2024. március 29., péntek

Topolya ünnepe

Szerényebb városnapi ünneplés – A községi képviselő-testület díszülését későbbre halasztották

Minden évben ilyenkor, szeptemberben, színes programokkal várja az érdeklődőket községünkben a Topolya Napok rendezvény.

Megnyílik az Expo mezőgazdasági és gazdasági kiállítás, új arcát fedezhetjük fel községünknek a Topolya a részletekben lakozik fotókiállításon. Ezen a napon díjazzuk és ismerjük el kiemelkedő személyiségeink és képzőművész tehetségeink munkáját, majd a már hagyományos Mézkarneválon felvonul a község apraja és nagyja, hogy este az ünnepi koncert és tűzijáték mellett megünnepeljük otthonunk, községünk napját. Az idén rendhagyó módon, nagyobb rendezvények nélkül ünneplünk, de bízunk benne, hogy hamarosan bepótolhatjuk. Topolya Napja alkalmából kívánok községünk minden polgárának erőt és jó egészséget, s remélem nemsokára újra együtt ünnepelhetünk városunk közterein, rendezvényein -- áll Szatmári Adrián, Topolya község elnökének szerkesztőségünkhöz eljuttatott ünnepi közleményében.

Gróf Grassalkovich Antal 1750. szeptember 15-én kelt ajánlólevelében Csizovszki Ferenc szabadost megbízta a topolyai puszta betelepítésével, és elrendelte, hogy a pusztára 200 magyar és szlovák családot vezessenek. Ezt a dátumot ünnepeljük a bácskai kisváros napjaként, amelyet az idén a világjárvány miatti rendelkezések határoznak meg.

Figyelembe véve a koronavírus-járványhelyzet alakulását, a vírus terjedésének megelőzése érdekében meghozott intézkedéseket és ajánlásokat, a bizonytalanságra való tekintettel a község vezetősége és a szervezők olyan döntést hoztak, hogy elmaradnak a Topolyai Napok leglátogatottabb rendezvényei, amelyeket szeptember 11-e és 20-a között tartottak volna meg. Ez azt jelenti, hogy az idén nem lesz EXPO -- Mezőgazdasági és gazdasági kiállítás, Mézkarnevál és a koncertek is elmaradnak. A községi képviselő-testület díszülését későbbre halasztották, amikor méltó körülmények között ünnepelhetjük meg községünk idei díjazottjait.

A Topolyai Napok tervezett programsorozatából megtartják a kisebb rendezvényeket, így megnyílt a Topolya a részletekben című fotópályázat anyagából összeállított kiállítás, valamint a

hagyományokhoz híven a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjat is átadják.

Az elismerés átadása, valamint a 2020. évi díjazott, Gubik Korina zentai képzőművész kiállításának megnyitója szeptember 17-én, csütörtökön 18 órai kkezdettel lesz a Művelődési Ház kiállítótermében.