2024. március 28., csütörtök

Nők a fókuszban

Pénteken a filmfesztiválon Danijela Štajnfeld megrázó alkotását vetítik a palicsi Abbázia moziban

A palicsi filmfesztivál kínálatából ez alkalommal Maja Novaković A sad se spušta veče című rövidfilmjét emeljük ki. A mondanivalóján túl ez az alkotás a generációk találkozása is, ezen belül a nőké, hiszen egy fiatal, feltörekvő rendezőnő készített filmet két idős asszonyról, akik a hegyekben élnek. A palicsi filmfesztivál idén az eddigieknél is nagyobb súlyt helyez a női alkotókra. Ebben az évben mindhárom kiemelt díjat nő kapta meg. Az Underground Spirit díj, amelyet leginkább a mélybevágó témák kompromisszummentes megközelítéséért ítélnek oda, idén Sara Fgaier olasz vágót illette meg. Sara Fgaier a járványügyi intézkedések miatt nem tudott eljönni Palicsra, de mint szakmai körökben ismeretes, többféle filmes alkotómunkában helytállt, és felfigyeltek rá európai szinten, hamarosan pedig első fikciós játékfilmjét rendezi, amelyhez épp forgatókönyvet ír. Vele kapcsolatban Neil Young, a Fiatal Európai Szellemiség elnevezésű programrész szelektora Orson Wellest idézte, aki egyszer azt mondta, hogy a kinematográfia legnagyobb sikerei a vágószobákban valósulnak meg. Neil Young elmondása szerint nem véletlen, hogy az elismert vágóknak megközelítőleg a fele nő, de sajnos nem kapnak elég figyelmet, ezzel kapcsolatban pedig Thelma Schoonmakert, Anne V. Coatest és Dede Allent hozta fel példának. Sara Fgaiernek is vannak női alkotói példaképei, egyebek közt Agnès Varda, Jane Campion és Larisa Shepitko.

A filmes pionírunkról, Lifka Sándorról elnevezett kiemelkedő díjat is nők kapták, szerbiai területről Mirjana Karanović színésznő, aki rendezőként is jeleskedett, határon túli kategóriában pedig Enyedi Ildikó, akinek az alkotásai a legnagyobb európai filmes elismerésekben részesültek.

Emellett a palicsi fesztivál fő tárlata is egy nőre irányul, Svetlana Bojković ismert szerb színésznő pályájának ötven évét mutatja be.

Visszatérve a fesztivál kínálatára, szép számmal akadnak női alkotók által készített és nőkről szóló filmek is, amelyek közt megrázóakat is láthatunk. Különleges vetítés keretében pénteken, a fesztivál zárónapján, 17.30-kor a palicsi Abbázia moziban tekinthető meg Danijela Štajnfeld Zaceli me, illetve Hold Me Right című, szerbiai–amerikai koprodukcióban készült alkotása. Mint elöljáróban megtudhattuk, ez egy dokumentumfilm, amely a szexuális zaklatás következményeiről szól mindkét perspektívából. A film alapját áldozatok személyes vallomásai adták. Az alkotás kombinálja ezeket a vallomásokat az áldozatok további életével, arra keresve a választ, hogy mi hozhat felépülést. Danijela Štajnfeld empátiából készítette el a filmet, mivel fiatal színésznőként Szerbiában, ő is szexuális erőszak áldozata lett. Miután elvesztette a lehetőséget, hogy biztonságban beszéljen a támadásról, összeszedte a bátorságát, hogy találkozások és interjúk által megossza a történetét másokkal, akik hasonlókon mentek keresztül. A film azt hangsúlyozza, mennyire káros az elhallgatás, és azt mutatja be, hogyan lehetséges utána élni. Mivel a szexuális erőszak áldozatai gyakran hitetlenséggel és meg nem értéssel találkoznak, inkább hallgatnak a történtekről. Valójában senki sem akar igazán szembesülni azzal, hogy ilyen szörnyűségek előfordulhatnak az otthonában, a szomszédjában, az iskolájában, a munkahelyén vagy bárhol a közvetlen közelében. A film a hallgatást szeretné megszakítani.