2024. április 23., kedd
A GYÓGYSZERÉSZ ROVATA

Csak természetesen

Avagy az öt legjobb natúr arcápolási fortély az öregedés jeleinek megelőzésére

Előző cikkemben a natúr, más szóval természetes kozmetikumokról írtam. Próbáltam rávilágítani arra, hogy nem feltétlenül jelent jobb hatást vagy biztonságosságot egy ilyen termék a szintetikus vagy félszintetikus társaival szemben. Utolsó gondolatként viszont azt is leszögeztem, hogy nem vagyok a természetes hatóanyagok ellen, sőt megfelelő készítménybe formulázva és gondosan használva, igenis meg van a helyük ezeknek a biokatív, de természetes molekuláknak az ember bőrápolási rutinjában. Pont úgy, mint a gyógynövények világában, a tárház szinte e téren is kimeríthetetlen, ezért most következzék az a legjobb öt természetes (eredetű) hatóanyag, vagy kozmetikai összetevő, amelyek egy kozmetológia-szakértő szemével biztonságosak, hatásosak, sőt, némelyiküknek a használata szinte nélkülözhetetlen lépéssé is válhat egy olyan arcápolási rituálé során, melynek célja az öregedés korai jeleinek megakadályozása.

Először is fussuk át gyorsan, hogy pontosan milyen folyamatok során is alakulnak ki az öregedés jelei, tehát maguk a ráncok, barnás foltok és az érdes, dehidratált bőr. Életünk előrehaladtával a bőrünk kollagéntermelése csökken, ennek hatására megereszkedik a bőr és kialakulnak a különböző bemélyedései, a ráncok. A kollagént úgy képzeljük el, mint a sátorban a feszítőrudakat, azok tartják meg az egész rendszert, és ha véletlenül eltörik egy, vagy nem olyan a minősége, akkor a sátor egy idő után összerogy. Valami ilyesmi történik a bőrünkkel is. Azon kívül, hogy a kollagéntermelés csökken, más faktorok is hozzájárulhatnak e fontos molekula mennyiségének csökkenéséhez.

Az egyik ilyen faktor a napsugárzás. Tudom, mindenhol lehet olvasni, hogy a napozás mennyire fontos a szervezetünknek, főleg a D-vitamin-szintézis miatt, de tudni kell azt is, hogy a bőr öregedésének a 80 százalékáért az UV-sugárzás a felelős. Hogy miért? Az UV-sugarak nagy energiájú kozmikus sugarak, amelyek a Napból származnak, és roncsolják a bőr DNS-szerkezetét. Ha nincs jó minőségű örökítő anyag, kollagén sem tud termelődni. A másik ilyen hatásért a szabadgyökök a felelősek. A szabadgyökök olyan agresszív részecskék, amelyek a szervezetben termelődnek, oxigén, napsugárzás, szmog, dohányzás stb. hatására, és képesek roncsolni a kollagén- és elasztinrostokat, vagy magukat a sejteket a DNS-kár kiváltása által. Harmadik faktorként említettem a megvastagodott, száraz bőrt. Ezt a folyamatot nem feltétlenül a külső, életstílusbeli tényezők váltják ki, inkább a természetes öregedési folyamatokhoz köthető, bár ez nem jelenti azt, hogy ez ellen nem kellene, vagy lehetne tenni.

Arctisztítás

Mivel is kezdenénk a reggelünket, ha nem egy megfelelő arctisztítással. Könnyed és nem agresszív lemosókat használjunk, melyek mélyen tisztítják a bőrt, de nem oldják le az értékes, a szervezetünk által termelt természetes hidratáló anyagokat a bőrről. És mivel ma a természeté a fő szerep, elárulom, én biztos olyan lemosót használnék, amiben vadgesztenye is található valamilyen formában. A vadgesztenye telis-tele van szaponinokkal, amelyek természetes habzó anyagként, tehát tisztítószerként viselkedhetnek. Emellett a vadgesztenye-kivonat gazdag cserzőanyagokban, amelyek antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásaikról ismertek. Ha ilyen lemosót használunk, akkor a vadgesztenyében lévő flavonoidok rögtön tonizálják is a bőrt, megerősítve a benne található érhálózatot. Bármilyen arctisztítót is használunk, jegyezzük meg, hogy kerüljük a kemény szappanokat, legyenek azok gyári vagy otthoni készítésűek, és győződjünk meg róla, hogy a termék pH-értéke a savas felé húz.

Ha már savak és bőrfelkészítés, második lépés legyen rögtön egy aktív hatóanyag használata. Természetes eredetű molekulák az úgynevezett gyümölcssavak is, amelyek híresek enyhe hámlasztó hatásukról. Mint már említettem, az idő előrehaladtával a bőr legfelső rétege megvastagszik. A megvastagodott bőr esztétikája még nem is lenne akkora gond, de egy ilyen megvastagodott bőrön keresztül a hatóanyagok is nehezebben szívódnak fel. Ezért érdemes gyümölcssavakat használni. Természetes hatóanyagként a tejsavat említeném, amely bőrmegújító hatása mellett képes a bőrt hidratálni is, hiszen a tejsav szerves része az előbb említett természetes hidratáló rétegnek. Ezek az aktív hatóanyagok ma már inkább mesterséges formában vannak jelen egy-egy tonikban, szérumban vagy krémben, és tudom, egy kicsit bizonyítvány-megmagyarázósnak tűnik, de a tejsav pl. a tej fermentálódási folyamata során létrejött termékekben, természetes formában is megtalálható. Emlékezzünk csak vissza a tejben-vajban fürdő Kleopátrára, talán ő már ismerte is a titkot.

Mézes arcmaszk

Harmadik elem az elengedhetetlen hidratálás. Itt két megoldásunk is van. Az egyik a különböző növényi olajok használata, ezek ugyanis megakadályozzák a bőr természetes vízvesztési folyamatait, így érve el azt, hogy a bőrünk hidratáltabb legyen. Ezekkel az olajokkal csak az a baj, hogy sokszor komedogének, tehát eltömítik a pórusainkat, így utat adva egy jó kis pattanásözönnek. Ehelyett én egy természetes, humektáns összeevetőre hívnám fel a figyelmet, mely nem a vízvesztést csökkenti, hanem a vizet inkább magához vonzva a levegőből, segít beépíteni a bőrbe. Ez pedig nem más, mint a méz. Ha nem vagyunk rá, vagy bármilyen pollenre allergiásak, én mindenképpen javasolom a méz rendszeres használatát. Heti egyszer-kétszer, akár egy fél órára is, feltehetünk bármilyen mézet arcmaszk gyanánt. Miután lemostuk, érzékelni fogjuk, mennyire megpuhította a bőrünket. A méz hidratáló tulajdonsága mellett ápolja is a bőrt, hiszen tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nem beszélve az antimikrobiális hatásáról, mely a gyulladásgátló mechanizmusaival együtt igazi szupersztárrá teszi a természetes kozmetikumok világában.

Miután megvolt a hidratáció, következzék megint csak egy aktív hatóanyag, és mivel a kollagénrostok védelme a mai feladatunk, válasszunk egy olyan természetes összetevőt, amelynek igen erős antioxidáns tulajdonsága van. Kicsit elsőkörös megoldásnak tartanám az olyan növényeknek az arcra pakolását, amelyekben sok C-vitamin található, vagy akár olyan, hidegen sajtolt növényi olajokét, melyek tobzódnak különböző E-vitaminokban (bár ezek a megoldások sem rosszak, jegyzem meg így, zárójelben). A mai választásom mégis csak a zöld teára esett. Hogy miért? Szinte lehetetlen felsorolni, mennyi jó hatással van a bőrre a zöld tea. Az antioxidáns kapacitása a csillagos egekig ér, és igencsak elérhető mindenki számára. Nemcsak bőrre, de belsőleg, teaként is javasolni tudom a fogyasztását. Élénkíntő tulajdonsága nemcsak az agyunkra képes hatást gyakorolni, hsanem a benne található koffein a bőrre is vitalizálóan hat, sőt, a szem alatti karikák igazi ellensége is ez a vegyület.

Fényvédelem

A reggeli rutinunk záróakkordjának mindenképp a fényvédelemnek kell lennie. Nem szeretnék naivnak mutatkozni, magától értetődő az, hogy egy természetes kozmetikum sosem tud olyan UV-biztonságot nyújtani, mint szintetikus társai. Védekezni csakis a mai témánkkal tudok, szóval kacérkodjunk el egy teljesen natúr napvédő krém gondolatával. Gondosan meg kell válogatnunk az alapanyagokat, hiszen mint a cikk elején is említettem, az UV-sugarak kikerülése az egyik legfontosabb tényező egy jól beállított anti-aging rutinban. Ilyen növényi eredetű összetevők lehetnek pl. a shea-, makadámia-, avokádó- és a mangóvaj, melyeknek egytől egyig bizonyított 4-5-ös faktorszámuk van. Az én kedvenc olajaimnak viszont a faktorszáma akár a 30-at is elérheti, s ez, valljuk be, már szép teljesítmény. A választottjaim, megosztott első helyen a málnamag- és sárgarépamag-olaj. Az már egy más kérdés, hogy ezekből az olajokból mennyi is kellene a bőrre a megfelelő hatás eléréséhez, vagy az, hogy hány kiló növény feldolgozására lenne szükségünk pár csepp olaj kinyeréséhez. Ezt a haszon-befektetési együtthatót mindenki számolja ki magának.

Legközelebb ugyancsak a természetes kozmetikumokkal foglalkozom, pontosabban azzal, hogy milyen natúr hatóanyagok vagy kozmetikai összetevők lehetnek pozitív hatással egy zsíros, pattanásos bőrre.