2024. április 19., péntek

A hétvégén Tordán kukoricafesztivál

Szombaton, szeptember 19-én kerül megrendezésre Tordán az idei, immár 12. Kukoricafesztivál, amelyet teljes mértékben az aktuális járványhelyzethez igazították a szervezők. Szinte csak egy hete tudták meg biztosra, hogy ez a rendezvény megtartható, hiszen nemrégen hozta meg a bégaszentgyörgyi válságstáb a legújabb rendelkezését, amely szerint szabadtéren 500 személy lehet jelen ilyen és ehhez hasonló eseményeken. A tordaiak belekezdtek az előkészületekbe, hiszen már több rendezvényről lemondtak, viszont már nagyon hiányoznak az összejövetelek, hogy az emberek egy kicsit kimozduljanak az otthonaikból.

Pillanatkép a tavalyi fesztiválról (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Pillanatkép a tavalyi fesztiválról (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A kukoricafesztivál programja szerint a helyi sportközpontban 9 órakor nyílik meg a rendezvény, majd a kukoricatörő csapatok kivonulnak a helyi szövetkezet parcellájára, ahol megejtik a hagyományápoló bemutatót, a kézzel történő kukoricaszedést. A csapatok a reggeli felszolgálásával indítanak, hiszen azt is bemutatják a nézelődőknek, hogy az eleik milyen étkeket fogyasztottak, amikor a kukorica betakarításába fogtak. A régi szerszámok, munkaeszközök is előkerülnek, amelyek könnyítettek a parasztemberek dolgán. A versenyző csapatok a kijelzett parcellarészen leszedik a kukoricát, majd a szárat is levágják, kúpokba helyezik, mint ahogy szokás volt régen.

A fesztivál másik mozzanata már a sportközpontban zajlik, ahol a hagyományos ízek főzőversenyét rendezik meg, minden csapat a saját, kiválasztott ételét készíti el, a kikötés csak annyi, hogy olyat főzzenek, ami régi, hagyományos ízeket rejt. Ez utóbbi megmozdulásra még szerdáig lehet jelentkezni Farkas Évánál, a tordai Orgonavirág Hagyományápoló Egyesület elnökénél, ugyancsak nála érdeklődhetne a 060/6780743-as mobilszámon a kukoricatörő csapatok benevezése felől.

A szervezők ezúttal nem számítanak akkora tömegre, mint a korábbi években, amikor egy-egy ilyen eseményen 1500–2000 ember is megjelent, persze akkor koncerteket is tartottak. A mostani kukoricafesztiválról elmaradnak a külföldi testvértelepülések képviselői, versenyzői, hiszen sem Romániából, de az anyaországból sem tudnak jönni a barátok, a vajdasági testvértelepülésekről azonban már jelezték részvételüket.