2024. április 18., csütörtök

Újságot a gyerekeknek, fiataloknak!

A Magyar Nemzeti Tanács és szerkesztőségünk Adán, Zentán és Magyarkanizsán népszerűsítette a Mézeskalácsot, a Jó Pajtást és a Képes Ifjúságot

A Magyar Nemzeti Tanács és szerkesztőségünk szerdán kezdte meg körútját, amelyen a Mézeskalácsot, valamint a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság Trianon 100 című tematikus különszámait népszerűsíti. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. a 2020 a nemzeti összetartozás éve programsorozat keretében Magyarország kormányának támogatásával jelentette meg a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság említett különszámait, amelyek – életkorától függően – minden magyarul tanuló diákhoz e napokban ingyenesen eljutnak.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola alsós és felsős diákjai szerda reggel az MNT és lapunk révén 187 darab Mézeskalács és 328 darab Jó Pajtás gyermeklapot kaptak ajándékba. A Mézeskalácsot a 2. és 3. osztályosok között osztották ki, miután az elsősök már átvették a beiskolázási csomaggal. A 4–8. osztályosok viszont a Jó Pajtás Trianon 100 című tematikus számát kapták ajándékba. A gyermeklapokat szerdán az iskola központi épületében adta át a jelenlévő 2. és 5. osztályos tanulóknak Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, valamint Varjú Márta, a Magyar Szó napilap főszerkesztője és Török Erna, a gyermeklapok szerkesztője.

A megjelent diákoknak a lapszámok kiosztása előtt a vendégek bemutatták az újságokat, és beszéltek a jelentőségükről.

Varjú Márta szólt a Mézeskalácsról és a Jó Pajtásról, illetve e lapok  fontosságáról. Elmondta, hogy ezek a gyermeklapok a gyerekek tájékoztatását szolgálják, valamint rászoktatják őket a rendszeres újságolvasásra, illetve az újságíróképzést is szolgálják. Kiemelte, hogy a magyar nyelvű sajtó értünk van, és fontos szerepe van az anyanyelv ápolásában és identitásunk megőrzésében is.

Az adai diákoknak Török Erna szerkesztő bemutatta a gyermeklapokat. Megjegyezte, hogy a Mézeskalács legfrissebb száma az iskolakezdéssel foglalkozik, illetve szólt a Jó Pajtás Trianon 100 tematikus számáról is. Végezetül arra biztatta a diákokat, hogy írjanak a lapokba és küldjék el képzőművészeti alkotásaikat is.

ZENTA

Az első osztályos tanulók a beiskolázási tanszercsomag részeként már megkapták a Mézeskalács szeptemberi számát, majd szerda délelőtt a Magyar Nemzeti Tanács körútjának második állomásán a felsőbb osztályos zentai diákok is átvehették azt, idősebb társaik pedig a Jó Pajtás és a Képes Ifjúság Trianon 100 tematikus különszámát. A Thurzó Lajos Általános Iskolában harmadik és negyedik osztályos tanulók gyűltek össze, hogy megkapják és átlapozzák a korosztályuk számára létrehozott újságokat. Az eseményen jelen volt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke is.

Mgr. Hajnal Jenő is átlapozta a Jó Pajtást (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Mgr. Hajnal Jenő is átlapozta a Jó Pajtást (Fotó: Gruik Zsuzsa)

A gyerekeket, tanáraikat, valamint az MNT és az ifjúsági lapokat kiadó Magyar Szó Lapkiadó Kft. képviselőit az iskola igazgatója, Tandari Ferenc köszöntötte, majd Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke mutatta be a diákoknak a lapokat. Mint mondta, az MNT nagy örömmel fogadta a Magyar Szó Lapkiadó Kft. arra vonatkozó kezdeményezését, hogy a diáklapokat minden általános és középiskolás tanulóhoz eljuttassák, és ezzel közelebb hozzák a fiatalokhoz az újságokat és a bennük feldolgozott témákat.

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője rávilágított arra, hogy a vajdasági magyaroknak a többi kisebbséggel szemben saját napilapjuk van, végül Török Erna, a Jó Pajtás és a Mézeskalács szerkesztője igyekezett kedvet csinálni a gyerekeknek az újságolvasáshoz, és ahhoz is, hogy beküldjék a saját alkotásaikat, amelyek aztán megjelenhetnek az újságban. A Jó Pajtás különszámáról elmondta, hogy érdekesen és közvetlen módon igyekeztek benne bemutatni a fiatal olvasóknak a Trianonnal kapcsolatos információkat és gondolatokat, éppen ezért diákokat és tanárokat is megszólaltattak benne. Ezt követően a három fölszólaló átadta a jelenlévő gyerekeknek az őket megillető újságokat: a harmadikosok Mézeskalácsot, a negyedikesek Jó Pajtást kaptak.

Török Erna, Varjú Márta és Jerasz Anikó (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Török Erna, Varjú Márta és Jerasz Anikó (Fotó: Gruik Zsuzsa)

Mint azt Varjú Márta elmondta, a diáklapok annak idején azzal a céllal jöttek létre, hogy olvasó nemzedéket neveljenek, és hozzászoktassák a gyerekeket az újságolvasáshoz:

– A Képes Ifjúság, a Jó Pajtás és a Mézeskalács mintegy az elődje a Magyar Szónak, mert így neveltük fel a felnövekvő nemzedéket, hogy újságolvasók legyenek.

Jerasz Anikó szerint az ifjúsági lapok kulcsfontosságúak abban, hogy a fiatalok gondolkodó, olvasó felnőttekké váljanak, akik esetleg maguk is tollat ragadnak. Ennek érdekében összesen 75 általános és 37 középiskolába, valamint 6 speciális oktatási intézménybe juttatják el a diáklapokat.

MAGYARKANIZSA

A Mézeskalácsot, a Jó Pajtást és a Képes Ifjúságot népszerűsítő körutunk következő állomása szerda délelőtt a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont volt. A középiskolások, bár nem irodalmi orientáltságú tárgyakat tanulnak szaktantárgyként, mégis érdeklődően hallgatták végig a bemutatkozónkat, annál is inkább, mivel épp az ő korosztályukat szólítja meg a Képes Ifjúság, melynek szerkesztője, Benedek Miklós mutatta be a lapot.

A Képes Ifjúság különszámával ismerkedhettek meg a magyarkanizsai középiskolások (Fotó: Gergely Árpád)

A Képes Ifjúság különszámával ismerkedhettek meg a magyarkanizsai középiskolások (Fotó: Gergely Árpád)

Sarnyai Zoltán iskolaigazgató pedig arra kérte a jelenlevő fiatalokat, hogy úgy fogadják a vendégeket, hogy legyenek nyitottak és tudják azt, valami jót akarnak nekik adni, továbbá személyes példáját felhozva arra is kitért, a nyomtatott sajtónak, a kézzel fogható újságnak is megvan a maga varázsa még a mai, az online tartalmakat preferáló világban.

A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Jerasz Anikó szólt a fiatalokhoz, aki aztán lapunknak adott nyilatkozatában kiemelte többek között azt is, hogy az MNT nagy örömmel fogadta ezt a fajta kezdeményezést, hogy a lap szemtől szembe is megszólítja olvasóit, akikből akár leendő író is válhat.

– Minden szempontból támogatjuk a lapkiadó kft.-ben zajló munkát és igyekszünk a munkakörülmények feltételein is javítani. Ez alkalommal a kezdeményezés, hogy ezek az ifjúsági lapok közelebb kerüljenek a fiatalokhoz, a Magyar Szó Lapkiadó Kft. vezetőségétől érkezett. Örömmel karoltuk fel a kezdeményezést, hiszen kulcsfontosságú, hogy ezáltal eljutnak a fiatalokhoz testközelbe az őket érintő ifjúsági lapok, amelyek abban játszanak nagy szerepet, hogy a fiatalok értő és gondolkodó olvasókká váljanak, de ugyanakkor serkentjük is őket arra, hogy ragadjanak tollat és legyenek az újság írói is – mondta Jerasz Anikó.

Lapunk főszerkesztője, Varjú Márta hazaérkezett Magyarkanizsára, ahol hangsúlyozta, hogy feltett szándékuk a népszerűsítés és az, hogy ezek a fiatalok olvasókká majd íróvá is válhassanak akár.

– Elődeink útját követve nekünk is gondolnunk kell az utánpótlás-nevelésére. Annak idején a Mézeskalács és a Jó Pajtás is azt a célt szolgálta, hogy minden korosztályt meg tudjunk szólítani, most pedig úgy gondoltuk, hogy Trianon 100 éves évfordulója jó alkalom arra, hogy egy külön számot adjunk ki, amit eljuttatunk közvetlenül az olvasókhoz. Nem titkolt célunk, hogy az utánpótláshoz forduljunk és olvasótábort neveljünk, megszólítsuk őket, és legyen az kihívás és öröm is számukra, ha egy-egy írásuk megjelenik a lapban – mondta Varjú Márta, aki azt is hozzátette, a pedagógusokhoz is fordulnak segítségért, hogy az iskolában is foglalkozzanak napilapunkkal vagy mellékleteivel.

A Képes Ifjúságot maga a szerkesztő, Benedek Miklós mutatta be, aki közvetlen hangnemben szólt a fiatalokhoz.

– A Képes Ifjúság idén egy tematikus számot szentelt a trianoni békediktátum századik évfordulója kapcsán, mely kiadványt minden vajdasági magyar középiskolás meg fog kapni az elkövetkező időszakban. Azzal, ha olvasókat nevelünk, potenciális újságírókat is nevelünk és remélem, hogy akik most ismerkednek a lappal, előbb-utóbb kedvet kapnak ahhoz, hogy szerzőként is bemutatkozzanak – mondta Benedek Miklós.

Nyitókép: A Képes Ifjúság különszámával ismerkedhettek meg a magyarkanizsai középiskolások (Fotó: Gergely Árpád)