2024. április 25., csütörtök

Bízzunk a stabil járványképben!

Az EU még nem gondolta meg magát a beutazást illetően – A miniszter szerint nem aggasztó az iskolai fertőzések száma

Nem változtatott korábbi álláspontján a beutazási korlátozások tekintetében az Európai Unió, a szerbiai állampolgárok a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében bevezetett intézkedésekkel összhangban továbbra sem léphetnek be szabadon az Unió országaiba. A döntésről szóló információkat a Miniszterek Tanácsa megerősítette a szerbiai közszolgálati televíziónak. Közölték, hogy az EU ebben a pillanatban nem módosította a „harmadik államokra” vonatkozó korlátozásokat, marad minden a régiben, újabb döntést pedig két hét múlva hoznak. Amennyiben Szerbiában szeptember végén is a jelenlegihez hasonlóan stabilnak mutatkozik a járványhelyzet, jó eséllyel zöld listára kerülhet az ország, ami lehetővé tenné a beutazást az uniós országokba – tette közzé a szerbiai állami televízió. Mint emlékeztettek, az uniós döntés voltaképpen ajánlásnak számít, minden tagállam maga dönti el, hogy milyen beutazási rendszert állít fel a járvány terjedésének megakadályozása érdekében.

Nem várható azonban, hogy egyes uniós államok Szerbia esetében a következő két hét lejárta előtt mégis megnyitnák határaikat. A Miniszterek Tanácsától származó információk szerint az a vélemény uralkodik az uniós szerveken belül, hogy a rövid ideje tartó kedvezőbb járványkép nem elegendő az utazási korlátozások felszámolásához, s meg kell várni, hogy Szerbiában, de az Unióban is hosszabb időre megfelelővé váljon a helyzet.

Korábban a Tanjug hírügynökség, ugyancsak brüsszeli forrásokra hivatkozva közölte, hogy a beutazás kérdését megvitatták már az uniós szervek és testületek az elmúlt napokban, s egyes tagállamok képviselői támogatásukról biztosították, hogy Szerbia azoknak a „harmadik országoknak” a sorába tartozzon, amelyek esetében zöld jelzés adható a beutazásra, a tagállamok többsége egyelőre mégis óvatosabb maradt. Elismerték, hogy lényegesen javult a járványgörbe minálunk, ám továbbra is kissé az uniós mérce felett alakul, mely 16 fertőzöttet engedélyez százezer lakosonként. Az Európai Unión belül aggasztónak tartják azt is, hogy a fertőzések számának növekedésével kellett számolni az elmúlt időszakban a tagállamokban.

ÚJVIDÉKEN LEGTÖBB AZ AKTÍV ESET

A szerdán közzétett adatok értelmében Vajdaságban a 45 községből 37-ben jelen van a koronavírus. Újvidéken jegyzik a legtöbb COVID–19 megbetegedést, szám szerint 250-et, míg egész Vajdaságban 594 aktív fertőzéses esetet tartanak nyilván – tette közzé a Vajdasági Közegészségügyi Intézet.

Szerbia régióiban mindenütt kissé növekedett a szimptómák miatt orvoshoz forduló páciensek száma. A zlatibori körzetben a vizsgálatok enyhe növekedését tapasztalták csupán, Miloš Božović, az užicei Egészségügyi Központ igazgatója mégis a polgárokhoz fordult azzal az üzenettel, hogy nem érkezett el az ideje a járványhelyzet lezser kezelésének, s aggasztónak nevezte azokat a tapasztalatokat, amelyek szerint az utóbbi napokban a térségben ismét egyre kevesebben viselnek védőmaszkot, s növekszik az összejövetelek, családi ünnepségek száma is. Mint mondta, annak érdekében, hogy ne legyen ismét naponta 1200 vizsgálat a körzetben, alkalmazni kell az illetékesek minden egészségügyi ajánlását.

„A LEGBIZTONSÁGOSABB HELY AZ ISKOLA”

Miközben Zaječarból és a teljes jablanicai térségből is arról számoltak be az illetékesek, hogy nem jegyeztek fel újabb koronavírusos eseteket, Nišben már nem közölhettek ilyen jó híreket, Újbelgrád után ugyanis innen is iskolai fertőzésről érkeztek hírek. A fertőzés még korábban bekövetkezett, csak nem került az információ a nyilvánosság elé. Két tanuló bizonyult pozitívnak a vírusteszten, egyikük még augusztus végén betegedett meg, és nem is indult el a középiskolába, a másik viszont általános iskolás diák, és egy ideig részt vett az oktatáson.

Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter egyébként ma ismertette az iskolákra vonatkozó hivatalos adatokat is: két hét oktatást követően eddig 52 tanulóról bizonyosodott be, hogy elkapták a koronavírust, és 20 tanügyi dolgozó is pozitívnak bizonyult a teszten. Az 1250 szerbiai általános iskolában 25 gyerek fertőződött meg, hatan közülük nem is jelentek meg a tanításon. Közülük Belgrádban tanul 16 diák, de vannak bizonyos esetek Zomborban, Novi Pazarban, Vranjéban, Nišben és Leskovacon is. Hét általános iskolai tanár fertőződött meg ebben az időszakban. Nem nevezte aggasztónak a helyzetet az oktatási miniszter, figyelembe véve, hogy Szerbiában mintegy 850 ezer tanuló indult iskolába. Šarčević rendkívül lényegesnek nevezte, hogy a tanulók tartsák magukat az előírásokhoz, használjanak védőmaszkot, szimptómák esetén pedig maradjanak otthon. Mint mondta, garantálja, hogy járványtani szempontból az iskolák ma Szerbia legbiztonságosabb helyeinek számítanak.

HOLNAPTÓL FELÜGYELET

Szerbiában pénteken 18 órakor lép életbe az egészségügyi válságtörzs döntése, mellyel fokozott ellenőrzést vezettek be azok számára, akik külföldről térnek haza, mivel szinte mindegyik európai országban kedvezőtlenebb jelenleg a járványkép, mint hazánkban. A hazatérőknek meghatározott időintervallumokban jelentkezniük kell majd a kezelőorvosuknál, hogy figyelemmel kísérjék az egészségi állapotukat, és hogy idejében tudjanak reagálni, ha a fertőzés tüneteit észlelnék náluk. Azoknak, akik a Szerbiánál több fertőzést jegyző országokból érkeznek haza, nem kell vesztegzártól vagy akármilyen esetleges bírságoktól tartaniuk, ha el is hagyják a lakásukat. Arról van szó, hogy rendszeresen jelentkezniük kell majd a COVID-rendelők ügyeletes orvosainál, a jelentkezést pedig telefonon vagy elektronikus úton is megtehetik, a tervek szerint. Ez persze az egészséges, tünetmentes személyekre vonatkozik, azok, akik szimptómákat tapasztalnak, személyesen keresik majd fel a rendelőket, mint eddig is tették. Péntek estig közlik az illetékesek azt is, milyen gyakran kell jelentkezniük a hazatérőknek. Ajánlásról és nem kötelező érvényű döntésről van szó – pontosították korábban a válságtörzs tagjai.

Ismét száz felett a napi fertőzések száma

Szerda délutánig, 24 óra leforgása alatt, Szerbia területén 7682 koronavírustesztet végeztek el. A covid19.rs honlap 15 órakor közzétett adataiból az derül ki, hogy az egy nappal korábbiakhoz képest növekedett az új fertőzöttek száma, 102 polgárról bizonyosodott be a fertőzés jelenléte. A szóban forgó időszakban egy személy hunyt el, ezzel 736-ra emelkedett a járvány szerbiai áldozatainak száma.

Az összes eddigi fertőzés száma az országban 32.613, a halálozási arány 2,26 százalékos; 23-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházban kezeltek száma 341. Az országban eddig összesen 1.049.379 koronavírustesztet végeztek el.