2024. március 29., péntek

Lényegében nincs újabb korlátozás

A VMSZ elnöke elégedett a gazdaság szívósságával a koronavírus idején

Szinte semmit sem változtat a mindennapjainkon, hogy péntek estétől megfigyelés alá helyezik a külföldi útjukról hazatérőket – mondta Pásztor István ma a Szabadkai Magyar Rádiónak adott nyilatkozatában.

Csak az egészségi állapotukat akarják követni, ez pedig érdemlegesen nem korlátoz senkit sem – magyarázta a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Úgy vélekedett: a szerbiai járványmegelőző intézkedések hatékonyak, a gazdaságsegítő intézkedések pedig eredményeket hoznak. Véleménye szerint jövőre már jelentős gazdasági növekedés valósulhat meg Szerbiában.

Pásztor István: Csak a hazatérők egészségi állapotát akarják követni, ez pedig érdemlegesen nem korlátoz senkit sem (Ótos András archív felvétele)

Pásztor István: Csak a hazatérők egészségi állapotát akarják követni, ez pedig érdemlegesen nem korlátoz senkit sem (Ótos András archív felvétele)

Mint ismeretes, péntek estétől megfigyelés alá helyezik azokat, akik a külföldi, például montenegrói, bosznia-hercegovinai vagy horvátországi útjukról térnek haza, mert attól tartanak, hogy behurcolhatják Szerbiába a koronavírust. Pásztor István az intézkedés kapcsán a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában azt mondta, ez nem változtat érdemlegesen az életünkön, a mindennapjaink ritmusán. A szerb kormány járványkezelő intézkedései szerinte hatékonyak, és megnyugvással fogadhatjuk azt is, hogy hétfőn például csak 29 új fertőzöttet regisztráltak.

Pásztor elmondta, a szerbiai egészségügyi kormányzat jól kezeli a koronavírust.

– Folyamatosan követik a helyzetet, amikor szükséges, akkor megtalálják azokat a megoldásokat, azokat a szabálybeli módosításokat, amik oda vezetnek, hogy mint ahogyan most itt az utóbbi egy-másfél hónapban láttuk, két-három hét alatt 500-ról visszaesett a fertőzöttek száma 29-re – mondta Pásztor.

A VMSZ elnöke szerint hozzá kell szoknunk a vírussal való együttéléshez a védőoltás forgalomba helyezésééig, a társadalom átoltottságának eléréséig. Hozzá kell szoknunk ahhoz is, hogy maszkot kell viselnünk. Úgy fogalmazott viszont, hogy maga nem híve a pánikkeltésnek, a fekete forgatókönyvek előrevetítésének. Azt mondta, ha a szabályok szerint viselkedünk, akkor ellenőrzés alatt lehet tartani a vírust. A magyarországi járványhelyzet kapcsán úgy nyilatkozott, ott is mindent elkövetnek, hogy hatékonyan lépjenek fel a kór ellen. A határ lezárásától sem kell tartani – mondta a politikus.

– Nem látom ebben a pillanatban annak a veszélyét, hogy olyan intézkedéseket vezetnének be, amik a mi Magyarországra való átutazásunk vonatkozásában, az ott-tartózkodásunk tekintetében a mostanihoz képest bármiféle változást jelenthetne – magyarázta Pásztor.

Gazdasági témákat taglalva közölte, hatékonyak és eredményeket is hoznak a szerb kormány által hozott gazdaságsegítő és pénzügyi intézkedések. A gazdasági mutatókat tiszteletreméltónak nevezte, különösen, ha más európai országhoz viszonyítjuk őket.

– Ha jól emlékszem, a szerb gazdaság első hat hónapi eredménye az volt, hogy 1,8 százalékkal esett vissza a múlt év hasonló időszakához képest, a vajdasági pedig 6,3 százalékkal növekedett, a koronavírustól függetlenül az egy évvel ezelőtti számokhoz viszonyítva – mondta a pártelnök.

Pásztor reálisnak tartja azt az előrejelzést, miszerint a szerb gazdaság 6 százalékos növekedést ér el jövőre. Minden jel szerint a szerb költségvetésben van annyi pénz, hogy legyenek továbbra is gazdaságélénkítő intézkedések, és jövőre nyugdíjemelés is – tette hozzá a VMSZ elnöke.