engednem a fantáziámat. Beszélhetnénk a jól bevált A-vitaminról, melynek a faggyúra gyakorolt pozitív hatása messze földről híres, de sajnos egyik növényi kivonatban vagy növényi olajban sem található meg akkora mennyiségben, amely képes hatást gyakorolni a zsíros bőrre. Egyedüli kivételt képezhet pl. a malájtea kivonatából származó bakuchiol, melyről annak ellenére, hogy szerkezetileg nagyon messze áll egy A-vitamintól vagy származékaitól, az utóbbi időben egyre több olyan kutatási eredmény jelenik meg, mely bizonyítja a retinolokhoz hasonló jótékony tulajdonságát, épp úgy a pattanások, mint az öregedés jeleinek megakadályozására.

Mivel számomra túl távoli és egzotikus ez a növény, illetve a kivonata, megpróbáltam másmilyen natúr megoldást keresni a faggyútermelés normalizálására. Eszembe jutott egy nagyon kitűnő hatóanyag, ez pedig nem más, mint a B3-vitamin. Köztudott, hogy ez a vitamin, sok más tulajdonsága mellett, melyek közül a folthalványító és bőr-bariert fokozó hatását emelném ki, kiválóan alkalmazható a túlbuzgó faggyúmirigyek működésének normalizálására. És miben találhatjuk meg a B3-vitamint, ha nem szeretnénk mesterséges termékeket használni? Keressünk olyan terméket, amiben különböző gabonákból vagy egyszerű étkezési élesztőből származó kivonatok-tinktúrák találhatók. Mindkét alapanyag itt, Vajdaságban is megtalálható és niacin(amid)-tartalmuknak köszönhetően talán képesek is javítani a problémás bőr állapotán.

Ismételten hangsúlyozom a gyógyszerészünkkel, orvosunkkal vagy bőrgyógyászunkkal való konzultáció fontosságát. Az előbb olvasott gondolatok inkább csak útmutatóként szolgálnak olyan termékek kiválasztásában, melyek ellenőrzött körülmények között gyártódtak, és melyek hatóanyaglistájának egyike egy fent említett természetes molekula, vagy hatóanyag-kivonat. A pattanásos bőr ma már nem kell hogy természetes velejárója legyen a serdülőkornak. Egy jól beállított rutinnal, akár gyógyszerek nélkül is kontrollálható ez a fajta bőrelváltozás. Azt javasolom, hogy legyünk bátrak és mentsük a bőrünket!