2024. április 25., csütörtök

Kapaszkodó közösség

Templombúcsút tartottak Szenttamáson

A szenttamási  római katolikus templomot 1815-ben a Szent Kereszt felmagasztalásának tiszteletére szentelték fel. A templombúcsút szeptember 14-én tartják, ami ezúttal hétfőre esett.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

Az ünnepi szentmisét, amelyre a környező települések papjait, valamint a helyi ortodox egyház képviselőit is meghívták, az indonéziai származású ft. Elias Ohoiledwarin SVD mutatta be. Mint mondta, Jézus Krisztus Szent Keresztjének felmagasztalása a keresztény ember számára maga a csúcs.
− Jézus ezzel megmentette életünket a bűntől, a gonosztól és a haláltól. A Szent Kereszt számunkra a hit, a szeretet és a remény szimbóluma, ugyanakkor lelki erőnk forrása is. Bármilyen helyzetben is vagyunk, bízzunk a keresztben, hiszen tudjuk, általa Jézus áldozatot hozott értünk. Nézzünk fel rá, és kapaszkodjuk meg benne – mondta a nagybecskereki székesegyházban szolgáló atya.

A búcsúról és az azt megelőző felvonulásról Zsúnyi Tibor szenttamási plébános elmondta, hogy egy nagyon szép hagyományról van szó.
− Az ünnepi szentmise előtt a hívek és a vendégek lobogókkal vonulnak a kálváriára, ahol elvégzik a keresztúti ájtatosságot. Tekintettel arra, hogy ma van a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe, ez a szokás az itteniek életében egy nagyon szép gesztus, és valóban a kereszt van a középpontban, dicsőséges a keresztnek a felmagasztalása, ugyanakkor ebben benne van a szenvedés is – mondta a plébános.

A szenttamási közösséget hétfőn az espereskerület papsága mellett jelenlétükkel megtisztelték a világi elöljárók is. A szentmisén a meghívott vendégek közül jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Fremond Árpád, a párt alelnöke és Juhász Bálint, a párt elnökségének tagja, Radivoj Debeljački, Szenttamás polgármestere, Milica Zarić alpolgármester, Vékony Beáta, polgármestersegéd, dr. Ilija Gazepov és Szabados Fodor Beáta, a községi tanács tagjai, továbbá a VMSZ helyi szervezetének, valamint a szenttamási civil szervezeteknek és a közéletnek a képviselői.

(Paraczky László felvétele)

(Paraczky László felvétele)

A szentmise végén átadásra került az Értünk díj, amelyet ezúttal Szarvas Péter nyugalmazott helyi plébánosnak, továbbá az ugyancsak nyugdíjba vonult Marietta és Jácinta nővéreknek ítéltek oda. Az idős korra és gyengeségre való tekintettel egyik díjazott sem tudott elmenni Szenttamásra, így a díjakat Pásztor Istvántól a szenttamási születésű, a magyarkanizsi zárdában szolgálatot teljesítő Vickos Mária Sarolta nővér vette át, aki továbbítja majd a zárdában élő atyának és a nővéreknek.

Az Értünk díjról Robotka Angéla, a szenttamási Arany János MME elnöke elmondta, az elismerést évente adományozzák olyan személynek, szervezetnek vagy intézménynek, aki/amely Szenttamás város érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtott, munkásságával hozzájárult a város hírnevének gyarapításához, élete során tevékenységével maradandót alkotott.
− Az idei díj átadásával szeretnénk megköszönni Szarvas Péter nyugalmazott plébánosnak, valamint Marietta és Jácinta nyugalmazott nővéreknek azt, hogy csaknem fél évszázadon át szolgálták a szenttamási híveket. Többek között a múlt század 90-es éveiben, a hatalmas infláció és nincstelenség közepette a humanitárius szervezeteken keresztül nagyon sokat tettek azért, hogy a szenttamási betegek megkapják gyógyszereiket – mondta az egyesület elnöke.

Az ünnepség után Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke elmondta, az elmúlt évtizedekben a szenttamási magyar közösség nagyon nehéz helyzetben volt, mára viszont sokat javult a kép.
− Az utóbbi években úgy gondolom, hogy örömteli folyamatoknak vagyunk szemtanúi, amik arról tanúskodnak, hogy a múlt nehézségeitől és az aránylag kis létszámtól függetlenül, egy kapaszkodó, előre haladó, önmagának jobb sorsot teremteni kívánó közösség alakult ki. Fontos az, hogy Szenttamáson egy új, fiatal, lendületes plébános került a katolikus egyház élére, és azt látom, hogy kialakult az a közösségen belüli mag, amelyik túl tud lépni a különbözőségeken, és szót tud érteni egymással. Ami az előző több ciklushoz viszonyítva újdonság, hogy egyszerűsödött a politikai mező Szenttamáson. Az elmúlt évekre az volt a jellemző, hogy nagyon sok szereplő volt, nagyon fragmentált és töredezett volt a politikai mező, nehéz volt tudni, hogy kivel kell megállapodni, hogy valamit el lehessen intézni. Most ez másképp van, ezért azt gondolom, hogy az előttünk lévő idő az építkezés évei lesznek. Az örökölt mulasztások orvoslásának az ideje áll előttünk. A Vajdasági Magyar Szövetség részéről mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy segítsük az itteniek boldogulását, de elsősorban a jövőt – mondta Pásztor István.

A VMSZ elnöke végezetül megjegyezte, csak annak lehet segíteni, aki tudja, hogy mit akar, és aki mellé van értelme odaállni.