2024. április 26., péntek

Többoszlopos fellépés

Egységre törekednek, mégis újra megosztották az ellenzéket?

Egy asztalhoz ültek ma az ellenzéki pártok vezetői. Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt (SZDP) elnöke hívta össze kollégáit, hogy egy közös stratégiát dolgozzanak ki a jelenlegi hatalom, vagy ahogy ő fogalmazott: Aleksandar Vučić tekintélyelvű rezsimjének leváltására. Tadić az ülés elején kijelentette, nem kíván a jövőbeli ellenzéki blokk vezetője, koordinátora és moderátora lenni, hanem többoszlopos fellépést javasolt.

Kiemelte, politikai karrierje során számos tapasztalatot szerzett, a győzelemből és a vereségből is jutott neki részül, de mint mondta, a vereségből sokkal többet tanult, amit a győzelem javára fordíthat. Közölte, egy közös stratégiai dokumentum kidolgozására van szükség, a pártok különbözősége nem lehet akadály, sőt nem is adhat okot az egymás közti konfliktusokra, hiszen az csak a jelenlegi hatalomnak kedvez. Tadić többoszlopos fellépést javasolt, amely során szavai szerint nem az EU-csatlakozásra vagy annak szükségtelenségére kellene alapoznia, hanem a pártaktivitásokra.

Boris Tadić meghívását több olyan párt is elfogadta, amely bojkottálta a június 21-ei választásokat, de olyan pártok képviselői is megjelentek, amelyek indítottak listát a választásokon. Így az ülésen, amelyen Tadić, továbbá  Aleksandar Ivanović és Goran Radosavljević elnökölt, jelen volt Aris Movsesijan az Új Párt képviseletében, Dobrica Veselinović, a Nem adjuk/Ne fojtsuk meg Belgrádot kezdeményezés képviselője. Miloš Jovanović a Szerbiai Demokrata Pártot képviselte, Janko Veselinović pedig a Szerbiai Egyesült Ellenzéket. Pavle Grbović a Szabad Polgárok Mozgalma nevében vett részt a találkozón, Vojin Biljić az Elég volt! mozgalom képviselőjeként, ugyanakkor meghívást kapott Đorđe Vukadinović, egykori független parlamenti képviselő is.

Az 1 az 5 millióból csoportosulás nem jelenhetett meg a gyűlésen, mint a közleményében kijelentette,  nem szerepel a listán. Tea Vukadin, a mozgalom képviselője ugyanis eleget kívánt tenni Tadić felhívásának, ám az SZDP székházánál a párt képviselői közölték, Tadić nem közfelhívást adott ki, hanem levélben küldött meghívót a pártoknak, így azokat, akik nem szerepelnek a listán, az ülésen sem látják szívesen.

– Ezzel is bebizonyosodott, hogy egyes vezetők és vezetőcskék a nyilvánosság előtt csak eljátsszák, hogy készek az egységre, míg a lepel mögött listát vezetnek, elmélyítik a megosztottságot és klánokat hoznak létre. Ez feltárja egyedüli ambíciójukat – magukénak szeretnék tudni a hatalmat, maguk között kívánják megosztani az ellenzéket, valójában nem kívánják megvaltóztatni a rendszert – fogalmaz a közlemény.

Nem kapott meghívást a Modern Szerbia Pártja sem. Tatjana Macura a párt nevében jó munkát kívánt kollégáinak.

Az ellenzék találkozójára tett kezdeményezést még a meghívás napján visszautasította Dragan Đilas, az Igazságosság és a Megbékélés Párt vezetője, Vuk Jeremić, a Néppárt elnöke, illetve Zoran Lutovac, a Demokrata Párt vezetője is. Őket azonban Janko Veselinović képviselte a Szerbiai Egyesült Ellenzék nevében.

Veselinović kiemelte, minden olyan szerveződésnek értelme van, aminek célja Vučić autokratikus rezsimjének megdöntése, attól függetlenül, hogy mikor, hol és kitől érkezik a kezdeményezés. Hangsúlyozta, csak az a fontos, hogy mindenki tartsa magát a megállapodáshoz, hiszen a küzdelem mindenkié.

Az ülést követően a Ne fojtsuk meg/Nem adjuk Belgrádot mozgalom közleményben tudatta, képviselőjük a találkozón kiemelte, hogy a választásokon minden ellenzéki szerveződésnek a saját ideológiai álláspontja szerint kellene részt vennie, természetes ideológiai partnereivel koalícióban, hogy a természetellenes partnerségek ne váltsanak ki ellenszenvet, és a polgárok a saját meggyőződésüknek megfelelően adhassák le voksaikat. Szavai szerint az ellenőrzött választás, a médiaszabadságért folytatott küzdelem és az erőszak elleni küzdelem nemcsak a szavazóhelyekre csábítaná a szavazókat, hanem arra is ösztönözhetné őket, hogy maguk is részt vegyenek a kampányban és a választások folyamatának ellenőrzésében. Kiemelték, azokkal a szervezetekkel és egyénekkel készek a határozott együttműködésre, akik a múltban nem vállaltak politikai vezetői szerepet és nem vettek részt a társadalom, az intézmények leépítésében és a polgárok elszegényítésében. Közleményük szerint új, makulátlan emberekre van szükség, akik új ötletekkel állnak elő és progresszív politikára hajlandóak.

A Dveri sem vett részt a találkozón, ugyanis Boško Obradović, a párt elnöke szerint a volt államfő nem lehet az ellenzék moderátora. Őt okolta ugyanis, hogy a Szerb Haladó Párt vette át a hatalmat. Kiemelte, az ellenzéknek együtt kell dolgoznia, de nem Tadić moderálásával. Ők készek a tárgyalásokra, ha azt egy olyan ember kezdeményezi, aki nem volt hatalmon. Nem lehet opció a régi rendszerre való visszatérés, mint rámutatott a jelenlegi rendszer módosítása fontosabb a hatalom leváltásánál.