2024. április 19., péntek

Bíróval nincs gond?

Hidvéghi Balázs: A szocialisták és a liberálisok álszentsége nem ismer határokat

Úgy tűnik, hogy a szocialisták és a liberálisok álszentsége és képmutatása valóban nem ismer határokat – mondta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerdán Brüsszelben a szerencsi időközi választásokon induló, antiszemita kijelentéseivel botrányt kavaró jobbikos jelölttel, Bíró Lászlóval kapcsolatban.

Hidvéghi Balázs (Fotó: MTI)

Hidvéghi Balázs (Fotó: MTI)

A képviselő a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta: amikor az EP-ben minden héten a magyar ellenzék képviselői Magyarországot támadják, a jogállamiságról és a demokráciáról beszélnek, kígyót-békát kiabálva Magyarországra, aközben a szerencsi időközi választáson egy olyan jelöltet indítanak, aki nyíltan antiszemita kijelentéseket tett a közelmúltban is.

Hozzátette, hogy a Fidesz és a KDNP uniós parlamenti képviselői két héttel ezelőtt levelet küldtek Dacian Cioloș és Iratxe Garcia Pérez liberális és szocialista frakcióvezetőknek, hogy megkérdezzék őket arról, ez mennyire fér bele értékrendjükbe, de a válasz nem volt más, mint sunyi hallgatás.

Kitért arra továbbá, hogy Bíró László a közösségi hálón pozitívan értekezett Adolf Hitlerről és a Harmadik Birodalomról, olyan szófordulatokat használva, mint például „uzsorás zsidótőke”.

A képviselő kiemelte, hogy ma személyesen adott át levelet ezzel kapcsolatban a liberális és szocialista frakciók vezetőinek, reakciójukra számítva.

„Szeretnénk tudni, mi a véleménye erről ezeknek a politikusoknak, mert azonnal szót kérnek, amikor Magyarországot kell szidni, és a magyar ellenzéki képviselőkkel együtt támadják hazánkat, amikor azonban egy ilyen eset történik saját berkeikben, csupán hallgatást tapasztalunk részükről” – hangsúlyozta Hidvéghi Balázs.

Az átadott levélben a képviselő idézi az ellenzéki jelölt 2014-es Facebook-bejegyzését, Bíró László a náci rezsimet pozitív színben feltüntető sorait. A levél végén azt írja, hogy bár mind a magyar, mind a nemzetközi zsidó szervezetek elítélik Bíró megjegyzését, az EP liberális és szocialista frakcióinak magyar képviselői nemcsak védik, de hivatalosan is támogatják az időközi választásokon elinduló jelöltet.

Legyen vége az ideológiai hidegháborúnak!

Az Európai Uniót legyengítő megosztottság felszámolása érdekében véget kell vetni a tagállamokkal szemben viselt politikai és ideológiai hidegháborúnak és a kettős mérce alkalmazásának – jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán Brüsszelben abban a plenáris EP-vitában, amely Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek az unió helyzetét értékelő beszédét követte.

A magyar EP-képviselő arról beszélt, hogy az unió mindennapjait súlyos megosztottságok terhelik, amelyek miatt elvesztette vezető szerepét a világban. Deutsch Tamás véleménye szerint az unión belüli intézményes megosztottság felszámolására az Európai Bizottságnak egyebek mellett kezdeményeznie kell, hogy valamennyi uniós állampolgár egyformán hozzáférhessen a szabad munkavállalás lehetőségéhez más tagországokban. Továbbá haladéktalanul javaslatokat kell tennie a kelet- és közép-európai kis- és közepes vállalkozásokat (kkv) hátrányosan megkülönböztető jogszabályok, így a szállítás és a szállítmányozás területén is. (MTI)