2024. április 20., szombat

A gyermekeket, fiatalokat megszólító tematikus lapszámok

Jerasz Anikó: Az újságot, így a diákújságokat is az olvasóközönsége élteti tovább

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. a nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében, a magyar kormány támogatásával jelentette meg a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság Trianon-különszámát, amelyek ingyenesen jutottak/jutnak el hozzájuk a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével.

Jerasz Anikó: A lapszámok megszínesítik a tanévkezdést, tanulságos szórakozást és hasznos kikapcsolódást nyújtanak (Fotó: Dávid Csilla)

Jerasz Anikó: A lapszámok megszínesítik a tanévkezdést, tanulságos szórakozást és hasznos kikapcsolódást nyújtanak (Fotó: Dávid Csilla)

A tanév kezdetén 1328 elsős diák ajándékba kapta meg a Mézeskalács szeptemberi számát, a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjának részeként. Az általános iskola második és harmadik osztályosaihoz is ezekben a napokban eljutott/eljut a Mézeskalács, a negyedikesek és a felsősök pedig, összesen 7660 magyar diák, a Jó Pajtás Trianon-különszámával lett/lesz gazdagabb. A Képes Ifjúság tematikus számát 5520 magyar középiskolás lapozhatja fel e napokban. A kiadványokat népszerűsítő program részleteiről Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke számolt be lapunknak.

Miért fontos, hogy a trianoni évfordulóról a diákok is hasznos tartalmakat olvassanak a nemzeti összetartozás évében?

– Száz évvel ezelőtt Nyugat-Európában, Franciaországban dédszüleink, nagyszüleink és egész nemzetünk sorsát meghatározta egy tollvonás, amikor is aláírták azt a békeszerződést, amely végérvényesen módosította Magyarország ezeréves határait, elválasztott családokat, rokonokat, barátokat hosszú időre egymástól. Pillanatok alatt a többségi létből kisebbségi létbe csöppent a Magyar Királyság majdnem kétharmad része. Száz év sem volt elegendő ennek a veszteségnek az elfelejtésére. Ez egy olyan esemény és egy olyan, egész nemzetet érintő trauma, amelyet generációkon át magunkkal cipelünk. Fontos, hogy beszéljünk erről, hogy a fiatal generációk tudják a tényeket, megértsék azokat a történelmi folyamatokat, amelyek a trianoni döntéshez vezettek. Csak ezen ismeretek birtokában kerülhet helyre bennünk ez a veszteség, és így tudjuk a helyén kezelni a következményeket.

Magyarország Kormánya 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Egész programsorozatot szerettünk volna megszervezni az összetartozás jegyében, a koronavírus azonban éppúgy egy tollvonással keresztülhúzta. Lassan mégis megvalósulni látszik néhány program, így a Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és ifjúsági lapjait népszerűsítő iskolalátogató körút is. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és ifjúsági lapjainak Trianon-különszámával kíván tisztelegni, eme szomorú eseményre visszaemlékezve. Az intézmény igazgató asszonya, Ökrész Rozália és főszerkesztő asszonya, Varjú Márta kezdeményezésére lett most megszólítva e jeles évforduló alkalmából az ifjúság, a legkisebbektől a legnagyobbakig, a Mézeskalács, a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság oldalain keresztül.

A Mézeskalácsot minden magyar elsős megkapta, ez is a beiskolázási csomag része volt. A másodikosokhoz és a harmadikosok most jut el. Hány példány került/kerül kiosztásra?

– A Mézeskalács a 2019–2020-as tanév óta a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagjának a részét képezi. Az idei tanév kezdetén 1328 elsős kisdiák kapta meg ezt a közkedvelt lapot. A másodikos és harmadikos kisdiákok, összesen 2887-en, a kiadványt népszerűsítő program keretében kapják meg most a szeptemberi Mézeskalácsot.

A Jó Pajtás és a Képes Ifjúság különszáma hány diákhoz jut el – hány iskolában?

– A Jó Pajtás különszámát az általános iskolák 4., 5., 6., 7. és 8. osztályos tanulói kapják meg. Vajdaság 75 általános iskolájában, ahol magyar nyelven is folyik oktatás, összesen 7660 Jó Pajtás kerül kiosztásra. A Képes Ifjúság 5520 középiskoláshoz jut el, 11 gimnáziumba, 2 művészeti középiskolába és 24 szakközépiskolába. A hat speciális iskolában tanuló diákok – korosztályuktól függően – is megkapják a Magyar Szó Lapkiadó Kft. gyermek- és ifjúsági kiadványait.

Miért fontos, hogy Mézeskalácsot, Jó Pajtást, Képes Ifjúságot minél több diák olvassa? Olvasóvá nevelés?

– A Magyar Nemzeti Tanács felkarolta ezt a fantasztikus kezdeményezést, hogy minden általános és középiskolás diákhoz eljusson egy tematikus lapszám, életkoruknak megfelelően. Véleményünk szerint ameddig egy újságot forgatnak és olvasnak, addig az fennmarad. Az újságot, így a diákújságokat is, az olvasóközönsége élteti tovább. Az ifjúsági lapok segítenek értő és gondolkodó olvasóvá nevelni a fiatalokat, kedvet teremtve nemcsak az olvasáshoz, hanem a tollforgatáshoz, újságíráshoz is. Az olvasási kultúra éppúgy része anyanyelvhasználatunknak, s ameddig anyanyelvünket írott sajtón keresztül is éltetjük, addig nem tűnik el a kisebbségi létbe került magyarság a többségi nyelvet beszélők tengerében. A tematikus lapszámok azért is kiemelkedőek, mert minden gyermeket, fiatalt megszólítanak érdeklődési körén keresztül, legyen szó beszámolóról, fejtörő rejtvényről, képregényről, illusztrációról stb. Ezek a lapszámok megszínesítik a tanévkezdést, tanulságos szórakozást és hasznos kikapcsolódást nyújtanak a tanórák után.