2024. április 25., csütörtök

Mi legyen a kóbor kutyákkal?

Egyes állatorvosi rendelők kedvezményes ivartalanítási programot kínálnak

A Szabadka közterületein időközönként megjelenő kóbor kutyák falkái nagy problémát jelentenek a lakosság egy részének. A polgárok a helyi hírportálokon és a közösségi média felületein próbálnak segítséget kérni a város vezetőségétől a probléma megoldására, félelmüknek adnak hangot a néha 10–20 kutyából álló csoportok láttán. A szabadkai állatvédelmi egyesületek, az állatmenhelyek, a Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat, az állatorvosok a házi kedvencek ivartalanításában látják a megoldást. Egyes állatklinikákon időnként kedvezményes ivartalanítási programot szerveznek. Ilyen például az Eko svet állatorvosi rendelő, amely több szabadkai állatvédő egyesülettel is jó együttműködést ápol.

– A kutyákat és a macskákat is hajtja a párzási ösztön, ha tehát valaki házi kedvencet szeretne, akkor ajánlatos ivartalanítani. Ellenkező esetben az állatok nem kívánt kölyköket hoznak a világra, amikkel aztán a gazdik nem tudnak mit kezdeni. Nem tudják megfelelő körülmények között a gondjukat viselni, és megpróbálnak megszabadulni tőlük: megölik őket, túladnak rajtuk, vagy kiteszik őket az utcára. Tudjuk, hogy a menhelyek már telve vannak, oda nem kerülhetnek. Sok állat kerül így a közterületekre, a kóbor állatok pedig nagy problémát jelentenek a lakosok számára. Tulajdonképpen minden gazdis kutyát és macskát ivartalanítani kellene, így válhatnak igazi házi kedvencekké. Az ösztönökkel élő állatokat nem lehet felügyelni és háziállatként kezelni, a tüzelés ideje alatt szófogadatlanokká, önfejűekké válnak, és folyamatosan a párzás lehetőségét keresik – magyarázta lapunknak Stojan Radaković, az Eko svet állatorvosi rendelő állatorvosa.

A sterilizáció a házi kedvencek egészségének megőrzése végett is fontos.

– A Belgrádi Állatorvosi Egyetem egyik professzorát idézve, a nőstények első tüzelését megelőzően kellene elvégezni az ivartalanítási beavatkozást. Ezzel 3–5 százalékos lesz az emlődaganat kialakulásának esélye, az első tüzelés után 30 százalékos az életveszélyes elváltozás keletkezésének lehetősége, a harmadik párzási időszak után pedig ez 50 százalékosra növekszik. Szóval minden tüzelés után egyre nagyobb esélyt adunk a betegség kialakulásának – mondta a szakember.

Az ösztönökkel élő állatokat nehéz felügyelni (Gergely Árpád felvétele)

Az ösztönökkel élő állatokat nehéz felügyelni (Gergely Árpád felvétele)

A rendelő több éve együttműködik az egyik sajkásgyörgyi állatvédő társasággal, amely fedezi az ivartanítási szolgáltatás költségeit, a gazdiknak pedig csak az operációhoz szükséges eszközöket kell kifizetniük.

– Az állatok tulajdonosainak csupán a beavatkozás során használt cérnáért, a gyógyszerekért és az altatóért kell fizetniük. Havonta öt cicát és öt kutyát kezelünk ezen a programon keresztül, a macskák ivartalanítása így 500 dinárba kerül a tulajdonosnak, a kutyás gazdiknak pedig 1500 dinárt kell fizetniük. A Subotičke njuškice állatvédő egyesület a hátrányos helyzetű polgárokat segíti a költségek fedezésében. Ez a szervezet egész évben szállít hozzánk kóbor állatokat ivartalanítás céljából – nyilatkozta az Eko svet állatorvosa.

A programon kívüli ivartalanítás egyébként 4000 dinárba kerül a nőstény macskák esetében, a kandúrok sterilizációja pedig 2500 dinár. A kutyák súlyától függően az ivartalanítás 4–10 ezer dinárba kerül az Eko svet állatorvosi rendelőben.

Nyitókép: Az ösztönökkel élő állatokat nehéz felügyelni (Gergely Árpád felvétele)